+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
12
  Félúton jár a New Horizons
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A New Horizons számos értékes fotót és egyéb adatot küldött vissza a Plútóval és annak holdjaival kapcsolatban, miután sor került a várva-várt átrepülésre. Hónapokon keresztül volt miről beszámolni, itt több komoly meglepetést is okoztak a megkapott adatok, most azonban a NASA már a következő célpont elérésére vár – a szonda éppen félúton jár.

Az ügynökség közleményéből kiderül, hogy a New Horizons április 3-án elérte a táv felét, legalábbis ami a Plútó és a Kuiper-övben található 2014 MU69 közötti fizikai távolságot illeti. Ekkor már 782,45 millió kilométerrel jártunk a Plútón túl, mivel azonban a Nap hatása miatt a szonda némileg veszít sebességéből, az út megtételéhez szükséges időtartam felét csak április 7-én értük el. A soron következő célpont, az MU69, megközelítését 2019 első napjára vetítik előre, ekkor pedig sor kerül az eddigi legtávolabbi égitest közvetlen megfigyelésére.

Most egy viszonylag hosszú, 157 napig tartó hibernációs időszak következik, ami a 2014 decembere óta tartó aktív periódust követi a sorban.

Tavaly lezárult az adatok visszaküldése, most hosszú hibernáció jön a Kuiper-öv elérése előtt.

A New Horizons valóban hosszú ideig és megbízható módon dolgozott, 16 hónapon keresztül sugározva vissza az átrepülés során rögzített adatokat, valamint távolról megfigyelve a Kuiper-öv egyes objektumait – ez utóbbi már jelezte, hogy a következő célpont került a fókuszba. A NASA csapata szeretne további két tucat hasonló objektumot megfigyelni a távolból a hibernációt és az újabb átrepülést követően, ezzel egy időben pedig a régióban található por és a töltött részecskék is kiemelt figyelemben részesülnek majd.(szerző: Eugen Dobric)

A szonda minden műszere kifogástalanul működik, bár az 5,7 milliárd kilométeres távolság miatt a visszaküldött rádiójelek 5 óra és 20 perc alatt érnek csak el hozzánk.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Már továbbítja a Plutóról gyűjtött adatokat a New Horizons űrszonda Katt ide!
Elküldte az utolsó adatokat a Plutóról a NASA űrszondája Katt ide!
A New Horizons új misszióján a Plutónál sokkal kisebb objektum felé tart Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
12
  A közösségi portálok megmutatják milyen a szakértők nélküli világ
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza


A platformokon veszélyes folyamatok zajlanak, amelyek beláthatatlan következményekkel járhatnak.
Philip Howard, az Oxford Internet Intézet szociológusa szigorúbb törvényeket hozna a közösségi oldalakon terjedő hamis információk visszaszorítása érdekében. A kanadai szakember - aki a gépek által generált politikai kommunikációt kutatja - úgy véli, hogy az álhíreket terjesztő botok komolyan fenyegetik a demokráciát és ezért politikai szabályozást sürget. Howard a projektjében azt vizsgálja, hogy a közösségi hálózatok mechanizmusai miként változtatják meg világszerte a politikát.


"Az elmúlt kilenc hónapban a közösségi portálok a világ legfontosabb sajtóorgánumaivá váltak. A legtöbb ember onnan szerzi be az információit. De az is kiderült, hogy a politikai élet szereplői a Facebookon és a Twitteren nagyon sok embert manipulálnak azáltal, hogy automatizált felhasználói fiókokat, botokat használnak. Európában és Kanadában például folyamatosan nő azoknak a száma, akik kétségbe vonják a klímaváltozást. Az Amerikai Egyesült Államokban az emberek nem biztosak abban, hogy a dohányzás és a rák összefügg. Még az általános tudományos tudás is eltűnik lassan, mert a közösségi platformok téves információkat szállítanak."

"Régen még voltak olyan mechanizmusok, hogy a különböző ügyekben konszenzusos döntésekre lehessen jutni. Az emberek tisztelték a tudományt és a szakértőket. Most viszont olyan tartalmak vannak, amelyek hazugságokat tartalmaznak és amelyek marketing kampányok termékei, nincsen bennük sem logika, sem tudományos tudás. Amennyiben senki nem hisz már a szakértőknek, akkor nehéz konszenzusra jutni. Sokáig vártunk arra, hogy a Facebook és a Twitter önként változtassa meg a rendszerét. Az eredmény Donald Trump megválasztása és a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése lett."

"Amennyiben a vállalatok nem tudnak vagy akarnak kreatív megoldásokat találni, akkor plusz külső ellenőrzésre van szükség, például törvények segítségével. Valójában a problémát nem az álhírek vagy a botok jelentik, hanem a két dolog együtt. Európában már számos jó törvény van a kommunikációról, ebben a tekintetben más a helyzet, mint az Amerikai Egyesült Államokban. Éppen ezért az utóbbiban sokkal súlyosabb az álhírprobléma. A botok két fontos dolgot értek el az amerikai választási kampányban: a valódinál sokkal nagyobbnak mutatták be Trump hátrányát és a választás napjáig életben tartották a "Hillary korrupt"- történeteket" - jelentette ki Philip Howard.

Az Oxford Internet Intézet szociológusa hozzátette, hogy az egyik lehetséges következő veszélyes fejlődési szint az lehet, hogy a botok által terjesztett tartalmakat is gépek fogják létrehozni. Amennyiben a mesterséges intelligencia képes arra, hogy Facebook-adatokat használjon a személyre szabott tartalmak készítéséhez, akkor nagy fenyegetést jelentene a közélet számára. S a botok egyre jobbak lesznek az emberekkel való kommunikációban, ráadásul nehezebbé válik a felismerésük is.

Egyszerű és helyes lépés lenne a botok kötelező megjelölése, ráadásul ez erősíthetné a közösségi oldalakba vetett bizalmat. Persze ezek a hálózatok még mindig több pozitívumot kínálnak, mint negatívumot. A Facebook és a Twitter egyaránt hatalmas adatmennyiségen ülnek, amely kiválóan bemutatja a politikai rendszerünk problémáit. Azonban a közvéleményt már nem lehet megbízhatóan mérni. A törvényalkotóknak meg kellene határozniuk bizonyos helyzeteket - például katasztrófák vagy politikai krízisek idején -, amelyek bekövetkezésekor a közösségi hálózatok kötelesek lennének az adataikat a közérdek miatt elérhetővé tenni.A nagyobb ellenőrzés nem feltétlenül jelentene jobb helyzetet, de végül kizárólag a jogállamiság számítana. Erre a problémára nincs egyszerű megoldás mert az állami visszaéléseket is meg kell akadályozni és arról kell tárgyalni, hogy milyenek lehetnek a közösségi portálok számára kidolgozott jó törvények. Egy másik lehetőség e platformok ellenőrzésére az lehetne, ha az algoritmusaikat egy nyilvános auditálási eljárás keretében kellene bemutatniuk és ellenőriztetniük. A Facebook, a Twitter, a Google és többi magáncég az algoritmusaikat szellemi tulajdonnak tekintik. De ez a gond szinte eltörpül a dolgok internetéből várható hatalmas adatfolyam jelentette probléma mellett.

"A dolgok internetéből származó adatok gyakorlatilag teljesen leképezik majd a viselkedésünket. Akár a mosogatógép is közvetítő szerepbe kerülhet köztünk és a kommunikáló szereplők között. A Facebook adatai elárulnak valamit a véleményeinkről, a céljainkról. Ezeket az adatokat elég ötvözni a viselkedésen alapuló adatokkal. Ebből létrejöhet egy teljes profil arról, hogy valaki mit mond, mit gondol és valójában mit tesz. Gyakorlatilag lehetetlen lesz elbújni a dolgok internete elől" - szögezte le a szakember.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: A WikiLeaks szerint a CIA még az okostévéken át is kémked Katt ide!
Mobilappok, amelyek még a hálószobatitkaidat is kikémlelik Katt ide!
2017 -től személyi nélkül nem tudsz majd internetezni Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák