+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
13
  Megérkezett az új űrhajóstrió az űrállomásra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Hatórás repülést követően sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson egy orosz űrhajó, két NASA-asztronautával és egy kozmonautával bővítve a legénység létszámát.
Mark Vande Hei és Joe Acaba (NASA), valamint Alekszandr Miszurkin (Roszkoszmosz) egy Szojuz MS-06 fedélzetén indult útnak a kazahsztáni Bajkonur Kozmodromból, helyi idő szerint hajnali negyed négykor. Az űrhajó négyszer kerülte meg a Földet, majd dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).
Az űrállomáshoz közeledő Szojuz. (Fotó: NASA Television)

A trió csatlakozik az 53-as expedícióhoz, Randy Bresnikhez (NASA), Szergej Rjazanszkijhoz (Roszkoszmosz) és Paolo Nespolihoz (ESA), ezáltal a létszám ismét teljes.

Az új tagok mintegy öt hónapot töltenek majd a komplexumon, megközelítőleg 250 tudományos kísérletet végeznek, többek között a biológia, földtudomány, fizika és technológiai fejlesztés terén. Az előző trió a tervek szerint decemberig marad, míg az újonnan érkezettek 2018 februárjáig.

Míg Acaba és Miszurkin járt már az űrben, Vande Heinek ez az első útja. 2006-ban választották be az űrhajósok közé, eredetileg a NASA Aquarius víz alatti laboratóriumában szolgált akvanautaként a NEEMO-18 misszió alatt.
Acaba és Miszurkin az ISS-en is szolgált már: az orosz űrhajós 2013-ban, míg Acaba 2012-ben. Acaba egyébiránt 2009-ben a Discovery fedélzetén is ott volt, összesen 138 napot töltött az űrben a két misszió során. Teljes repülési idő tekintetében Miszurkin a legtapasztaltabb, 166 napot töltött eddig odafenn.

Eredetileg a NASA és a Roszkoszmosz csak kettejüket akarta felküldeni. Bár a Szojuzon három hely van, az orosz fél 2016-ban úgy döntött, hogy csökkenti a felküldendő kozmonauták számát, míg nem tudja bővíteni az orosz szegmenset egy új modullal. A hatfős legénység megtartásához ezért a NASA három hónappal meghosszabbította Peggy Whitson küldetését.

Alekszandr Miszurkin orosz (lent), valamint Joseph Acaba (k) és Mark Vande Hei amerikai űrhajós búcsúzik a Szojuz-FG hordozórakétával összekapcsolt Szojuz MSz-04 orosz űrhajó kilövőállásának lépcsőjén, mielőtt útnak indulnak a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2017. szeptember 12-én.

Februárban a NASA szerződést kötött a Boeinggel, ami lehetővé teszi, hogy két helyet foglaljon el a Szojuzokon, beleértve a mostani missziót és a 2018 márciusában indulót. A Boeing a Szojuzt fejlesztő Energijával áll kapcsolatban, így jutott egy helyhez, amelyet aztán eladott az amerikai űrügynökségnek.

Hosszú idő elteltével ezáltal először nőtt négy főre az amerikai legénység száma, ami lehetővé teszi, hogy a NASA növelje a kutatásra szánt az időt.
Az űrhajósok novemberben fogadják az Orbital ATK újabb teherűrhajóját is, amely több tonna ellátmányt, kutatási anyagot és hardvert szállít fel.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
13
  Az UFO-hívők a NASA felvételein három idegen portálra bukkantak a Nemzetközi Űrállomás mellett
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Amióta a NASA folyamatosan streameli a Nemzetközi Űrállomás egyik kamerájának felvételeit, az UFO-hívők minden egyes felhőre, műholdra vagy fénytörésre alient kiáltanak. Most megint felvett valamit az ISS, ami természetesen nem lehet más, mint az idegenek által odaböfögött féreglyuk.

Néhány napja ezt sikerült ugyanis rögzítenie annak a bizonyos kamerának: Egy igazi elvakult UFO-hívőnek teljesen egyértelmű, miről van szó, aki pedig nem látja, annak segítünk.A videó megtekintéséhez: Katt ide!

Néhányan talán felhőt vagy fénytörést látunk, de nyilvánvalóan tévedünk, hiszen a streamről leválasztott felvételt az igazság tudói már úgy töltötték fel a YouTube-ra, mint az idegenek létezésének újabb bizonyítékát.

A három alakzat nem más, mint UFO-k által generált portálok formációja. Hogy pontosan hova, mikor, hogyan, miért és hány éves a kapitány, arról nem szól a fáma, de miért is keresnénk értelmes magyarázatot valamire, amit egy sokkal elszálltabb verzióval is meg lehet magyarázni.
A NASA nem kommentálta a dolgot, szóval nyilván E.T.-ék csináltak már megint valami turpisságot.

forrás:/player.hu/


kapcsolódó: Méghogy nincsenek idegen űrhajók a Föld körül! Akkor ez mi? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
13
  Egy kutató állítja, hogy megfejtette a Voynich-kézirat titkát
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
szerző: Magyari Péter

1912-es felfedezése óta tartja izgalomban a középkor iránt érdeklődő közönséget egy 234 oldalas pergamen, ami amerikai tulajdonosa után a Voynich-kézirat néven ismert. A pergamen jelenleg a Yale könyvtárában van, ott a közelmúltban digitalizálták, így könnyen kutatható. Így nézte át alaposan a szöveget Nicholas Gibbs középkorkutató, és állt elő egy megfejtéssel.

A kézirat több okból is fura:
Ismeretlen nyelven íródott, tele betűknek látszó, ám megfejtetlen karakterekkel.

Nagyon érdekes ábrákkal illusztrálták, tele van mezítelen nővel, meg mindenféle tekergőző furasággal, emberi szerveknek látszó izékkel, növényekkel és asztrológiai jelekkel.

Boszorkoányság? Mágia? Alkímia?
Leginkább ezt gondolták a szövegről eddig.
Gibbs azt állítja, hogy egészségügyi szakkönyv hölgyeknek.

Szerinte a szöveg azért ilyen furcsa, mert rövidítésekből áll. Latinul van, csak spórolásból nem írt ki a lúdtollal dolgozó szerző teljes szavakat, hanem csupán utalt, összevont, rövidített. Például aq = aqua (víz), vagy éppen s aiij = seminis ana iij (három magot mindegyikből), stb.

Egy burjánzó oldal, tele titkokkal.
Gibbsnek az tűnt fel, hogy középkori orvosi szövegekből ismerős volt az egész, és az ott használatos fordulatok tömörített változatait látta feltűnni a szövegben.

Részlet a Voynich-kéziratból.

Az ábrákkal együtt pedig világossá vált számára, hogy még csak nem is egy eredeti szövegről van szó, hanem különböző, sokszor ókori szerzők műveiből származó írásokból van összemásolva.
A szövegeket az köti össze, hogy kifejezetten női bajok gyógyításával foglalkozik mind.

forrás:/444.hu/


kapcsolódó: 500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét Katt ide!
Van logika a világ legrejtélyesebb szövegében Katt ide!
Mégis van értelme a Voynich-kéziratnak? Katt ide!
Mexikói növények lehetnek a Voynich-kód kulcsai Katt ide!
Megfejtettek tíz szót a Voynich-kéziratból Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák