+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
01
  Újabb részletek a Marsra szállásról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Enyhén lejtős, mintegy 4 fokos hajlásszögű területen, egy sekély porral és homokkal teli kráterben landolt hétfőn a Mars felszínén az Insight robotgeológus űrszonda – közölte pénteken honlapján az amerikai űrkutatási hivatal.
A landolás helyét, az Elízium-síkságot 22 helyszínből választották ki a NASA tudósai, a helyszín egy sík térség a marsi egyenlítőtől északra.


„Tudományos csoportunk remélte, hogy egy homokos, kevésbé kőzetes területen fog landolni az űrszonda, ezért választottuk ki ezt a landolási helyet, így most nem lehetünk ennél boldogabbak” – közölte Tom Hoffman az Insight-projekt menedzsere a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában.Az Insightot úgy tervezték, hogy képes legyen dolgozni egy 15 fokos lejtős felszínen is.

A Marson nincsenek leszállóállások vagy kifutók, egy olyan helyen landolni, amely tulajdonképpen egy mindenféle kőzet nélküli nagy homokozóhoz hasonlít, könnyebbé teszi a robotgeológus bevetését és pompás helyszínt biztosít az ásáshoz – hangsúlyozta Hoffman.

A térség sziklássága szintén fontos tényező az Insight misszió sikerességében. A kőzetek és a terület lejtőssége hatással lehet arra, hogy az Insight képes legyen az ultraérzékeny HP3, más néven vakond szeizmométerét a Mars felszínére helyezni.

Az űrszonda által küldött első felvételek elemzéséből kiderül, hogy a landolás térségében kevés a kőzet. A nagy felbontású felvételek a következő napokban érkeznek meg a Földre az után, hogy az Insight lebontja a portól a landoláskor védő burkolatot az űrszonda két kamerájáról.

„Várjuk az első nagy felbontású képeket, amelyek megerősítik az első becsléseinket. Ha a por ellen védő burkolattal készült első felvételek pontosak, akkor az űrszonda jól helyezkedik el ahhoz, hogy mindkét műszerét bevethesse, és a vakond is fúrhasson a Mars belső, felszín alatti hőmérsékletének mérésére” – mondta Bruce Banerdt-, az Insight-projekt vezető kutatója.

forrás./hirado.hu(

kapcsolődő: Sikeresen landolt a Marson az InSight űrszonda Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
01
  Hamarosan újabb holt-tengeri tekercseket fedezhetnek fel
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Szakértők egy csoportja újabb barlangokat azonosított a Holt-tenger partján fekvő Kumrán közelében. A kutatók bíznak benne, hogy az üregekben további holt-tengeri tekercseket találhatnak majd.
Az 53b és az 53c jelű barlangok azon üregek közelében fekszenek, melyekben korábban találtak már iratokat – írja a Live Science. Bár a régészek egyelőre nem bukkantak újabb tekercsekre a két barlangban, a feltárás még nem ért véget.


A szakértők jelenleg mintegy 900 holt-tengeri tekercset ismernek. Az irattöredékek 12 barlangból kerültek elő a Kumráni-hegységben, a Holt-tenger partján. Sok kutató úgy gondolja, hogy a tekercseket egy zsidó szekta tagjai, az esszénusok készítették, mielőtt időszámítás szerint 70-ben egy Róma-ellenes felkelést követően elhagyták a helyszínt.A most felfedezett üregek a 12. barlang közelében fekszenek, és a belsejükben talált maradványok szintén arra utalnak, hogy ezekben a barlangokban is voltak egykor iratok.

Az első tizenegy üreget 1946 és 1956 között fedezték fel, majd hosszú szünet után 2017-ben találtak egy újabb barlangot, melyben egy üres tekercset is azonosítottak. Az üregben emellett olyan eszközöket is feltártak, melyeket az iratok tárolására használtak a korabeliek. Ez azt sugallja, hogy további tekercsek is voltak a 12. barlangban.

Az 53b-t a jelek alapján korábban kifosztották már, igaz, így is maradtak benne leletek. Randall Price, a Liberty Egyetem munkatársa és az üregeket felfedező csapat tagja szerint a helyi kerámiákat még nem elemezték, ezért még nem tudták megállapítani, hogy valóban tároltak-e tekercseket a barlangban.

forrás:/:24.hu/

kapcsolódó:Újabb holt-tengeri tekercstöredékeket találtak Izraelben Katt ide!
Holt-tengeri tekercseket keresnek a sivatagban Katt ide!
Megfejtették az 1500 éves tekercsmaradvány szövegét Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák