+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
13
  Történelmi felfedezés: Légkört észleltek egy exobolygónál
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Először észleltek légkört a csillagászok egy Földhöz hasonló exobolygó körül, amelyet még 2015-ben fedezett fel a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudóscsoportja.
Az Astrophysical Journal című folyóiratban részletezett felfedezést az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében működő teleszkópja tette lehetővé.


A 2015-ben felfedezett, GJ 1132b katalógusjelű sziklás bolygó, amely tömegét tekintve 1,6-szorosa a Földnek, egy tőlünk nagyjából 39 fényévnyi távolságra lévő vörös törpe, vagyis a Napnál kisebb, hűvösebb és jóval tompább fényű égitest körül kering.

"Habár ez nem a földi értelemben vett élet felfedezését jelenti egy másik bolygón, de mindenképpen fontos lépés a helyes irányba"

- fogalmazott közleményében a kutatásban részt vevő Max Planck Csillagászati Intézet, hangsúlyozva, hogy a "GJ 1132b katalógusjelű szuperföld atmoszférájának észlelése az első alkalom, hogy légkört fedeztek fel egy, a Földhöz tömegében és sugarában is hasonló bolygó körül".

A chilei teleszkóp segítségével a szakemberek megfigyelték, hogy a GJ 1132b miként nyelte el a vörös törpéből érkező fény egy részét, amikor elhaladt előtte.

illusztráció: Fantázia rajz GJ 1132b vagy Brown Dwarf - egy Szürke törpe (forrás: detailshere.com)


Az angliai Keele Egyetemen dolgozó John Southworth szerint a bolygók légkörét alkotó molekulák különböző módon nyelik el a fényt, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megvizsgálják az atmoszféra összetételét.fotó: Esmera, forrás: businessinsider.com/Wikipedia

Az eredmények azt sugallják, hogy a GJ 1132b-t körülölelő vastag gázréteget vízgőz, metán vagy a kettő keveréke alkotja. "Az egyik lehetőség, hogy ez egy "vízi világ", amelyet forró vízgőz ölel körbe" - mondta Southworth. A szakemberek szerint azonban annak ellenére, hogy légkörrel rendelkezik, a GJ 1132b nagy valószínűséggel lakhatatlan, mivel felszíni hőmérséklete 370 Celsius-fok.
forrás:/mti/

kapcsolódó: NASA: Nincsenek a világvégére utaló jelek - avagy megint ..; Katt ide!
Extrém exobolygót találtak Katt ide!
Üstökös közeledik a Naprendszer belső része felé Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
13
  Saját árnyéka buktatta le a Mars körül keringő rejtélyes ősi műholdat
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Mióta a Google térképes alkalmazással már a Marsot is alaposabb vizsgálat alá lehett venni, egész közösségek jöttek létre, ahol a kíváncsi UFO-vadászok megoszják egymással a “Marson tett” felfedezéseiket. A legfrissebb ilyen észlelés egészen elképesztő dolgot állít. Ráadásul a képek alapján még hihetőnek is tűnik…Az Secureteam 10 UFO-vadász Youtube csatorna videója szerint a Mars körül egy ismeretlen űrjármű kering.
Bár magát a járművet nem láthatjuk a képeken, az árnyéka elárulja, hogy valóban ott van.

De ez még mind semmi, ugyanis az árnyék alakja kísértetiesen hasonlít a Föld körül keringő titokzatos Black Knight műholdéra, amelyről a mai napig alig tudunk valamit. Ha ennyi nem lenne elég, az összeesküvés-elméletek kedvelői egy érdekes összefüggésre is felhívták a figyelmet a különös árnyékkal kapcsolatban.

1988-ban a szovjet Phopos 2 űrszonda, amelynek az lett volna a feladata, hogy műszereket juttasson a vörös bolygóra, mindössze 45 darab fotót sugárzott a Föld felé. Az utolsón egy hasonló, hatalmas árnyék ismerhető fel a bolygó felszínére vetődve… Talán pont ugyanezé a rejtélyes objektumé…


A videó inditásához Katt ide!

Felmerült még a gyanú, hogy az ősi idegenek, akiket a földi történelem hajnalán isteneknek néztek elődeink, a potenciálisan lakható bolygók körül őrszemeket állítottak pályára, így még a hasonlóság sem lehet a véletlen műve… Talán a mai napig figyelemmel kísérik mit művel az egykor az állati sorból, DNS-manipulációval kiemelt ember a Föld nevű bolygóval…

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák