+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
05
  A marsi légkör kétharmada szökött el - erre a következtetésre jutottak a szakemberek a NASA adatai alapján.
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza


Azt eddig is tudtuk, hogy a Mars valamikor meleg és viszonylag nedves bolygó volt, mint ahogy az is világos volt a kutatók számára, hogy az ottani légkör fokozatosan elszivárgott. Most első alkalommal kaptunk világos képet az ezzel kapcsolatos főbb számokról, amelyet további vizsgálódás követ majd.Az amerikai űrügynökség Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN) névre keresztelt küldetése révén futottak be a fontosabb adatok, ehhez azonban arra volt szükség, hogy a csapat kiválassza a legkönnyebben megfigyelhető részleteket. Ennek érdekében az argon természetben előforduló három stabil izotópja közül kettőt jelöltek ki, az argon-36 és az argon-38 különböző magasságokban megfigyelt koncentrációját hasonlították össze, ennek alapján pedig lemodellezték, hogy az idők során a könnyebb izotóp (amely emiatt jóval nagyobb valószínűséggel jelenik meg a légkör napszél által inkább érintett felsőbb rétegeiben) mekkora hányada lökődhetett ki onnan.

A folyamat fő okozója ugyanis a napszél, amelynek töltött részecskéi a légkörben lévő molekulákba ütköznek, azok elektronjait leszakítják, az így keletkező ionok pedig más molekulákba rohanva szétszórják azokat – egy részüket az űrbe lökve. Az argon, amely a Föld légkörének 0,93%-át alkotja, ezzel a légkörben előforduló harmadik leggyakoribb gáz, jóval könnyebben vizsgálható, mint a számos egyéb tényező által befolyásolt (és reaktív) szén, ezért is esett a kutatók választása erre. A modell alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az elmúlt 4 milliárd évben az egykori légkör 66 százaléka szökhetett így el.

A jövőben a szén mellett a hidrogén és az oxigén is terítékre kerül a csapat asztalán, ezek jelentőségét nem kell különösebben megmagyarázni. A rejtély ezzel részben megoldódott, de itt még egyéb folyamatok is szerepel játszhattak, bár az eredmény szerint a Mars terraformálása jóval nehezebb feladatot jelent majd, hiszen az itt felhasználandó szén-dioxid nem a sarki jégsapkákban van elzárva, hanem végleg eltávozott a bolygóról.


forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
05
  A zombiktól való félelem a magyarázat a döbbenetes szokásra
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza


A középkori Angliából származhat az első régészeti bizonyíték. Mintegy 1000 évvel ezelőtt feltehetőleg a zombiktól való félelem miatt csonkították és égették meg a halottakat, amelyeknek maradványait Anglia északi részén egy temetőgödörben találták meg - számoltak be róla hétfőn brit archeológusok.

A tíz ember összekeveredett maradványait egy elhagyatott középkori település területén tárták fel, az észak-yorkshire-i Wharram Percyben. A holttesteket lefejezték és feldarabolták - állapította meg a Southamptoni Egyetem és az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England kutatócsoportja.
A tudósok a maradványok elemzésekor bizonyítékokat találtak arra, hogy haláluk után ezeknek az embereknek a testét megégették és csontjaikat összetörték. A kutatók elvetették a kannibalizmus lehetőségét, mert a késnyomokat a nyak körül fedezték fel, és nem a végtagokon vagy ízületeken.Sok helyen még ma is természetes dolog a halottégetés

Az emberi csontváz biológiájával foglakozó Simon Mays, a Historic England kutatója szerint az az elmélet illik leginkább a megtalált bizonyítékokhoz, hogy a testeket azért égették és csonkították meg, mert féltek tőle, hogy haláluk után kikelnek a sírjukból. "Ha nem tévedünk, akkor ez lehet az első régészeti bizonyíték az efféle gyakorlatra. A középkori hiedelmek sötét oldalát tárja elénk, és arra emlékeztet bennünket, hogy mennyire különbözött a középkori világszemlélet a maitól" - fűzte hozzá.

Az eltemetett halottaknak az élők világába való visszatérését Európa nyugati részén más módszerekkel is megpróbálták megakadályozni: a dokumentált eljárások közé tartozott, hogy a középkori Írországban például nagy követ raktak a halott szájába, az ókori Görögország egyes közösségeiben pedig a földhöz rögzítették a holtakat.


forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
05
  Így kell előzetest csinálni: új trailert kapott A majmok bolygója - Háború
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: Róza


Nem volt meglepő, amikor a Fox bejelentette, hogy újabb filmet készít A majmok bolygója-sorozathoz, hiszen a 2011-es A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes) Amerikában 177, a világ többi részén pedig 305 millió dollár bevételt termelt, így az év egyik legmeglepőbb sikerévé vált. Míg a 2014-es folytatás, A majmok bolygója - Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes) még ennél is jobban hozott: hazájában 209, Amerikán kívül pedig 500 millió dollárig jutott el. A mostani előzetes a War for the Planet of the Apes legújabb trailerje.Újabb előzetes érkezett A majmok bolygója 3-hoz Katt ide!

Jelen állás szerint Amerikában 2017. július 14-én kerül bemutatásra a harmadik film a reboot sorozatban, a hazai premier is ebben a hónapban várható az Intercom jóvoltából. A majmok bolygója: Háború forgatókönyvét Matt Reeves írta Mark Bombackkel, s előbbi, miképp a második rész esetében, rendezőként is részt vesz a produkcióban.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Infók a Majmok bolygója 3-ról Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák