+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
02
  Nincs eldöntve az ISS jövője
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A finanszírozás 2024-ig biztosított, ám senki nem tudja, hogy mi lesz azután.
Arról a NASA és az új amerikai magáncégek küldetései kapcsán korábban is írtunk, hogy a Nemzetközi Űrállomás anyagi költségeinek fedezése egyelőre 2024-ig áll rendelkezésre, azonban a jövőt illetően senkinek sincs biztos információja, tekintettel arra, hogy erről még nem született döntés. Hét évük van az illetékeseknek, hogy dűlőre jussanak, addig marad a vita.


Az Egyesült Államokban a Képviselőház tudománnyal, űrkutatással, valamint technológiával foglalkozó bizottsága hivatott döntéseket hozni az ISS további finanszírozásáról, ezt pedig legutóbb 2014-ben sikerült véglegesíteni, amikor újabb 10 évvel kitolták a határidőt. Ez természetesen annyit tesz, hogy 2024-ig elméletileg nem lesz gond a folyamatos használattal, azt azonban még senki nem tudja, hogy mi jöhet ezt követően. Az illetékesek március 22-én tartottak egy újabb meghallgatást a témában, a döntéstől azonban valószínűleg még évekre vagyunk.Mint minden egyéb területen, úgy itt is egymással szemben álló vélemények jelennek meg. Egyesek szerint a Hold és a Mars újbóli fókuszba helyezésével felesleges lenne az ISS-re is hatalmas összegeket költeni (ez jelenleg a NASA emberi küldetéseire fordított büdzséjének nagyjából felét teszi ki), mások azonban arra hivatkoznak, hogy a mikrogravitációs környezetben lefolytatott kísérletek rendkívül hasznosak a hosszabb küldetések előkészítése szempontjából, itt pedig példaként említik meg az emberi szervezetre gyakorolt hatások pontosabb felmérését. A SpaceX és társai előretörése persze megnyitja a kaput azon lehetőség előtt, hogy az üzleti szféra vegye át az üzemeltetést, ehhez azonban nyilván Washington jóváhagyása is szükséges lesz.

Az 1998-ban üzembe helyezett Nemzetközi Űrállomás csak az utóbbi néhány évben nyerte el végleges formáját, az utolsó modulokat nemrég kapcsolták össze a korábban felvitt részekkel. Nem tudjuk, hogy mi lesz a döntés, erre pedig jó eséllyel még éveket kell majd várnunk.
forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Megállapodtak az amerikaiak és az oroszok, új űrállomás lesz Katt ide!
15 éve lakott a Nemzetközi Űrállomás Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
02
  Végre bárki könnyen keresgélhet a NASA archívumában
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza


A NASA archívuma ugyan eddig is elérhető volt a csillagászat tudománya iránt érdeklődők számára, ellenben aki rendszeresen látogatta az űrkutatási hivatal honlapját, az jól tudja, hogy milyen kaotikus állapotok voltak ott, ha keresésről volt szó.

Hogy egészen pontosak legyünk, ilyesmire konkrétan nem volt lehetőségünk, azonban a NASA végre módosította archívumát, aminek köszönhetően könnyen és gyorsan tudunk előkeresni többéves képeket, videókat és hangfelvételeket is.A NASA Image and Video Library weboldalra látogatva Katt ide! így csak elegendő beírni a minket érdeklő téma keresőszavát, kiválasztani, hogy képet, videót vagy hangfelvételt keresünk, és máris válogathatunk a találatok között, ezáltal 1920-tól napjainkig, ergo közel 100 év dokumentumait és egyebeit találhatjuk meg, amelyeket tovább szűkíthetünk, megoszthatunk másokkal, de akár le is tölthetünk.


forrás:/androgeek.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
02
  A halottaknak is új, itt az okos sírkő
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Digitális sírkövet dobott piacra egy szlovén vállalat. A mintapéldány bemutatása óta már sok megrendelés érkezett a szenzációs új termékre.

Digitális sírkövet dobott piacra egy maribori temetkezési vállalat - írta a helyi sajtó hétfőn. A mintapéldány bemutatása óta csakúgy érkeznek megrendelések a terméke.

A digitális sírkő sokkal több információ tartalmaz, mint egy klasszikus sírkő, amelyen a legtöbb esetben csak az elhunyt neve és születésének dátuma szerepel, valamint az, hogy mikor hunyt el - közölte a temetkezési vállalat, majd hozzátette: ugyanakkor a digitális kor számos új lehetőséget biztosít az életben, és azt követően is.

A vállalat a maribori műszaki egyetemmel közösen dolgozott a projekten.

A digitális sírkő képernyőjén, amely formájában és méretében is egy márvány sírkőre hasonlít, csak a megboldogult alapvető adatai láthatók. Ám, ha valaki megközelíti a síremléket, a mozgásérzékelők aktiválják a szerkezetet, amely levetíti a benne tárolt digitális információkat, amelyet még maga az elhunyt vagy halála után családtagjai töltöttek fel.

A helyi temetőben felállított prototípus napelemre működik. Külső mechanikus hatások okozta károknak is ellenáll a lapja, amely számos információ bemutatására alkalmas az elhunytról (videó, fénykép és szöveg), és amelyek folyamatosan váltakozhatnak.

A temetkezési vállalat képviselője a szlovén közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott: terméküket az európai és az észak-amerikai piacra szánják. Kiemelte, hogy a digitális sírkő ára 3000 euró (929 ezer forint), és eddig már ötven megrendelés érkezett a termékre.


forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák