+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
18
  Kiderült, mi bujkál a Naprendszer szélén
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Új törpebolygót fedeztek fel a Naprendszer külső tartományában. Az objektum a DeeDee nevet kapta.
A DeeDee-t (amely a Distant Dwarf, vagyis Távoli Törpe rövidített változata) még 2016 végén fedezték fel, az égitest tulajdonságairól azonban mostanáig nem lehetett szinte semmit sem tudni. Az ALMA rádiótávcső-rendszernek hála, most több minden kiderült az objektumról – például az, hogy sokkal nagyobb, mint azt a kutatók korábban gondolták; tömegét és méretét (amely kétharmada a Ceresének) tekintve simán besorolható a törpebolygók közé.


Nagyjából 92 csillagászati egységre van a Naptól, ami átszámítva 137 milliárd kilométer – olvasható a Science Alert tudományos portálon. Ilyen távolságból a fénynek 13 órára van szüksége, hogy a Földhöz érjen. Ezzel a DeeDee a második legmesszebbre található Neptunuszon túli objektum (az első az Eris). Keringési pályája akkora, hogy 1100 év alatt kerüli meg egyszer a Napot.

Ezt kell tudni az új törpebolygóról Az égitestet a chilei Blanco teleszkóppal találták meg. A program az úgynevezett Sötét Energia Felmérés része volt, amelynek keretében közel 15 ezer képet készítettek az égboltról. A felvételeken összesen 1,1 milliárd objektumot azonosítottak – többségükről kiderült, hogy valójában csillagok vagy távoli galaxisok.

Vannak azonban olyan objektumok is a fotókon, amik a Naprendszeren belül vannak, ilyen például a DeeDee is, amelyet 12 felvételen is azonosítottak.

Az égitestről azonban sokáig nem lehetett tudni micsoda valójában, ennek megállapításához kellett az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) rádiótávcső-rendszer segítsége. Az adatok nélkül ugyanis nem tudták eldönteni, hogy a DeeDee kicsi, de jól visszaveri a fényt vagy nagy, ugyanakkor rendkívül sötét. Mint kiderült, utóbbi a helyes válasz: egy nagyobb égitest, amely a ráeső napfény mindössze 13 százalékát veri vissza.A kutatók azt is megtudták, hogy a törpebolygó rendkívül hideg, felszíni hőmérséklete 30 Kelvin (azaz – 243 Celsius fok) körül van.A DeeDee azonos-e a titokzatos kilencedik bolygóval?.... erre egyelőre nincs válasz

A DeeDee felfedezése bizonyítja, hogy rendelkezünk olyan technológiával, amivel detektálni lehet a Naprendszer távoli régiójában bujkáló, lassan mozgó objektumokat is. Az eredmények az Astrophysical Journal Letters című csillagászati szakfolyóiratban jelentek meg.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
18
  Egyetlen atom vastag szűrővel iható lesz a tengervíz
Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén - egyetlen atomvastagságú grafitréteg - felhasználásával alkottak meg brit kutatók egy olyan szűrőt, amely képes eltávolítani a sót a tengervízből.
A Manchesteri Egyetem kutatóinak fejlesztése több millió emberen tudna segíteni, akiknek nincs közvetlen hozzáférésük tiszta ivóvízhez - emlékeztetett a BBC News.


A Nature Nanotechnology című folyóiratban közölt eredmények szerint a grafén-oxid-membránokról korábban már bebizonyosodott, hogy képesek kiszűrni nanorészecskéket, szerves molekulákat és nagyobb sószemcséket. Mostanáig azonban nem lehetett őket felhasználni az egészen apró pórusokat igénylő tengeri só kiszűrésére.Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy vízbe merítéskor a grafén-oxid-membránok enyhén megduzzadnak, az ilyenkor kitáguló pórusok pedig átengedik a kisebb sószemcséket a vízmolekulákkal együtt. A Rahul Nair vezette kutatócsoport - a bevonatok és ragasztóanyagok összetevőjeként használt - epoxigyantával vonta be a grafén-oxid-membránok mindkét oldalát, aminek következtében azok nem duzzadtak meg, amikor víz érte őket és csak a vízmolekulákat engedték át.

Az ENSZ becslései szerint 2025-re a világ népességének 14 százaléka fog küzdeni vízhiánnyal. Mivel a klímaváltozás negatív hatásai a városok ivóvízellátását is egyre jobban veszélyeztetik, a gazdag országok is sótalanító technológiák kifejlesztésébe kezdtek. A következő lépésként a szakemberek a már létező, polimeralapú sótalanító membránokkal fogják összevetni a grafén-oxid-szűrőt. Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén olyan nanotechnológiai anyag, amely valószínűleg forradalmasítani fogja az autó-, valamint a repülési és űrhajózási ipart.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
18
  Zuhanó csészealjat, vagy meteoritot fotóztak Angliában?
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
A tapasztalt UFO-vadászok közt van egy mondás: “Ha ufót szeretnél látni, akkor nézd a nepkeltét… de hozd el a kamerádat is!”
Úgy tűnik a tipp bevált, ugyanis az alább látható érdekes fotót lőtte egy nézelődő az angliai Plymouth városa felett. Pirkadatkor a felhők közt, mintha egy füstölgő UFO zuhant volna a föld felé. Egy devoni fotós 2017 április 16-án reggel furcsa dolgot vett észre az alkonyi égbolton.Ufo vagy meteorit?... a kép minden esetre káprázatos

Ben Landricombe sokáig dolgozott, és amikor hajnalban hazafelé ment, úgy döntött, hogy lő pár képet a csodás napkeltéről az egyik közeli dombon. Ekkor készítette ezeket a lenyűgöző fotókat. “Soha életemben nem láttam még ilyet!” – mondta Ben, aki Plymouth városi tanácsának dolgozik fotósként. “Megmutattam mindenkinek a képeket, és mindannyian azt mondták: “Wow!”

Persze a közösség oldalakon rögtön gratuláltak neki a remek fotókhoz. Mások viszont inkább viccelődtek: valószínűleg eltévedt egy észak-koreai kísérleti rakétát fényképezett le… A DailyStar szerint csak egy füstölő meteorit húzott át a város felett. Persze az UFO-vadász weboldalak komolyan vették a dolgot… ők inkább a megrongálódott repülő csészealj teóriában hisznek.

Ne feledjük, ha a középkorban élnénk, akkor vagy isteni jelnek, vagy a gonosz mesterkedésének tartanák a különös látványosságot. Úgyhogy csak nézőpont kérdése, hogy ki mit lát bele a különös füstcsíkba…

forrás:/napi ufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák