+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
15
  ..
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
15
  Alkalmas lehet az életre a Szaturnusz egyik holdja
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Meglepő helyen bukkantak a földön kívüli élet lehetőségére amerikai kutatók: a saját naprendszerünkben, a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdján, az Enceladuson – erről számol be a USA Today. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy élőlényeket nem találtak, ellenben gejzírszerűen előtörő hidrogéngázt igen. Emlékeztettek, hogy a Földön a termálvízből származó hidrogén több mikróba tápanyagaként szolgál – így pedig egy ökoszisztéma alapja is lehet.

Ezzel az új felfedezéssel a kutatók szerint közel minden olyan elem megtalálható az Enceladuson, amely a földi értelemben vett élethez szükséges, köztük szén alapú, szerves molekulák és víz is. A texasi San Antonio kutatóintézete, a Southwestern Research Institute által vezetett kutatás eredményeit a Science folyóiratban publikálták.


A kutatók víz mellett hidrogéngázt is találtak az Enceladuson (fotó: NASA)

Eddig két, az élethez nélkülözhetetlen elem, a foszfor és a kén jelenlétét még nem sikerült bizonyítani, de így is úgy vélik, hogy az Enceladus a lista élére került, ami a naprendszerben fellelhető, életre alkalmas földön kívüli égitestek listáját illeti.

A mostani felfedezés előtt már korábban kiderült, hogy a jéggolyóra hasonlító hold külső fagyott felszíne alatt egy sós óceán található. A kutatók azt is vizsgálták, hogy elég savas-e a tengervíz, és tartalmaz-e elég hidrogént és szén-dioxidot, hogy elegendő tápanyagot biztosítson a mikrobáknak, és arra jutottak, hogy bőségesen.

Sok más kutató az utóbbi eredmények hitelességében kételkedik, ettől függetlenül a szakma üdvözölte és reménykeltőnek nevezte az eredményeket.
forrás:/mno.hu/

kapcsolódó: Lezárult az Enceladus közeli megfigyelése Katt ide!
Meleg források bugyognak az Enceladus jeges felszíne alatt Katt ide!
NASA: hamarosan meglesz a földönkívüli élet Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
15
  Nézze meg a Star Wars 8 első előzetesét!
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Varga Dénes

A 2017-es sorozatban a harmadik karácsony lesz, amelyet többek között egy Star Wars-film is be fog aranyozni. Most végre megnézhetjük az év legjobban várt előzetesét, és benyomást kaphatunk arról, milyen fantasztikus dolgok várnank várni idén decemberben, amikor kijön a Star Wars: Az utolsó Jedik. A varázslat nem tört meg, Luke Skywalker hangjától rögtön libabőrösek lettünk, utolsó mondatába pedig egyenesen beleremegtünk.
A nyolcadik epizódban nagy hangsúlyt fog kapni Luke Skywalker (Mark Hamill) és Rey (Daisy Ridley) kapcsolata. Ahogy az előzetes, úgy az új film is velük fog kezdődni, amely pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol Az ébredő Erő befejeződött: a sziklás szigeten, ahol Rey rálel a remeteként élő Luke-ra.

"Lélegezz" - mondja Luke a felzaklatott, teljesen kimerült lánynak, kicsivel később pedig már azt láthatjuk, hogy a fénykard használatára tanítja egy sziklaszirten.

Rey-en kívül az új trilógia két másik új főhőse, Finn (John Boyega) és Poe (Oscar Isaac) is visszatér. Rian Johnson rendező azt mesélte, hogy a fiatal ellenállókat a lehető legnehezebb kihívások elé állítja, és így még inkább megismerhetjük őket.

Ebből most annyit lehet látni, hogy Finn továbbra is kómában van, Poe pedig ostrom közben, BB-8 társaságában siet a repülőgépéhez.

Az első előzetest átjárja a fenyegetettség érzése, a képek temérdek pusztítást és fájdalmat igérnek. Az előzetes legmegdöbbentőbb pillanatát azonban Luke utolsó megszólalása hozza el: "Eljött az idő, hogy vége legyen a Jedik korszakának."

Maradt még sok titok: - A nyolcadik epizód egyik legizgalmasabb talánya, hogy pontosan kit is fog játszani Benicio Del Toro. A pletykák szerint ő a sötét oldalt, a másik fontos új belépő, a Kék bársony-ból, Jurassic Park-ból és sok más sikerfilmből ismert Laura Dern pedig a lázadókat erősíti majd.Ezekre a kérdésekre csak később fogunk választ kapni, az előzetes a vészjósló hangulat bemutatására ment rá, Kelly Marie Tran karakteréről viszont már most lehullt a lepel. Az eddig jobbára tévésorozatokban felbukkant színésznő a Star Wars Celebration nevű rendezvényen elárulta, hogy egy Rose nevű karbantartót játszik, aki nem akar hős lenni, de a történések úgy hozzák, hogy hozzácsapódik az ellenállókhoz.

A Szélhámos fivérek-et és a Looper-t jegyző Rian Johnson remélhetőleg visszavesz majd a nosztalgiázásból, és izgalmas, új irányba viszi tovább a trilógiát. Az Empire magazinnak beszélt arról, hogy milyen filmekből nyert inspirációt Az utolsó Jedik forgatása előtt, és mindhárom válasza meglepő volt.Az utolsó jedi hivatalos előzetese ( videó inditásához Katt ide!

Az 1949-es Szárnyaló bátorság fontos kiindulópont volt számára, Gregory Peck filmjéből a légi csaták hangulatához és a pilóták közötti kapcsolat megteremtéséhez nyert ihletet, a Three Outlaw Samourai című 1964-es japán filmet a vívások miatt nézte újra, a Fogjunk tolvajt! című Hitchcock-klasszikust pedig a romantikus tartalma és a pompája miatt vette elő.

A Star Wars: Az utolsó Jedik 2017. december 14-től lesz látható a magyar mozikban. Az előzetes mellé egy kegyetlenséget, sok szenvedést de egyben reményt is sugalló, gyönyörű moziplakátot is kiadtak. Gondolkoás nélkül raknánk ki a falra.

forras:/origo/


kapcsolódó: Kiderült, mi lesz a Star Wars 8 első mondata Katt ide!
Megvan a Star Wars 8. Epizódjának címe Katt ide!
Magyarul még ütősebb az új Star Wars-előzetes Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák