+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
09
  Újra úton az X-37B
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Az amerikai katonai miniűrrepülőt ezúttal egy Falcon-9 rakéta állította pályára Floridából, mielőtt még megérkezett volna Irma, a hurrikán...

A következő, nemrég 5-ös kategóriájúra erősödő hurrikán most még a Karib-tenger térségében tombol, de az előrejelzések szerint a hétvégén elérheti Florida partjait. Ezzel a fenyegetéssel a háttérben készítették elő a SpaceX szakemberei a Falcon-9 hordozórakéta legújabb repülését. A hasznos teher ezúttal az Amerikai Légierő (U.S. Air Force) titkos küldetéssel induló, ember nélküli, automata üzemmódban, siklórepülésben visszatérni képes űrrepülőgépe volt. Az X-37B-ből két példány készült eddig, amelyek korábban összesen négyszer repültek – mindig Atlas-5 rakétákkal startolva.A Falcon-9 rakéta a Kennedy Űrközpont 39A állásából indult szeptember 7-én, (Kép: SpaceX)

Az X-37B útja valószínűleg hosszú hónapokig, ha nem egy-két évig tart. Legutóbb a májusban véget ért OTV-4 (Orbital Test Vehicle Mission-4) jelű út 718 napon át tartott. A mostani OTV-5-ös repülés programjáról sem lehet sok mindent tudni, az X-37B katonai jellege miatt. Az biztos, hogy az űreszközről (vagy magáról a hordozórakétáról) a Föld körül több apró kísérleti műhold (CubeSat) kerül majd önálló pályára.Az X-37B májusi landolása utána a NASA floridai űrközpontjának betonján. (Kép: USAF)

Bár ez az X-37B ötödik repülése – hogy pontosan melyik példányé a kettő közül, az sem nyilvános –, több elsőség is kapcsolódik hozzá. Most használják ki először az alkalmat külön kis műholdak pályára helyezésére. A szűkszavú, csak egyetlen kísérletről említést tevő előzetes információs anyag szerint a pálya hajlásszöge nagyobb lesz, mint a korábbi küldetéseknél, amikor az űrrepülő az egyenlítői síkhoz képest 38° és 43,5° közötti szögeket bezáró pályasíkokban keringett.


A Falcon-9 rakéta elhasznált első fokozatát ezúttal a szárazföldre, a felszállás helyétől délre, a Cape Canaveral bázis területére (Landing Zone-1) hozták vissza bő 8 perccel a felemelkedés után, épségben.

forrás:/urvilag/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
09
  Gyönyörű elektromos autót mutatott be a Jaguar
szerző: Hegyeshalmi Richárd


A Jaguar tervei szerint 2020-tól már csak elektromos autókat fognak gyártani. Úgy tűnik, komolyan veszik a célkitűzést: csütörtökön mutatták be a teljesen elektromos Jaguar E-type Zerót.
Az autó nem véletlenül tűnhet ismerősnek: a formatervet egyértelműen az 1960-as években megjelent Jaguar E-type inspirálta. (Erre mondta azt Enzo Ferrari, hogy a világ leggyönyörűbb autója.) A Zero a károsanyag-kibocsátásra utal, abból ugyanis az új Jaguarnak nincsen semennyi.
Az elektromos motor 5,5 másodperc alatt gyorsítja az autót száz kilométeres óránkénti sebességre. A Tesla teljesítményétől ez ugyan elmarad, de a Teslák nem is ennyire szépek - valamit valamiért. Az autó hatótávolsága egy feltöltéssel 270 kilométer; a 40 kilowattórás akkumulátort hat-hét óra alatt lehet teljesen feltölteni.

A Jaguar nem közölte, hogy hány példányt gyártanak az autóból, és az áráról sem ejtettek szót. Az E-type Zerót a JLR Tech Festen lehet szemügyre venni, szeptember 8-10-ig.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák