+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
11
  Visszatért a Hubble-űrteleszkóp
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Október 5-én a HST biztonsági üzemmódba kapcsolt, amikor az egyik iránytartó giroszkópja elromlott. Körülbelül 3 hét alatt az űrteleszkóp csapata kiküszöbölte a problémát, és megjavította az akadozó giroszkópot, hogy a HST ismét munkába lendülhessen. Nem sokkal később rá is állt egy tőlünk körülbelül 11 milliárd fényévre, a Pegazus csillagképben található, számos olyan galaxist felölelő területre, ahol csillagkeletkezés zajlik.

Az október 27-én készült felvétel az első, amelyet a HST visszaállását követően készített. Ugyanakkor a teleszkóp újbóli üzembe helyezése nem volt egyszerű feladat; egy egész csapat mérnökre és szakértőre volt szükség, akik fáradhatatlanul dolgoztak a javításán, olvasható egy november 27-én megjelent NASA-közleményben.

Mihelyst a Hubble irányítócsoportjának tudomására jutott, hogy az űrteleszkóp működése leállt, gyorsan megpróbálták “újraéleszteni” a giroszkópot, de sikertelenül. Végül ehelyett egy tartalék giroszkópot tudtak aktiválni. A beüzemelt tartalék azonban hamar elképesztően nagy, óránként 450°-os forgási sebességet jelzett a távcsőre, miközben a Hubble valójában kevesebb mint 1°-ot fordult óránként. Korábban még sosem láttak ilyen adatot más giroszkópokkal.

A Hubble-űrteleszkóp újbóli működésének első felvétele a Pegazus csillagképben található galaxisokról. (NASA, ESA és A. Shapley – UCLA)

A HST-nek összesen hat giroszkópja van, de általában csak hármat használ egyszerre, amelyek adatot gyűjtenek a teleszkóp irányáról. Mivel a hat közül kettő már korábban elromlott, ez volt az utolsó tartalék giroszkóp. Ez egyben azt jelentette, hogy a problémán dolgozó csapatnak ki kellett kitalálnia, hogyan bírja működésre, vagy 1 giroszkópos működésre kellett volna átállítani, ami jelentősen korlátozta volna a HST megfigyeléseitGalaktikus mosolygós fejecske a Hubble űrteleszkóp 2018. november 2-án készült felvételén. A képen két sárgás folt alatt látható ív egy gravitációsan lencsézett galaxis jellegzetes képét mutatja. Ennek során a galaxis fénye felénk vezető útján egy nagy tömegű objektumhoz közel halad el, és ennek következtében képe eltorzul, megnyúlik. (ESA/Hubble & NASA)

A NASA egy szakértőkből álló másik csoportot is bevont, hogy együtt találhassák ki, hogyan javítsák meg a pörgettyű szokatlan viselkedését. Többhetes kreatív töprengés, folyamatos tesztelések és apróbb visszalépések sorozata után arra jutottak, hogy valamilyen “dugulás” lehet az ok. Megpróbálták a problémát a giroszkópot különböző működési módokba állítva elhárítani, és közben forgatni a teleszkópot. Ennek eredményeképpen a tartalék giroszkóp már normálisabb forgási értékeket kezdett mutatni.

A sikeres megoldás után frissítették az űrteleszkóp szoftverjét, és egy sor próbamanővert végeztek vele, amelyekkel valódi tudományos megfigyeléseket szimuláltak. Erre azért volt szükség, hogy megbizonyosodjanak róla, az űrteleszkóp valóban készen áll a további mérésekre, három működő giroszkóppal.A Nagy Magellán-felhőben található SNR 0454-67.2 jelű szupernóva-maradványról 2018. november 30-án készített HST-felvétel. A maradvány valószínűleg egy Ia típusú szupernóvától származik, ahol is egy fehér törpecsillag kísérő csillagától tömeget vesz át, és addig növekszik, míg a kritikus tömeghatárt elérve fel nem robban. (ESA)

Mindeközben más NASA kutatócsoportok kidolgozták az egygiroszkópos működés forgatókönyvét is. Bár most erre szerencsére nem volt szükség, hivatalos NASA-források szerint előbb-utóbb ez elkerülhetetlen lesz, most viszont már fel vannak rá készülve.

“A giroszkóp megjavítása nemcsak az űrteleszkóp várható élettartama szempontjából volt létfontosságú, hanem azért is, mert a Hubble három giroszkópos működési módban a leghatékonyabb. Ezt a különleges, történelmi megfigyelést minél tovább folytatni pedig a küldetés legfontosabb része.” – mondta Pat Crouse, a Hubble projekt-menedzsere. “A Hubble-űrteleszkóp egy giroszkóppal is csodálatos felfedezéseket fog majd tenni, de hála a csapat elképesztő erőbedobással végzett munkájának, ez az idő még nem jött el.”

forrás: :csillagaszat/Space.com/

kapcsolódó: Újra üzemel a Hubble űrteleszkóp Katt ide!
Ismét javítani kell a Hubble-űrteleszkópot Katt ide!
Drámai csillaghalál a Hubble felvételén Katt ide!
Csillaghalál kell az arany keletkezéséhez Katt ide!
Homokórát formál egy csillag utolsó lehelete Katt ide!
Óriási szem a világűrben Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
11
  A magyar eredetű boszniai piramis hátborzongató titka...
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Ha ezt tudatnák a világgal, azzal minden megváltozna. Egyes nemzetrontó erők és a mainstream régészet jól felfogott érdeke a szőnyeg alá söpörni!Rengeteg piramis lelhető fel a világban, lengyel piramis, boszniai piramis, vagy magyar piramisok a krónikák hátterében.
Évekkel ezelőtt egy olyan felfedezést tettek Lengyelországban, amiről szintén nagy a hallgatás.Mégpedig azért, mert nem illett bele a mainstream régészet és az emberiség eddig megalkotott történelmének a világképébe.


A történet még évekkel ezelőttre vezethető vissza, amikor is a talaj átvilágítása során mélyen a talajba temetett őri piramis nyomaira bukkantak. A komplexum még az egyiptomi piramisoknál is régebbi lehet.A boszniai Nap piramis szintén egy óriási talány…A boszniai piramis mélyén talált “csillagtérkép” sok mindent felfedhet az eltitkolt múlttal kapcsolatban.


Magyarok mint nagy piramisépítők?

A Piramis Visoko városában található, Boszniában. Nagy valószínűséggel a legnagyobb piramis építmény a történelem folyamán – eléri 2300 láb magasságot, körülbelül 1/3 nagyobb, mint a gízai piramis!
A romok rejtenek továbbá egy középkori fallal körülvett várost a megalittal és kövezett (szilárd burkolatú) utat, amely egy földalatti alagút rendszer bejáratához is elvezet.

Richard Hoyle szerint, aki a Sumer ásatási csapat résztvevője a bosnyák piramisok 30.000 évesek, mellyel megelőzik az első ismert emberi civilizációt. Ez azért érdekes,mert a piramis belsejében,a talpalzat alatt találtak egy ősi faragott követ.Rajta pedig egy olyan írást, mely a világ legrégebbi értelmes írása lehet.
Ez azért fontos és érdekes tény, mert az írás kísértetiesen hasonlít az ősmagyarok által is használt rovásírásra.
A kormeghatározás alapján pedig a sumer írást is megelőzi…A világ legrégebbi írásjelei magyar eredetűek lennének? Más következtetést aligha lehet levonni ebből.

Szétszórt magyar ősmagvak a világban...Ezt mind látjuk, léteznek Kazahsztán környékén élt ősi, közel 9000 éves törzsek és lovas nemzetek nyomai… a sumer kultúra hemzseg a magyar motívumoktól és az ősmagyar helynevektől az egyes városok…
Sőt, Egyiptomban is fellelhetők bizonyos rovásírásos nyomok, mint tudjuk, Ecuadorban Dél-Amerikában pedig egy magyarul is beszélő ősi törzs telepedett le.

Adódik a kérdés: A magyarok voltak a világjárók, akik elhintették a tudást? - Hiszen régészetileg bizonyítható, hogy szerte a világon jelen voltunk, és különböző kultúrákkal érintkeztünk.Mi lehettünk a tudás hordozói a nagy őrkirajzás után, ezt pedig a világ legrégebbi írása bizonyítja, hiszen ha valóban közünk van hozzá, akkor mi lehettünk az elsők között a Földön…

forrás:/magyarok vagyunk/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
11
  Emborgia a földön
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Wong Hu Li

Az írás részlet a szerző az Emborgia és az idegenek című , most készülő sci-fi regényéből. Ígérete szerint több részletet is a rendelkezésükre bocsát , így tehát mi vagyunk az elsők akik bepillanthatunk az író műhelytitkaiba és elsőkként olvashatunk Emborgia varázslatos és izgalmas világáról (nordi)

Valami belém harapott pontosabban az orromba. A hegyes kis tűfogak egyre dühödtebben harapdálták az orrom, ennek ellenére igyekeztem tovább aludni. Mélyen reméltem, hogy az álmom messze űzi a jeges fuvallatot, amit éreztem. Ám nem volt szerencsém. Most a lábam is eltűnt, a jobb, bokáig egy hatalmas nyálas szájban, mely békésen finoman csámcsogott rajta.

Tisztuló tudatommal kezdtem felfogni, hogy itt szó sem lehet további alvásról. Mirke az orromról áthelyezte tevékenységét a szemeimre, érdes nyelvével akkurátusan próbálta eltávolítani a csipát.

Kihúztam a lábam a hatalmas kutya állkapcsai közül és a nyáltól csöpögő jobb sorsra érdemes, amúgy elég formás lábfejem a papucsba csúsztattam, szinte egy időben a felülésemmel, melyet a termetes macska elégedett dorombolása díjazott. Szembe találtam magam a nyitott ablak párkányán ücsörgő és rám bámuló sólyommal.

- Aha! Akkor ez volt az a hűs fuvallat- gondoltam, kóválygó fejjel az ágy szélén ücsörögve. Egyetlen dolog, amit biztosan tudtam, hogy ezek az én csatolmányaim. Az már kérdéses volt, hogy hol vagyok, ki vagyok és most mi a frászt kéne csinálnom.

Az biztos, hogy fürdésre van szükségem, na de merre menjek? Dörmi felvezetésével megtaláltam a fürdőszobát. Megpróbáltam kizárni az élővilágot, de ez heves ellenállásba ütközött. Még Konc is a nyitott ajtó tetejére szállt. Nyugtalanságuk valahogy megértettem, engem is zavart a memóriámban tátongó űr. Bemásztam a kádba és megengedtem a kellemesen forró vizet, ilyenkor mindig mindent tökéletesnek érzek, mintha a forró zuhany eltüntetné a bajokat.

A horzsolásaim csípte kissé az antibakteriális szappan, de ez nem igazán zavart az ellazulásban. Már törülközés közben gondolkodtam el azon, hogy vajon hol szereztem őket a néhány kékes-zöldes folttal egyetemben.

- Aranyom nem jössz reggelizni?- hangzott fel egy kedvesen csilingelő női hang. - Ki lehet ez? Morfondíroztam miközben a szobámban lévő gondosan kikészített ruhákat magamra cibáltam. Lehömpölyögtünk a lépcsőn, majd az illatokat követve be a konyhába.

Ahol egy kontyos, arányos testalkatú, korához képest igen fürge mozgású magas hölgy tüsténkedett vidáman. Lehuppantam a nagy asztalhoz. Apró termetem szinte elveszett az öblös masszív székben, amit mintha egy rönkből faragtak volna ki. Hála a sok odakészített párnának azért felértem az asztalt. Körülnéztem, ebben a házban mintha mindent óriásoknak terveztek volna. Még a magas hölgy is kicsinek tűnt a hatalmas térhez és a túlméretezett berendezéshez képest. Természetesen az elsők az állatok voltak. Esküdni mertem volna, hogy az a csont amivel Dörmi lelkesen kirohant egy dinoszaurusz lábszára volt fénykorában. Végre elém is megérkezett egy bögrényi gyanús lötty.

(paramoral)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák