+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
14
  A Cassini utolsó órái
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

A NASA TV élő adással követi a Cassini űrszonda utolsó óráit szeptember 15-én.
A program magyar idő szerint 13:00 - 14:30 közt tart majd, 15:30-tól pedig a sajtókonferencia lesz.
A műsor a NASA TV oldalán követhető: Katt ide! (de a USTREAM Katt ide! és a NASAlive Katt ide! is adja)

A legutolsó fotókat 14-én készíti a szonda, eztán ezeket még hazaküldi, majd az utolsó órák során már csak méréseket végez és ezek adatai érkeznek a Földre. Azért nem készülnek később már képek, mert a nagy méretek miatt lefoglalná a rádiókapacitást és félő, hogy a tudományos mérések adataira már nem jutna idő a szonda halála előtt... A légkörbe érkezés során 8 műszere dolgozik majd a szondának, s ezek adatait egészen addig küldi majd haza a szonda, míg csak működőképes marad.Az utolsó képek beérkezése és a nyers képeket tartalmazó oldalon ezek megjelenése 15-én kb. hajnali 5 felé várható (https://saturn.jpl.nasa.gov/galleries/raw-images… jelenleg a Titánról készült hétfői képek a legutolsók, a hétfői Titán-kerülés során kapta meg a holdtól azt a gravitációs lendítést, ami a légkörbe vezető pályához szükséges)

A tervek szerint magyar időben 13:54-kor szerzünk tudomást arról, hogy elveszítettük a rádiókapcsolatot a szondával - a Deep Space Network canberrai tányérja veszi a jeleket, így tőlük tudjuk majd meg, hogy a szonda befejezte az adást - mert megsemmisült.
Mivel a rádiójel beérkezéséhez 83 perc szükséges, maga az esemény nem ekkor, hanem 83 perccel korábban következik be, természetesen (vagyis 12:31-kor, magyar idő szerint).


forrás:/Kozmológia Csillagászat/


kapcsolódó: Megkezdte utolsó útját a Cassini űrszonda Katt ide!
Videón a Cassini első merülése Katt ide!
Nyolcadik merülését végzi a Cassini Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
14
  Megváltoztatták a Stonehenge-nél tervezett alagút nyomvonalát a téli napforduló miatt
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza

Megváltoztatták az angliai Stonehenge körzetében tervezett alagút nyomvonalát, hogy kijárata ne zavarhassa a lemenő nap látványát a téli napfordulón – jelentette be kedden a brit kormány.

Az őskőkori építménynél haladó főútvonal gépkocsiforgalmának csillapítását szolgáló alagút a korábban ismertetett tervek szerint a műemléktől délre húzódott volna. A megváltoztatott nyomvonal az alagút nyugati kijáratát érinti, amely ötven méterrel messzebb lesz Stonehenge ősi köveitől – közölte a BBC-vel Derek Parody, az angol közúti felügyelet illetékese.A közvéleménnyel folytatott konzultációból kiderült, hogy sokan adtak hangot aggodalmuknak az út nyomvonala és az alagút kijáratának elhelyezkedése miatt, mondván, az hatással lenne a téli napforduló látványára. „Azt csináltuk, hogy északabbra toltuk a nyomvonalat, hogy megoldást találjunk az aggodalmakra” – magyarázta.

A világörökség részét képező leghíresebb brit őskőkori műemlék alá tervezett alagút mintegy 2,9 kilométer hosszú lenne, építése egy kétmilliárd font költségvetésű útfelújítási program része.

A műemlékvédelmi szervezetek, köztük az English Heritage úgy fogalmaztak, hogy „ha a kellő gondossággal építik meg az alagutat, akkor az helyreállítja a műemlék békéjét és nyugalmát”.

Civil szervezetek azonban még mindig az alagútépítés teljes átgondolására szólították fel a brit kormányt. Attól tartanak, hogy az alagúttal a műemlék elveszti világörökségi státusát. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban már korábban támogatásáról biztosította az alagút építését.


forrás:/.erdekesvilag.hu/

kapcsolódó: Alagút épülhet a Stonehenge alatt Katt ide!
A Stonehenge-nél sokan ünnepelték a nyári napfordulót Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák