+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
16
  Vége a dalnak, megsemmisült a Cassini
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Megsemmisült a Szaturnusz légkörében a Cassini, az amerikai és az európai űrügynökség, a NASA és az ESA űrszondája pénteken, ezzel befejeződött a húsz éve tartó misszió, az emberiség egyik legjelentősebb műholdas küldetése.A 2125 kilogrammos űreszköz utolsó jelei pénteken 13 óra 55 perckor érkeztek meg a Földre, akkorra a szonda már a korábban végrehajtott pályamódosítások hatására belépett a Szaturnusz légkörébe, meteorként felizzott és darabjaira hullott. A NASA kutatói ezzel akadályozták meg, hogy az űrszonda a földi élettel beszennyezzen egy esetleges életcsírát tartalmazó helyet.

A Cassini űrszondán lévő 12 tudományos műszer közül kettő berendezés fejlesztésében magyar kutatók és mérnökök is részt vettek.

forrás:/mti/

kapcsolódó: A Cassini utolsó órái Katt ide!
Megkezdte utolsó útját a Cassini űrszonda Katt ide!
Videón a Cassini első merülése Katt ide!
Nyolcadik merülését végzi a Cassini Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
16
  A NASA megerősítette, a Föld 15 napra elsötétedik 2017 novemberében
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Sok hírt hallottunk róla, mennyi változást kell majd a Földnek kiállnia az elkövetkező hónapokban és években, de a legtöbb ebből mégsem jött össze, ami megkérdőjelezhetővé tette, hogy hihetünk e annak, amit az interneten olvasunk.
De jelen esetben a NASA megerősítette azt a hírt, ami jelenleg a világhálón kering – miszerint a bolygónk teljes sötétségbe borul 15 napra, amely 2017. november 15-én veszi kezdetét és november 29-ig fog tartani.


A NASA bejelentette, hogy számítottak ennek a különös eseménynek a bekövetkeztére csak azt nem tudták, hogy pontosan mikor várható. Részletesebb vizsgálatra hivatkozva a NASA csillagászai igazolták, hogy a jelenség november 15-én hajnali 3:00-kor fog kezdődni és minden valószínűség szerint november 30-án hajnali 4:45-kor ér véget.
A szakértők szerint ezt az elsötétedést egy csillagászati esemény okozza majd, amely a Jupiter és a Vénusz között fog lezajlani. Van egy még részletesebb, 1000 oldalas dokumentum, amelyet Charles Bolden, a NASA feje írt azért, hogy elmagyarázza a különös eseményt a Fehér Ház hivatalnokainak.

A jelentés szerint a meghatározott időszak alatt a Jupiter és a Vénusz olyan közelségbe kerülnek majd egymáshoz, hogy mindössze 1 fok fogja elválasztani őket.

"Csak a Nap ragyogjon...csak a Nap az égen...."

A Vénusz a Jupiter dél-nyugati részéhez fog kerülni, aminek eredményeképpen 10-szer fényesebben fog világtani, mint a Jupiter. A Vénusz fénylő világossága felmelegíti a Jupiter gázait, ennek következtében pedig képtelenül nagy mennyiségű hidrogén gáz szabadul fel az űrbe. Ez a reakció a Napunkat is érinteni fogja november 15-én 2:50-kor.

Ha a hidrogén eléri a Napot, hatalmas erejű robbanás szabadul fel a felszínén, megemelve ezzel a hőmérsékletet több, mint 9000 fokra. A teljes folyamat olyan sok hőt generál, hogy a Nap színe kékes árnyalatúra változik. Ha ez bekövetkezik, a Napnak legalább 14 napra lesz szüksége, hogy visszaszerzze normális színét és hőmérsékleté

forrás;/tortenetekanagyvilagbol/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
16
  Katasztrófa közelít - A NASA szerint valami nem stimmel a nappal...
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A NASA Solar Dynamics Megfigyelőközpontjában egyenlőre nem tudják mire vélni ezt a jelenséget, ugyanis a nap olyan 11 éves ciklusban van, amikor is a naptevékenység csökken. A ciklus 2008-ban kezdődött amikor is a nap a legaktívabb volt és 2019-ig tart, amikor is a legpasszívabbnak kellene lennie. Ez a ciklusosság ismétlődik amióta a naptevékenységet figyeli az emberiség.

A mostani pár hete észlelt kitörések nem illenek bele az eddig ismert modellbe, ugyanis 2019-re a naptevékenységnek igen gyengének kellene lennie.
A nap annyira aktív, hogy vasárnap a nemzetközi űrállomáson is riadót fújtak, hogy az ott tartózkodó űrhajósok gyorsan biztonságos helyre menekülhessenek ha bekövetkezik a katasztrófa.
Tudósok figyelmeztetnek, hogy ha a naptevékenység tovább erősödik, akkor akár a föld is veszélyben lehet.

A napkitöréseknek komoly földi hatásai vannak. A közvetlen hatások a következők:

Erős flerek idején jelentősen megnő a földi felsőlégkörben és bolygónk kozmikus környezetében a nagyenergiájú sugárzások erőssége. Ez elsősorban a röntgen- és gammasugárzásra vonatkozik, továbbá, ha a Föld a flerből kiinduló részecskenyaláb útjába esik, akkor a töltött részecskék (elsősorban protonok) áramára is. Ezek komoly kárt okozhatnak a geostacionárius műholdakban és űrszondákban; a töltött részecskék továbbá egészségi kockázati tényezőt jelentenek pilóták és űrhajósok esetében. Megszűnne a felső légkor ionizált D-rétege.
A flereket kísérő rádiókitörések megzavarhatják, vagy megszüntethetik a Föld nappali oldalán a rádiós kommunikációt és a radarok működését. Ez jelentősen megnehezítené vagy lehetetlenné tenné a repülőutakat a sarkok körzetében (ez a körzet ilyen esetben a mérsékelt égövig is lenyúlhat).

A NASA tudósai hét erős napkitörést észleltek az elmúlt két napban. Ez komolyan aggasztja a csillagászokat.

Ha a Föld a kidobott anyag útjába esik, a földi magnetoszférának ütközve mágneses vihart okozhat. A vihar megzavarhatja a navigációt, megbolondítva az iránytűket. Emellett a mágneses tér gyors ingadozása erős kóboráramokat indukálhat az elektromos berendezésekben, ami olykor – elsősorban magas földrajzi szélességeken, például Kanada, Skandinávia – nagy területeket érintő áramkimaradásokhoz vezet.

A magnetoszférában a töltött részecskék mennyisége jelentősen megnőhet, ha a Földet eltaláló (koronakidobódásból eredő) bolygóközi mágneses felhő mágneses polaritása a magnetoszféráéval ellentétes. Ekkor ugyanis a felhő és a magnetoszféra között mágneses átkötődés történhet, s ennek révén a felhő plazmája bejuthat bolygónk magnetoszférájába.

A légkör elvesztheti ózonrétegének 50-10%-át, ami a bőrrákos megbetegedések számának növekedéséhez vezet.
A világos éjszakai égbolt megzavarja az állatok életciklusait és felborítja mindennapi életük rendjét.
A protonok áramlása magreakcióba lépne a légkör oxigén és nitrogén atomjaival. Ennek eredménye nagysebességű neutronáramlás lenne, ami elérhetné a földfelszínt is. Ennek következménye a számítógépes rendszerek összeomlása, mert a memóriákban lévő aktuális tartalom felülíródna.

forrás: /dailystar/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák