+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
06
  Újabb adatok bizonyítják, hogy a Mars egykor lakható volt
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi

A NASA Curiosity marsjárója újabb bizonyítékokat talált arra, hogy a távoli múltban a vörös bolygó nem csupán vízben volt gazdag, de a hidrotermális aktivitása is jelentős lehetett. Az új adatok alapján a fiatal Mars nagyobb eséllyel volt lakható, mint korábban gondoltuk.
A Journal of Geophysical Research folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, a Gale-kráterben 10-100-szor több a germánium és a cink, mint a meteoritokon tanulmányozott marsi kéregben. A földön a két elemet együtt általában magas nyomású folyadékokban, például hidrotermális kürtőkből származó vízben lehet megtalálni.
Az új felfedezés elsősorban a Curiosity újabb vizsgálatainak megtervezése miatt fontos.

Nem ez az első alkalom, amikor a hidrotermális tevékenység nyomára bukkantak a vörös bolygón. A szakértők régóta tudják, hogy a Marsnak egykor aktív tűzhányói és hatalmas vízfelületei is voltak, így az egykori felszín alatti geotermikus tevékenység létezésére is következtettek már korábban.

A bizonyítékok alapján egyre valószínűbb, hogy a Gale-kráterben egykor élet is volt.
Jeff Berger, a Nyugat-Ontarioi Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a hőmérséklet és a kémiai anyagok olyan környezetet teremthettek a vörös bolygón, amely alkalmas volt az élet kialakulására és fenntartására.

A Gale-kráter 3,8-3,5 milliárd éve jött létre egy becsapódással. A 154 kilométer széles területet később víz árasztotta el, így több száz millió év alatt néhány kilométernyi üledék gyülemlett fel a régióban. Később a szél hatására a lerakodások erodálódtak. A Gale-kráter egyedi története miatt napjainkban remek helyszín a marsi kutatásoknak.

A lehetséges hidrotermális aktivitás felfedezése miatt a Curiosity missziója még érdekesebbé vált. Az, hogy egykor forró víz volt a bolygón, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élet is kifejlődött. Az új adatok ugyanakkor árnyalják a a korai Mars lakhatóságáról kialakított képet. Ha kiderül, hogy a Gale-kráterben a múltban kiterjedt hidrotermális rendszer helyezkedett el, az jelentősen megváltoztathatja a kutatók elképzelését a térség történetéről.

forrás:/FLScience/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
06
  Méghogy nincsenek idegen űrhajók a Föld körül! Akkor ez mi?
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Sokan hitetlenkedve olvassák a legtöbb ufós cikket, pedig a rengeteg kamu beszámoló és videó között akad szép számmal, amitől még a tudósoknak is égnek áll a hajuk a meglepetéstől…A ISS (Nemzetközi Űrállomás) fotói és videói közt is akad szép számmal olyan felvétel, amiről bárki azt állítaná, hogy az idegenek ténykedése látható rajtuk. Persze a NASA tagad és űrszeméttel, az állomásról leváló jégdarabokkal vagy egyszerű optikai fényjátékkal magyarázzák a fura dolgokat. Az alábbi felvételen látható “valamit” azonban még ők sem tudták eladni űrszemétként.

A felvételét még 2015-ben készítette az űrállomás egyik kamerája, amelynek adásait élőben is nyomon lehet követni az interneten keresztül. Rengeteg UFO-hívő figyeli a közvetítést, hátha felbukkan rajta valami érdekes. Ebben az esetben ez így is történt.

A hosszúkás, szivar alakú objetum első pillantásara felhőnek tűnik. De ha megnézzük az alatta látható árnyékot, rögtön kiderül a turpisság.
Az árnyék bizony túl szabályos ahhoz, hogy egy felhő vesse a földre. A tárgy nagyjából másfél kilométer hosszúságú lehet. Egy ilyen méretű tárgyat még a vak is láthat a Földről, ezért felmerül a kérdés, hogy miért nem vette észre senki, és miért nem volt tele vele a sajtó, és az internet?

Az UFO-vadászok tisztában vannak vele, hogy az idegenek rendszeresen ténykednek a Földön. Hogy mégsem látjuk hatalmas hajóikat, az annak köszönhető, hogy fejlett álcázó berendezésekkel vannak felszerelve. Néha azonban, az időjárásnak, vagy a napszélnek köszönhetően azonban nem működnek megfelelően, ilyenkor szokott megugrani a Földön az UFO-észlelések száma…

A felvételen látható hatalmas idegen űrhajó is alighanem álcázással van ellátva. Odalentről csak egy jókora sötét felhőnek tűnhet az, ami fentről tisztán láthatóan egy idegen jármű…

Ezt az elméletet még Scott C. Waring gondolta ki, aki az elmúlt években több száz ehhez hasonló felfedezést tett az idegenek ténykedésével kapcsolatban. Idén májusban azonban váratlanul elköszönt mindenkitől a weboldalán, és beszűntette a további ufológusi pályafutását. Sokak szerint túl sokat tudott, túl közel került az igazsághoz, és a titkos vezetői csoport megfenyegette, jobb a ha leállítja magát… Hiába volt a sok kétkedő, úgy tűnik az egyik legismertebb UFO-vadásznak igaza lehetett…

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák