+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
13
  Elhagyta Naprendszerünket a Voyager 2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Átlépett a csillagközi térbe az 1977-ben útnak indított Voyager 2 űrszonda, amely ikertestvére, a Voyager 1 után a második olyan, ember alkotta űreszköz, amely "elhagyta Naprendszerünket" - jelentette be hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
A misszió vezető kutatója, Edward Stone szerint a Voyager 2 űrszonda november 5-én lépett át a csillagközi térbe, túljutva a helioszféra határán, vagyis elhagyva azt a régiót, amelyben a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban. A kutatók abból észlelték a "kilépést", hogy a szonda által érzékelt részecskék egyszer csak eltűntek - írja a BBC hírportálja.


A szakemberek szerint noha az űrszonda ikertestvére, a Voyager 1 már hat évvel ezelőtt átlépett ezen a határon, a Voyager 2 áthaladásának különlegessége, hogymég van olyan működő műszer az űreszköz fedélzetén, amely "példátlan információkkal szolgál a csillagközi térbe való átlépés milyenségéről".
A Voyager 1-et 1977. szeptember 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból, tizenhat nappal testvérszondája, a Voyager 2 fellövése után.
A Voyager-1 jelenleg 145-, a Voyager-2 pedig 120 Csillagászati Egységnyire van Napunktól.

Bár a Voyager 1 indult másodikként, gyorsabban halad. 2012. augusztus 25-én lépett át a csillagközi térbe. Jelenleg 61 ezer kilométeres óránkénti sebességgel halad és 22 milliárd kilométerre jár kiindulópontjától.
A Voyager 2 csaknem 18 milliárd kilométerre van a Földtől és nagyjából 54 ezer kilométer per órás sebességgel halad.

A NASA szakemberei szerint ugyanakkor az ikerszondák technikailag még mindig a Naprendszeren belül vannak. A kutatók ugyanis úgy vélik, hogy a Naprendszer az úgynevezett Oort-felhő külső pereméig nyúlik. A két űreszköznek még évezredekbe fog telni, mire áthalad ezen az üstököszónán.

A hatalmas távolság ellenére a repülésirányítók még mindig kapcsolatban vannak a Voyager 2-vel.
A két űrszonda eredeti küldetése a Naprendszer külső bolygóinak - a Jupiternek, a Szaturnusznak, az Uránusznak és a Neptunusznak - a megfigyelése volt. Eredeti missziójukat már 1989-ben befejezték.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
13
  Már nemcsak azt tudjuk hol, hanem azt is, mikor kezdi a gyártást a Tesla új gigagyára
Az eredetileg tervezetthez képest korábban, már 2019 második felében megkezdődhet az autógyártás a Tesla kínai üzemében.A Gigafactory 3 mielőbbi beindítására nagy szüksége van az amerikai elektromosautó-gyártónak, hiszen saját bevallása szerint 55-60 százalékos költséghátrányban van a helyi szereplőkkel szemben, ez pedig láthatóan kedvezőtlenül befolyásolja az eladásait a világ legnagyobb autópiacán.2019 második felében indulhat a gyártás Kínában

Az elmúlt hónapokban csak úgy záporoztak az információk a Tesla Kínába tervezett gyárával kapcsolatban, így többek között kiderült, hogy az amerikai elektromosautó-gyártó közel 140 millió dollárt fizetet azért a Sanghajban található több mint 86 hektáros ipari területért, ahol a Gigafacotry 3 felépülhet.

A Tesla első Amerikán kívüli gyárában a tervek szerint évi 250 ezer darab autó és akkumulátor készülhet majd és ez a szám a jövőben akár duplázódhat is a menedzsment tervei szerint. Azzal kapcsolatban, hogy a tényleges termelés mikor kezdődhet meg, korábban a 2020-as dátumot említették. A helyi vezetés most viszont közölte, hogy a Tesla Gigafactory 3 már 2019 második felében megkezdheti a gyártást – a CNBC beszámolója szerint.

Még sürgősebb lett a kínai gyártás - A Tesla igyekezete nem véletlen, nyilván szeretnének minél nagyobb szeletet kihasítani maguknak a világ legnagyobb elektromos autó piacából. Kínában az intenzív támogatásoknak, illetve az olcsóbban megvásárolható helyi márkáknak köszönhetően durván 579 ezer elektromos autót adtak el tavaly, amely több mint 72 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest. A Tesla a teljes piacból a maga 17 670 darabos értékesítésével több, mint 3 százalékot tudhatott magáénak 2017-ben. A saját értékesítésén belül pedig több mint 17 százalékos részarányt képviseltek a kínai eladások.

forrás:/alternativenergia.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák