+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
01
  Elindult a Hold túlsó oldala felé a kínai űrtávközlési és tudományos mesterséges hold
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Tóth Imre

Új mérföldkőhöz érkezett a kínai holdkutatási program: a tervek szerint ez év vége felé egy szonda száll majd le égi kísérőnk túlsó oldalára, és egy holdjárót is visz magával a Hold tőlünk nem látható felének részletes tanulmányozására. A Chang’e-4 (Csang’e, vagyis “Holdistennő”) program az űrkutatás és holdkutatás történetében jelentős lépés lesz, mert először történik a Hold túlsó oldalán leszállás a felszínre, sőt egy holdjáró kutatórobot felszínre juttatása is része a programnak.

Azonban a Hold túlsó oldalán lévő űreszközökkel csak úgy lehet folyamatosan rádiókapcsolatot tartani, ha egy átjátszó (relé) mesterséges holdat telepítünk megfelelő Hold körüli pályára. Ezen cél eléréséért magyar idő szerint május 20-án 23:25-kor a kínai Hszicsangból (Xichang) egy Hosszú Menetelés-4C hordozórakétával útnak indították a Csüecsiao (Queqiao, vagyis “alkalmi összekötő híd”) elnevezésű átjátszó-holdat.

A reléhold a Föld-Hold-űrszonda égi mechanikai háromtest-probléma L2 Lagrange-pontja közelében maradva úgynevezett haló-pályán fog mozogni.

A kínai Chang’e-4 program támogatására útnak indult egy átjátszó mesterséges hold (kép: Xinhua kínai hírügynökség)

Ez az L2-pont a Föld-Hold félegyenesen a Hold túloldalán helyezkedik el, mintegy 65 ezer kilométerre a Hold túlsó oldalától, és innen lehetséges a holdfelszíni űreszközökkel, valamint a Földdel is rádiókapcsolat fenntartása. Működését mintegy 5 évre tervezik, ami akár egy másik holdszonda programját is segítheti.

A holdi adatátjátszó szondával együtt két kisebb, egyenként 45 kg tömegű űreszköz is elindult.
A Lungcsiang-1 és -2 (Lonjiang-1 és -2, más jelöléssel DSLWP-A1 és -A2) szondák a Hold körül elnyúlt ellipszispályára kerülnek. Egyrészt rádióinterferométeres megfigyelések céltárgyai lesznek, másrészt rádióamatőrök vehetik adásukat a Földön.
Tudományos megfigyelések is lehetővé válnak majd a most indított reléhold fedélzeti berendezéseivel, például egy holland rádióantenna távoli égitestek rádiócsillagászati megfigyelését is végzi majd (de csak 2019 után).

Egyébként a Chang’e-4 programnak magyar vonatkozása is van, ugyanis a tervezett leszállóhely a Hold túlsó oldalán levő Von Kármán-kráter, amely Kármán Tódor (Budapest, 1881 – Aachen, 1963) magyar származású világhírű gépészmérnök, fizikus, alkalmazott matematikus, a rakétatechnika, hiperszonikus repülés és űrhajózás egyik úttörője emlékét őrzi.

A Von Kármán-kráter, a kínai Chang’e-4 tervezett leszállóhelye a Hold túlsó oldalán a kép közepén (forrás: NASA LRO/LROC).

Ez a 180 km átmérőjű kráter a holdrajzi déli szélesség 44,8 fokánál és keleti hosszúság 175,9 fokánál található. A Von Kármán-krátert és környezetét a mellékelt kép mutatja a NASA LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) nagy felbontású LROC kamerájával készült felvételen.A kínai reléhold útja a Földtől a Föld-Hold rendszer L2 Lagrange-pontjáig (kép: Kína Űrtechnológiai Akadémiája. Revised from Lunar Exploration and Space Engineering Center. The Bruce Murray Space Image Library).

A űrkutatás történetében a szovjet Luna-3 (Lunyik-3) szonda készítette el az első felvételeket a Hold túlsó oldaláról 1959 októberében. Az első kínai holdjáró, a Yutu (Jütu, “Jáde Nyúl”) 2013-ban tanulmányozta a Mare Imbrium (Esők Tengere) vidékét, most pedig jól látható, hogy a kínai űrkutatás továbbra is fontos célként tekint a Holdra.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: A Hold túlsó oldalán szállna le Kína Katt ide!
Kína a Holdig és vissza Katt ide!
Holdbázist épít Kína Katt ide!
Mit keresnek a Hold sötét oldalán? Katt ide!
A Hold gyarmatosítása - összefogással egytizedébe kerülne Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
01
  Kétféle típusú vízmolekula létezik: ortovíz és paravíz
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Először sikerült izolálni vízmolekulák két különböző formáját. A vízmolekulákról ismert, hogy két különböző izomer (vagy típus) formájában léteznek és ez a különbözőség atomi szinten enyhén eltérő tulajdonságaikon alapszik. Azzal, hogy elkülönítették a két izomert, a kutatók képesek voltak annak megmutatására, milyen különbözően viselkednek kémiai reakciók hatására. A svájci kutatók eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be.

A hidrogénatom spinje áll a víz két eltérő formája mögött.
A vízmolekulák alapvetően egyetlen oxigénatomból állnak, amely két hidrogénatomhoz kapcsolódik. Ugyanakkor tovább oszthatók a hidrogénatom magjának egyik tulajdonsága, a spin alapján, amely a részecskék saját, belső impulzusmomentuma, vagyis perdülete. Bár ez nem azt jelenti, hogy valóban pörögnének a részecskék, a hidrogénatommagnak ez a jellemzője befolyásolja a vízmolekulák rotációját is.A kétféle típusú vízmolekula kék és piros nyilakkal jelölve, Illusztráció (forrás: Universität Basel)

Ha a víz két hirdogénatomjának nukleáris spinje ugyanabba az irányba orientálódik, ortovízről, ha különböző irányba rendeződnek, paravízről van szó - fejtik ki a kutatók.
Ha az izomerek nagyon hasonlóak, igazi kihívás a különválasztásuk. Stefan Willitsch kutatónak és kollégáinak azonban elektromos mezők használatával sikerült ez a művelet. Sikerült megvizsgálniuk, hogyan lépnek kölcsönhatásba a víz különböző formái más reagensekkel.

A vizsgálathoz a kutatók ultrahideg diazenílium-iont, a hidrogén egy formáját használták. Arra jutottak, hogy a paravíz 25 százalékkal gyorsabban lépett reakcióba a diazeníliummal, mint az ortovíz.
Mivel a H2O molekulák rotációját befolyásolja a nukleáris spin, ebben a kémiai reakcióban különbözőképpen ható erők lépnek fel a partnerek között. A kutatók ezt a megfigyelésüket számítógépes modellekkel is alátámasztották.

Willitsch szerint a kutatás segíthet más kémiai reakciók feletti irányítás kifejlesztésében. "Minél jobban irányítható egy kémiai reakcióban lévő molekula állapota, annál jobban lehet vizsgálni és megérteni az egy reakció alapjául szolgáló mechanizmusokat és dinamikát" - mondta a tudós.

forrás:/mti/


kapcsolódó: Felfedezték a víz kvantum tulajdonságait – a víz olyan, mint egy hologram Katt ide!
Meglepő felfedezés a vízről: nem is úgy van, ahogy tanultuk? Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
01
  Új ábrákra bukkantak a Nazca-vonalak közelében
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
A Nazca-vonalakkal ellentétben, amelyek többsége csak a magasból látható, több úgynevezett Palpa-vonalat hegyoldalakban alakítottak ki, ezek lentről is megfigyelhetők.

Több tucat új ábrát, geoglifát fedeztek fel perui régészek a híres Nazca-vonalak közelében, az ország déli részén - jelentette be a perui kulturális minisztérium.

A régészek szerint az ábrákat a Paracas-kultúra idején készítették több mint kétezer éve, vagyis évszázadokkal azelőtt, hogy a Nazca-kultúra népei hasonló gigantikus rajzokat alkottak volna a közelben - mondta Johny Isla, a minisztérium helyi kutatásának vezetője.

Drónokkal térképezték fel azt a további 25 geoglifát, amelyeket korábban vettek észre helyi lakosok. A robotrepülők "lehetővé tették a dokumentáció kiszélesítését és új ábrák felfedezését" - tette hozzá a régész.

Egy perui hívatalos (minisztériumi) plakát

A Nazca-vonalakkal ellentétben, amelyek többsége csak a magasból látható, több úgynevezett Palpa-vonalat hegyoldalakban alakítottak ki, ezek lentről is megfigyelhetők - írta a minisztérium közleménye.

A Nazca- és a Paracas-kultúrák geoglifái Peru spanyol hódítás előtti, más néven prekolumbián történelmének páratlan gazdagságára hívják fel a figyelmet. Egyelőre a régészek számára is rejtélyesek, mivel senki sem tudja biztosan, miért készítették őket és miért ilyen hatalmasak. "Kérdés az is, miért folytatták az ábrák készítését ilyen hosszú időn, összesen 1200 éven át" - tette hozzá Isla.

Az UNESCO világörökségi listáján 1994 óta szereplő Nazca-vonalakat letelepedést kereső földfoglalók és a közeli országútról letérő autók is károsították. Idén januárban egy eltévedt kamion rongálta meg a híres vonalak egy részét, amikor a tiltó táblák ellenére a fennsíkra hajtott.

A Palpa-vonalak lentről is megfigyelhetők

2014-ben a Greenpeace környezetvédő szervezet bocsánatot kért Perutól, mert egy akciója során, amikor a levegőből olvasható, talajra terített textilbetűkkel akarták felhívni a figyelmet a változás fontosságára, megrongálták a finom vonalakat.

Isla szerint a Greenpeace-incidens késztette arra a minisztériumot, hogy a tartomány régészeti kincseinek megóvására tervet készítsen, amely az új felfedezéseket is előmozdítja.Orca geoglifa Dél-Peruban. (forrás: German Archeological Institute)

"Még nem jártunk az új vonalak mentén, csak fotókat készítettünk, egyelőre a kutatás első szakaszában vagyunk" - mondta a régész.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák
---
-
.....