+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
04
  Flerek sokasága rontja a TRAPPIST-1 rendszer lakhatóságát
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Szerző: Vida Krisztián - Molnár László

A nemrégiben felfedezett TRAPPIST-1 bolygórendszer három Föld-szerű bolygóval a lakhatósági zónában gyorsan az érdeklődés középpontjába került. A Kepler-űrtávcső azonban erős csillagaktivitást észlelt rajta, amely magyar kutatók szerint arra utalhat, hogy a bolygók kevésbé lehetnek alkalmasak az élet számára.

A TRAPPIST-1 egy közeli, hideg, vörös törpecsillag, egy M-törpe, mindössze 39 fényévre tőlünk.

A csillag nemrégiben azáltal került az érdeklődés középpontjába, hogy egy összetett, hét exobolygóból álló bolygórendszert találtak körülötte, amelyből három lehet a lakhatósági zónában.

Eme három bolygó felszíni hőmérséklete lehetővé teszi a folyékony víz jelenlétét a felszínükön.

A legerősebb, három egyedi kitörésből álló összetett fler a Kepler méréseiből. Az eseményt megelőzte két kisebb, feltehetően kapcsolódó fler (balra), illetve a lefutás közben is mintha látszódna még két apróbb felfénylés (jobbra).
(Forrás: Vida et al. 2017)


A felfedezést még érdekesebbé teszi, hogy a rendszer legkisebb becsült kora 500 millió év: ez alapján akár lehetséges lehet, hogy megfelelő körülmények között egyszerű élet alakuljon ki. Földünkön ugyanis a jelenleg legrégebbi ismert életre utaló jel mintegy 4 milliárd évvel ezelőttről származik, amikor a Nap maga is csak 500 millió éves volt.

Az MTA CSFK Csillagászati Intézet kutatói, Vida Krisztián vezetésével, a Kepler-űrtávcső K2 missziójából származó mintegy 80 napnyi adatot vizsgálták meg. A TRAPPIST-1 fénygörbéje számos kitörésre, vagyis flerre utaló kifényesedést mutatott ezidő alatt. Ezek az események a csillagok mágneses aktivitásának eredményei: a csillaglégkörben levő mágneses erővonalak átkötődése során nagy mennyiségű energia szabadul fel, amelyet így a csillag gyors felfényesedése kísér. A flereket főleg a nagy energiájú hullámhosszakon (röntgen, UV) lehet megfigyelni, azonban a legnagyobb energiájú események fehér fényben is láthatók.

A TRAPPIST-1-en megfigyelt 42 kitörés energiaeloszlása arra utal, hogy a csillag az aktívabb M-törpék csoportjába tartozik. A legnagyobb megfigyelt kitörés mintegy 1033 erg energiát bocsátott ki fehér fényben. Ez a Napon valaha megfigyelt legnagyobb kitörés, az 1859-es ún. Carrington-esemény nagyságrendjébe esik, amely a távíróhálózat széles körű megrongálódásával és a trópusokról is látható sarki fénnyel járt. A TRAPPIST-1 rendszer bolygóira azonban ezek a kitörések jóval nagyobb hatással vannak, mivel azok közelebb keringenek csillagukhoz, mint a Föld a Naphoz, mindössze század-huszadannyi távolságokban.Erőteljes fler a Napon, az SDO UV-fényben készült felvételén. Hasonló flerek sokasága bombázhatja a TRAPPIST-1 bolygóit. (Fotó: NASA/SDO/AIA)

Vida és kutatótársai megvizsgálták milyen hatással lehet a megfigyelt legerősebb kitörés a TRAPPIST-1 rendszer bolygóira. Ehhez Olivia Venot (Leuven Catholic University) és munkatársai friss eredményeit vették alapul, akik a flerek bolygóatmoszférákra való hatásait modellezték. A csillagászok arra jutottak, hogy a bolygók légköreit egy-egy ilyen esemény feltehetőleg visszafordíthatatlan módon megváltoztatja, és mivel a nagy energiájú kitörések elég gyakoriak, a bolygók légkörei sosem érnek el nyugalmi állapotot. Egy kellően erős mágneses tér ugyan megvédhetné a bolygót, de modellszámítások alapján a TRAPPIST-1 bolygóihoz hasonló égitesteknek lehetetlenül nagy, 10-100 G nagyságrendű térre lenne szükségük (a Föld mágneses tere kb. 0,5 G nagyságrendű).

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a TRAPPIST-1 bolygórendszere kevésbé alkalmas hely az élet fennmaradására.

Az eredményeket bemutató szakcikk az Astrophysical Journal folyóirathoz lett beküldve, és jelenleg szakmai bírálat alatt áll.


forrás:/csillagaszat.hu/


kapcsolódó: Az első igazi kép a Föld-szerű bolygókat tartalmazó rendszerről Katt ide!
Valóban lehet élet az újonnan felfedezett bolygókon? Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
04
  Megtalálták a földönkívűliek által használt féreglyukat a Nap közelében
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
A kutatók már egy ideje gyanakodtak rá, hogy egy portál, vagy úgynevezett féreglyuk található a Nap közelében, amelyen a galaxis távoli pontjáról származó idegen űrhajók érkeznek a Naprendszerünkbe. A SOHO napfigyelő műholdunk úgy tűnik le is fotózta a hihetetlen eseményt…Az egyik amatőr idegen-vadász, aki folyamatosan búvárkodik a SOHO napfigyelő felvételei között, hihetetlen felfedezést tett 2017 márciusában. Az észlelésről még egy videót is közzétett Paranormal Crucible elnevezésű YouTube csatornán. A nemhivatalos megfigyelők már évekóta pusmognak arról, hogy rendszeresen hatalmas ismeretlen objektumok bukkannak fel a Nap körül. Az állításuk alátámasztására a SOHO és más műholdak felvételeit használták, amelyek mindenki számára elérhetőek az interneten keresztül.

Ezeken az látszik, hogy gyakran jelenik meg a képeken egy gigantikus, kocka alakú tárgy. Eleinte sokan csak képhibának gondolták, de olyan gyakorisággal bukkant fel a felvételeken, ráadásul más-más szögből, hogy aligha lehet csak adatátviteli hiba… Ez után merült fel a gyanú, hogy féreglyuk lehet a Nap közelében, hiszen ha Naprendszeren át érkeznének hasonló méretű és alakú tárgyak, azt kiszúrnák a műholdjaink.A videó inditásához: Katt ide!

A “kutatók” ezután már tudták, hogy mit keressenek… és sikerült is megtalálniuk azt a pillanatot idén márciusban, amikor egy ilyen kocka alakú űrbázis éppen megérkezik a féreglyukon át. A műhold egyetlen képkockáján látszik csak az esemény… A mérete is elképesztő, majdnem 200 km az élhosszúsága. Az objektum ezután eltűnt, vagyis bekapcsolt az álcázása. A féreglyuk pedig felszívódott. Az elméletek szerint nem állandó átjáróról van szó, hanem mesterségesen létrehozott kapuról, amelyhez a Nap energiáját használják fel. A másik vége éppen ezért, feltételezhetően egy másik csillag közelében lehet.

forrás:/napiufo/ufosightingsdaily/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák