+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
10
  Lehet, hogy végre megvan a kilencedik bolygó?
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza


Már jó ideje zajlik a vita arról, vajon létezik-e egy kilencedik bolygó a Naprendszerben. Most úgy tűnik, közelebb kerülhetünk a válaszhoz: egy közösségi tudományos projekt keretében sikerült négy gyanús objektumot kiszúrni, amelyek egyike akár a rejtőzködő planéta is lehet.

A programot az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) indította el, a kezdeményezéshez idáig már több mint 60 ezer civil csatlakozott. A lelkes amatőröknek hála, mostanáig 4 millió objektumot sikerült beazonosítani a Naprendszer külső tartományait vizsgáló SkyMapper teleszkóp adatainak segítségével. Ezek nagy része már ismert aszteroida vagy űrszemét, akad azonban négy objektum, amelyeket a kutatók szerint érdemes részletesebben tanulmányozni, mert elképzelhető, hogy közülük kerülhet ki a rejtélyes kilencedik bolygó.

A projektet vezető kutató, Brad Tucker szerint a több tízezer lelkes amatőrcsillagász közreműködésével egy normál esetben négy évet felölelő kutatómunkát sikerült mindössze három naposra lerövidíteni. Az egyik önkéntes, Toby Roberts például csak egymaga 12 ezer objektumot azonosított be.

A rejtélyes kilencedik bolygó, ahogy a Kepler űrtávcső látta (forrás:NASA)

A szakértők most alaposabban is vizsgálni fogják a négy objektumot.Többek között elemzik a rendelkezésre álló információkat és képeket, valamint a földi teleszkópokat is a gyanús célpontok felé fordítják. A begyűjtött adatok alapján rövidesen kiderül, hogy köztük van-e a kilencedik bolygó vagy sem.

2016-ban merült fel komolyabban a létezése
Miután a Plutót visszaminősítették törpebolygóvá, Naprendszerünkben mindössze nyolc bolygó maradt. 2016-ban azonban két csillagász - Konstantin Batygin és Michael E. Brown – bejelentette, hogy bizonyítékaik vannak egy kilencedik bolygó létezésére.

Ezek a bizonyítékok egyelőre nem megfigyelésen, hanem matematikai modelleken alapulnak. Batygin és kutatótársa olyan gravitációs nyomot fedezett fel, ami arra enged következtetni,hogy egy hatalmas égitest van a Naprendszer külső részén.Ez a feltételezett objektum a tudósok szerint hatással van a Kuiper-öv hét tagjának mozgására. A Kuiper-öv a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóöv, jelenleg körülbelül 800 objektumát ismerik a csillagászok.A rejtélyes planéta összehasonlítva a Földdel és a Neptunusszal. A feltételezett kilencedik bolygó tömege, akár tizszerese is lehet a Földének (forrás: Caltech)

Amennyiben létezik, a kilencedik bolygó pályája erősen elnyújtott, elliptikus, és 10-20 ezer év alatt kerüli meg a Napot. Távolsága a Naptól a legközelebbi pozíciójában 200-700 CsE között lehet (1 CsE, azaz csillagászati egység 150 millió kilométer). Tömege legfeljebb 10-szerese, mérete 2-4-szerese a Földének.

Számítógépes modellek szerint a titokzatos égitest egy hélium- és hidrogénburokkal rendelkező kisebb jégóriás - tehát az Uránusz és a Neptunusz egy "kisebb változata" lehet. Szintén szimulációk alapján következtetnek arra a kutatók, hogy a kérdéses égitest egy másik naprendszerből származhat, az ifjú Nap azonban "befogta", és azóta a mi Naprendszerünk részét képezi.

forrás:/origo/

kapcsolódó: 2016 főbb hirei: Lehet, hogy létezik egy kilencedik bolygó a Naprendszerben Katt ide!
Messziről jöhetett a kilencedik bolygó Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
10
  Kiestek a csontvázak a szekrényből: 20 éves kibertámadás újraindult
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: Róza
Meglepő módon még hatnak az ősi kódok a modern rendszerek ellen: a kilencvenes évek kiberkémkedése feltámadt és működik. Miközben a Kaspersky Lab és a Kings College London kutatói a Moonlight Maze nevű támadás – amely többek között érintette a NASA-t és a Pentagont – és a modern kibercsapdák közötti összefüggéseket vizsgálták, olyan mintákat és eseménynaplókat találtak, amelyek valószínűleg az ősi APT-hez, fejlett, célzott támadásokhoz köthetők.

Egy kalandos történet előzményei

Úgy tűnik, egy 1998-as támadás során használt kiskapu, amelyet az áldozatok adatainak kicsempészésére használtak, összeköthető a 2011-ben és talán az idei Turla által is használt kiskapuval.

Ha bizonyítható a kapcsolat a Turla és a Moonlight Maze között, akkor az Equation Group hackercsoporttal együtt az egyik legrégebbi kibercsapdává válhat, hiszen az Equation C&C szerverei 1996-ban indultak. A friss jelentések a Moonlight Maze-ről azt mutatják, hogy már 1996-tól kezdődően észleltek biztonsági réseket az amerikai katonai- és kormányzati, az egyetemek, a kutatóintézetek, valamint a Department of Energy (DoE) rendszereiben.

1998-ban az FBI és a Department of Defense (DoD) elindította a vizsgálatot, amely 1999-ben kapott publicitást, de sok bizonyítékot titkosítottak, így a Moonlight Maze-t és annak részleteit mindeddig óriási homály és mítosz övezi.

Az elmúlt évek során a korábbi nyomozók gyanítják, hogy a Moonlight Maze fejlődött Turla-vá, egy 2007 óta aktív orosz nyelvű kibercsapdává, amelynek ismert nevei a Snake, az Uroburos, a Venomous Bear, és a Krypton.

A „Szekrény-minták”

Thomas Rid tavaly – a londoni Kings College-tól, miközben kutatásokat végzett a Rise of the Machines című könyvéhez – találkozott egy olyan egykori rendszergazdával, akinek szerverét feltörték a Moonlight Maze támadó proxy szerverei. Ezt a szervert („HRTest”) használták volna az Egyesült Államok elleni támadások indítására. A mára visszavonult informatikai szakember megtartotta az eredeti szervert, valamint másolatokat és minden adatot a támadásokról, és nagyvonalúan a Kings College és a Kaspersky Lab rendelkezésére bocsátotta további elemzések céljából.

A kutatók, Juan Andres Guerrero-Saade és Costin Raiu közösen Thomas Rid és Danny Moore szakemberekkel a Kings College-tól kilenc hónapon keresztül részletesen elemezték ezeket a mintákat. Rekonstruálták a támadók műveleteit, a támadás során használt eszközöket és technikákat, és ezzel párhuzamosan vizsgálták a Turla-t, hogy bizonyítani tudják a kapcsolódást.

Régészeti leletnek sem utolsó

A Moonlight Maze egy nyílt forráskódú Unix-alapú támadás célzottan Solaris-rendszerek ellen. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy egy LOKI2 programon (1996-ban megjelent program, amely lehetővé tette a felhasználók számára az adatok kicsomagolását rejtett csatornákon keresztül) alapuló backdoor-t használt.
Ez sarkallta a kutatókat arra, hogy összevessék a Turla által használt néhány ritka Linux-mintákkal, amelyeket 2014-ben detektált a Kaspersky Lab. Ezeknek a mintáknak a gyűjtőneve Penquin Turla és szintén LOKI2 programon alapulnak, továbbá, mindegyik használt kódot 1999-2004 között hozták létre.


Figyelemre méltó, hogy ezt a kódot még mindig használják támadások folyamán.

2011-ben észlelték az azonosságot, amikor a svájci RUAG cég elleni támadás során olyan kártékony programot használtak, amely a Turla-családhoz tartozik. Idén márciusban a Kaspersky Lab kutatói egy új mintát felfedeztek fel a Penquin Turla backdoor-jában egy németországi rendszerben.

Lehetséges, hogy a Turla a régi kódot használja az olyan kiemelt biztonsággal rendelkező rendszerek ellen, amelyeket nehezebb feltörni, mivel több alapértelmezett Windows eszközkészletet használnak.
„A ’90-es évek végén senki sem látta előre egy szervezett kiberkémkedő kampány hatását és következményeit. Meg kell értenünk, hogy miért képesek a támadók sikeresen használni ősi kódokat modern rendszerek ellen.

A Moonlight Maze-minták elemzése nemcsak izgalmas régészeti tanulmány, hanem lecke is, amely emlékeztet, hogy megfelelő forrásokkal a kiberbűnözők nyomon követhetőek, és rajtunk múlik, hogy megvédjük a rendszereinket.” mondta Juan Andres Guerrero-Saade, a „Global Research and Analysis” részleg kutatója.


forrás:/hirado.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
10
  Ebben a faluban tényleg csak kísértetek laknak
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Oroszországban dél-nyugati részén, Észak-Oszétiában van egy kis falu, Dargavs, amelynek gyönyörű a fekvése, mégsem látogatja senki. Kilencvenkilenc csúcsos tetős kis kőházikó emelkedik az egyik hegyoldalon, bármelyik trendi fantasyben megállnák a helyüket, a település mégis teljesen kihalt.

A házikókban soha nem is volt élet, már a 12. századtól kezdve csak a halottakat hozták ide. Az oszétok ugyanis (akiknek legközelebbi rokonai a hazánkba hétszáz évvel ezelőtt betelepült jászok) lakóhelyük közelében, de attól mégis teljesen elkülönítve temették el halottaikat – a falujuktól nem túl messze emelkedő lankás domboldalon.

A fehér kis kőházikók tehát kripták, amelyekben a mai napig ott hevernek az elhunytak maradványai. A kripták fölött egy mára félig leomlott torony áll, amely a holt lelkeket őrizte.
Némelyik sírkamra kifejezetten tágas, a belmagasság akár a négy métert is elérheti.
Ide valószínűleg nagyobb családok tagjait temették. A halottakat a kis nyíláson át helyezték el a kriptában, méghozzá csónakban.

Csónakban helyezték őket nyugalomba

Az oszétok ugyanis – a görögökhöz hasonlóan – úgy tartották, hogy a halottaknak egy folyón kell átkelniük a túlvilágra. Némelyik sír mellett evezőt is találtak.

Másik érdekesség, hogy minden kripta előtt kutat ástak, amelyek környékén érmeket találtak. Valószínűleg a szertartás része volt, hogy pénzt dobtak a kútba. Úgy tartották, hogy amikor az érme leér a kút fenekére, a halott lélek is átjut a túlvilágra.(forrás: wikipédia/Alex Svirkin)

A környékbeliek ma sem merik betenni a lábukat a halottak városába. Még mindig tartja magát a hiedelem, hogy aki megzavarja a halottak nyugalmát, nem tér vissza élve a szerettei közé.


forrás: /AFP/Ruslan Vahaev/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák