+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
06
  Elektromos töltés tartja össze a Titán dűnéit
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Ez lehet a magyarázat a szélnek ellenszegülő dűnékre, ami számunkra is fontos szempont.
Érdekes tanulmány jelent meg a Titán homokdűnéiről a Nature Geoscience oldalán, amely magyarázatot igyekszik adni az ott látott alakzatok megszokottól eltérő viselkedésére. Eszerint az elektromos töltés ad választ a kérdésekre, ez pedig a későbbi leszállóegységeknél is fontos szempont lesz.


A bolygókutatókból álló csapat tagjai két szénhidrogén keverékét vizsgálták meg, amelyet a Titánéhoz hasonló légköri viszonyok (98 százalék nitrogén) mellett, egy erre kijelölt csőben helyeztek el. A naftalin és a bifenil mixtúráját 20 percen keresztül rázták, hogy a porszemcsék egymásba ütközzenek és összekeveredjenek. Az eredmény némileg meglepő volt, hiszen a teszt végén számos szemcse elektromos töltést mutatott, egy részük pedig a cső belső falára tapadt. A
Földön a naftalin molyirtókban használatos, a bifenilről pedig tudjuk, hogy patkányokban rákot okoz – ez valószínűleg a Titánon sem lenne túl egészséges számunkra, ám az eredmény kapcsán mégis érdekes következtetéseket vonhatunk le.

Ez lehet ugyanis a magyarázat arra, hogy a Titán homokdűnéi miért viselkednek földi társaiktól eltérő módon. Ezek nemcsak makacsul ellenszegülnek az erős szeleknek, de meglehetősen hosszú ideig egy helyben maradnak, miközben az általunk látott földi példányok állandó mozgásban vannak. Az elektromos töltés idézi elő a tapadást, amely fontos szempont lesz, amennyiben a jövőben landolóegységeket küldünk erre a holdra, de egyesek máris eljátszanak azzal a gondolattal, hogy milyen fantasztikus homokvárakat építhetnénk a Titánon, amelyek víz hozzáadása nélkül is több héten keresztül állnának.A Titán felszínén nem víz, nem metán van hanem homokdünnék vannak

A tanulmányban megjegyzik, hogy földi légkör és szokványos homok alkalmazásával megismételték a tesztet, amely negatív eredménnyel zárult, végső tanulságként pedig azt helyezik előtérbe, hogy az extrém fizikai körülmények miatt további szempontokat is figyelembe kell vennünk ezen holdak tanulmányozása kapcsán.


forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
06
  Óriási aszteroida közelít a Földhöz
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
A különlegesen nagy égitest most igazán közel kerül a Földhöz. Április második felében fog elhaladni a Föld mellett egy hatalmas aszteroida, amelyet még 2014-ben fedeztek fel. A szakértők azonban azt mondják, hogy a baljós égitest nem fenyegeti bolygónkat.a kép illusztráció. (forrás: NASA)

Az égitest április 19-én lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor 1,7 millió kilométerre fog elhaladni tőlünk - írja az iflscience.com. Az aszteroida tényleg óriási, nagyjából 1,4 kilométer széles. A szakértők szerint 2004-óta ez lesz a legnagyobb aszteroida, amely ilyen közel jár a Földhöz.

Az égitestet a Minor Planet Center potenciálisan veszélyes aszteroidának minősítette: de ez csak azt jelenti, hogy méretei alapján komoly kárt tehetne bolygónkban.


forrás:/faktor.hu/

kapcsolódó: Aszteroidáról lóghatna a világ legmagasabb felhőkarcolója Katt ide!
Azonosítatlan objektum közelíti meg a Földet Katt ide!
Különösen közel merészkedik szombaton egy aszteroida Katt ide!
Két aszteroida-küldetést jelentett be a NASA Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
06
  Tiszta ivóvíz tengervízből

Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén - egyetlen atomvastagságú grafitréteg - felhasználásával alkottak meg brit kutatók egy olyan szűrőt, amely képes eltávolítani a sót a tengervízből. A Manchesteri Egyetem kutatóinak fejlesztése több millió emberen tudna segíteni, akiknek nincs közvetlen hozzáférésük tiszta ivóvízhez - írta a BBC News.

A Nature Nanotechnology című folyóiratban közölt eredmények szerint a grafén-oxid-membránokról korábban már bebizonyosodott, hogy képesek kiszűrni nanorészecskéket, szerves molekulákat és nagyobb sószemcséket. Mostanáig azonban nem lehetett őket felhasználni az egészen apró pórusokat igénylő tengeri só kiszűrésére. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy vízbe merítéskor a grafén-oxid-membránok enyhén megduzzadnak, az ilyenkor kitáguló pórusok pedig átengedik a kisebb sószemcséket a vízmolekulákkal együtt.Grafén pórusok. Amikor a vízmolekulák (vörös és fehér) és a nátrium-és klór-ionok (zöld és lila) egy megfelelő méretű lyukakkal perforált grafén lapon (halvány kék, középen) találkoznak, a víz áthalad, de a nátrium-és klór a só blokkolva vannak. (forrás:David Cohen-Tanugi / MIT)


A Rahul Nair vezette kutatócsoport - a bevonatok és ragasztóanyagok összetevőjeként használt - epoxigyantával vonta be a grafén-oxid-membránok mindkét oldalát, aminek következtében azok nem duzzadtak meg, amikor víz érte őket és csak a vízmolekulákat engedték át.

Az ENSZ becslései szerint 2025-re a világ népességének 14 százaléka fog küzdeni vízhiánnyal. Mivel a klímaváltozás negatív hatásai a városok ivóvízellátását is egyre jobban veszélyeztetik, a gazdag országok is sótalanító technológiák kifejlesztésébe kezdtek.

A következő lépésként a szakemberek a már létező, polimeralapú sótalanító membránokkal fogják összevetni a grafén-oxid-szűrőt. Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén olyan nanotechnológiai anyag, amely valószínűleg forradalmasítani fogja az autó-, valamint a repülési és űrhajózási ipart is.


forrás:/mti/

kapcsolódó: Olcsón és egyszerűen csinálhatnak tengervízből iható vizet Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák