+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
27
  Káprázatos havas kép készült a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Föld északi féltekéjén télen előfordul, hogy hó fedi be a tájat. Az Európai Űrügynökség nemrég bemutatott felvétele viszont azt bizonyítja, hogy festői havas és jeges régiókat nem csak a mi bolygónkon lehet találni.

A mélyedés a vörös bolygó északi alföldjén helyezkedik el, az északi jégsapkától nem messze délre. A Koroljov-kráter mintegy 82 kilométer széles és 2 kilométer mély, a benne felhalmozódott jégtömeg a legvastagabb részen 1,8 kilométeres. A mélyedésben egy hidegcsapda alakult ki, ahol a jég folyamatosan hűti a levegőt. A kráterben a hőmérséklet alig ingadozik, a jég így állandó marad.A felvételen a fagyott vízzel teli Koroljov-kráter látható. Az Európai Űrügynökség (ESA) képe a Mars Express Orbiter űrszonda öt fotójának felhasználásával készült el. (fotó: ESA/DLR/FU Berlin)

A képződményt Szergej Pavlovics Koroljov szovjet rakétamérnökről nevezték el, aki a Szovjetunió első rakéta- és űrprogramjainak vezetője volt. Koroljov a mai Ukrajna területén született 1907-ben, majd a sztálini nagy tisztogatás során a Gulágot is megjárta.

A hidegháború alatt a Szputnyik–1, a világ első műholdjának, illetve a Vosztok–1, a világ első űrhajósát szállító űrhajójának megtervezésében vett részt, így nagyban hozzájárul a Szovjetunió űrben elért sikereihez.

forrás:/24.hu/


kapcsolódó: Jéggel teli krátert találtak a Marson Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
27
  A Star Wars 9 egy évvel Az utolsó Jedi után játszódik
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Még mindig elég keveset tudunk a Star Wars: Episode IX kapcsán, azonban most végre valami morzsát kaphattak a Csillagok háborúja-rajongók az új epizóddal kapcsolatban, ugyanis John Boyega az Empire filmes magazinnak adott interjújában elárulta, hogy a film eseményei egy évvel a 2017-es Nyolcadik Epizód történései után játszódnak, vagyis jóval többet ugrunk előre, mint Az ébredő Erőt követően.Végre új hír a Star Wars 9-cel kapcsolatban... az előzetes inditásához Katt ide!

A filmet az eredeti tervekkel ellentétben mégsem Colin Trevorrow rendezte, hanem az a J.J. Abrams, aki a hetedik epizódot, Az ébredő Erőt is készítette. A Trevorrow-féle forgatókönyv is ment a kukába, az új szkriptet Abrams és Chris Terrio írta meg. Az amerikai premier tervezett időpontja még mindig december 20-a.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák