+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
01
  A Tejútrendszer fele származhat máshonnan
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az amerikai Northwestern University tanulmánya szerint a Tejútrendszer akár fele is más galaxisokból származhat. A kutatók új számítógépes modellek és algoritmusok révén jutottak erre a következtetésre, amely alaposan átrajzolja a galaxisok keletkezéséről alkotott képünket. A Tejútrendszer fele származhat máshonnan, erre a következtetésre jutottak csillagászok az új modellek alkalmazásával.

A CIERA (Center for Interdisciplinary Exploration and Research in Astrophysics) szakembereiből álló csoport számítógépes szimulációk és új algoritmusok révén a galaxisok realisztikus, háromdimenziós modelljével állt elő, ez pedig lehetővé tette számukra, hogy felmérjék, miként szerzik be az egyes galaxisok az őket kitevő anyag nagy részét. A magyarázat szerint az Ősrobbanás utáni időszakban némiképp eltérő módon fejlődtek a galaxisok, mint ahogy azt korábban gondoltuk, ugyanis az Univerzumot betöltő egységes gázban keletkező perturbációk, majd pedig a gravitáció ereje révén egyre jobban kirajzolódó csomók nem egyszerűen egymástól távol lévő galaxisokat hoztak létre, mivel ezek között meglehetősen nagy volt az anyag áramlása.

A szupernóva robbanások nagy tömegben löktek ki anyagot az egyes galaxisokból, így könnyen előfordulhat, hogy a nagyobb példányok (így például a Tejútrendszer) esetében a galaxist alkotó anyag akár fele is máshonnan, szomszédos, vagy akár egymillió fényévre lévő más galaxisokból származhat. Ez arra utal, hogy mi magunk is más galaxisokból származunk, itt ugyanis a Tejútrendszerben lévő atomok feléről van szó, tehát viszonylagos magabiztossággal jelenthetjük ki, hogy mi magunk is idegen galaxisokból jövünk (legalábbis részben). Az anyagot továbbító galaktikus szelek ugyan másodpercenként több száz kilométert tesznek meg, a nagy távolságok miatt azonban ez a folyamat valószínűleg több milliárd éven keresztül ment végbe.

A munka folytatódik, a Hubble és egyes felszíni állomások segítségével most a főbb következtetéseket igyekeznek visszaigazolni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
01
  Felfedezték a víz kvantum tulajdonságait – a víz olyan, mint egy hologram
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Zentai Bogi


A víz már egyszerű fizikai tulajdonságai alapján is különleges, hiszen a víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában (folyékony, szilárd, gáz) is megtalálható. Az amerikai Department of Energy Oak Ridge National Laboratory (ORNL) tudósai azonban újabb tulajdonságait fedezték fel a víznek, amely túlmutat a klasszikus fizika eddig ismert törvényszerűségein, írja a phys.org tudományos hírportál.

Az ORNL kutatóintézet tudósai a víz olyan, eddig ismeretlen tulajdonságait fedezték fel, amelyek ellentmondanak a klasszikus fizika törvényeinek.

Áthatol a szilárd falakon…A berill kristályon végzett kémiai kísérlet során kiderült, hogy a vízmolekulák extrém fizikai vagy speciális földtani körülmények között, ultra kicsi hatszögletű formába rendeződnek egy gyűrű körül, és felveszik a „kvantum-alagút” állapotot. Ez a jelenség túlmutat az eddig ismert folyékony, szilárd vagy gáznemű halmazállapotokon, ilyenkor a víz egészen másképp viselkedik, mint ahogy megszoktuk, hiszen kvantum mozgásra is képes.

Ebben az állapotban például a vízrészecskék áthatolnak szilárd falakon, ami a klasszikus fizika szabályai szerint teljesen lehetetlen.

A kísérlet során arra derült fény, hogy amikor a víz “csapdába esik” egy zárt térben (pl. kristályok belsejében), akkor vízmolekula oxigén és hidrogén atomjai “delokalizálódnak” (szétválnak egymástól), ilyenkor jön létre a kvantum-alagút mechanizmus. (Az alagúthatás (alagúteffektus) egy kvantummechanikai jelenség. Az alagúthatás során a részecskék képesek áthatolni olyan gátakon, melyeken a klasszikus fizika törvényei szerint nem lenne lehetséges.)Egyszerre van jelen párhuzamosan 6 pozícióban

„Amikor a víz kvantum-alagút állapotban van, akkor kvantummozgásra képes, vagyis áthatol az elválasztó falakon, ami tilos a klasszikus világban,” mondta Alexander Kolesnikov az ORNL egyik kutatója. „Ez azt jelenti, hogy a vízmolekula oxigén és hidrogén atomjai ilyenkor „delokalizáltak”, és egyszerre vannak jelen ugyanabban az időben párhuzamosan, mind a hat szimmetrikusan ekvivalens pozícióban.” A víz tehát ebben az állapotban olyan, mint egy hologram. „Az ember azonban képtelen ilyen tapasztalatokat érzékelni a hétköznapi világban.”

A víz „kvantum-alagút” állapotának felfedezése akár tudományos bizonyíték lehet Everett sokvilág-elméletére is, melyben azt állítja, hogy a kvantummechanika által megengedett lehetőségek mind együtt megjelennek egy multiverzumban, ami sok független, párhuzamosan létező univerzumból áll. Japán fizikusok szerint pedig az is lehetséges, hogy az egész univerzum nem más, mint egy hatalmas hologram.

forrás:/impressmagazin/

kapcsolódó: Meglepő felfedezés a vízről: nem is úgy van, ahogy tanultuk? Katt ide!
A földi víz idősebb a Napnál Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
01
  Groteszk lény ugrott egy magyar biciklis elé – a fejkamera mindent vett
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi

Nem mindennapi élményben volt része 2017. augusztus 23-án annak a magyar bicajosnak, aki a napokban éppen fejkamerával vette fel az egyik útját. A falu egyik sikátorában, ahol tekert, furcsa, groteszk lény ugrott elé… Szerencsére a kamera mindet vett!

“A Győr melletti faluban, Abda mellett van egy kis ösvény, és épp a jövőbeni kerékpáros videóimhoz akartam némi felvételt készíteni. Minden jól ment (valójában csak tesztvezetés volt), de a végén a falról leugrott valami. Már egy kicsit korábban észrevettem, mint ahogy a videón látható, (0:35-nél) így még volt egy kis időm, hogy reagáljak és elkerüljem az összeütközést (nem vagyok biztos benne, de azt hiszem a bicikli hátsó vége azért elkapta…)” – írja Mohl György a Youtube videója alatt.A videó inditásához: Katt ide!

“Kertek vannak mindkét oldalon, ezért túl sokat nem törődtem vele, azt hittem, hogy kutya ugrott elém (ijesztő pillanat volt ) Azonban most, hogy megnéztem a felvételeket, ez a valami különösnek tűnik. Nem vagyok igazán jó az állatok felismerésében, ezért töltem fel, remélhetőleg valaki jobban ismeri őket…”

Sokan rögtön fake-videóra gyanakodtak, sokan látni vélték a CGI tipikus jegyeit is a felvételen. Mások viszont biztosak benne, hogy csak egy majom, vagy majom-kutya hibrid ugrott a bicajos elé… Bár a bicajos szerint a magyar falu, Abda környéken biztos, hogy nem élnek majmok, pláne ilyen mutánsok. Néhányan lelkesen egy eltévedt földönkívüli lényre tippeltek… Vajon mi lehetett?

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák