+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
01
  SpaceX: itt az újra­felhasználás! - Megvalósult a cég egyik eredeti célkitűzése, egy újból fellőtt rakétát is visszahoztak.
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Nem sokkal csütörtök éjfél után történelmet írt a SpaceX, miután egy korábban már felhasznált Falcon 9 rakéta első lépcsőjét újból bevetették, majd pedig azt sikeresen vissza is hozták az erre kijelölt drónhajóra. Ezzel teljesült az egyik eredeti célkitűzés, az újrafelhasználás gyakorlati megvalósítása.

Szokás szerint ezúttal is élő adásban tekinthették meg az érdeklődők, amint a SpaceX egy újabb küldetést bonyolít le. A menetrend ugyan nemrég módosult, az időközben katonai szerződéssel erősítő cég azonban most végre valóban sort kerített az SES-10 névre keresztelt fellövésre, amely egy további, ezúttal európai illetőségű kommunikációs műholdat volt hivatott pályára állítani. A korábban egyszer már visszatért, tehát immár másodszor felhasznált rakéta gond nélkül emelkedett a magasba, majd pedig - megcáfolva az újabb bevetés komoly rizikója miatti aggodalmakat – a második fokozat is sikeresen levált és bekapcsolta hajtóművét, hogy a kijelölt helyszínre juttassa az értékes rakományt.

Az első fokozat eközben a Föld felé vette az irányt, egy rövid begyújtással a helyes irányba állt, majd pedig néhány másodperccel később ismét sikeresen tért vissza a drónhajóra – sajnos a kommunikációs akadályok miatt épp a leszállást nem láthattuk, de gyorsan kiderült, hogy semmi fennakadás nem történt a manőverben.

A fellövés a közvetítés 30. percében történik
(a videó inditásához: Katt ide!


Mindez alig néhány perc alatt zajlott le, míg a második fokozat a 27-ik percben gyújtotta be ismét hajtóművét, ezt pedig az SES-10 leválása követte. Az Airbus Defence and Space által megépített, 5,3 tonnás műhold a kilencvenes évek óta szolgálatot teljesítő AMC-3 és AMC-4 műholdakat váltja majd le, amelyek a GE Americom 2001-es felvásárlásával kerültek a luxemburgi SES tulajdonába – internetszolgáltatást nyújtva az amerikai féltekén.

A SpaceX sikeres küldetése nyilván újabb lökést ad majd a cégnek, az újrafelhasználás megvalósítása pedig bekerül a történelemkönyvekbe – azt az elkövetkező hónapokban meglátjuk, hogy ez (a tengerre történő visszatérés mintájára) mennyiben válik majd rutinműveletté.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
01
  Páncélba zárt szellem
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző :Tulu

A kilencvenes évek a cyberpunk aranykorának számított, és e korszaknak is kiemelkedő alkotása volt az 1995-ben készült japán anime, a Páncélba zárt szellem. Hollywood csak némi fáziskéséssel, 22 évvel később készítette el a remake-et, de megérte várni.A videó inditásához: Katt ide!

Kissé féltem attól, hogy az új változatból kiölik az eredeti mű filozofikus megközelítését, ám ezúttal sokkal óvatosabban, a megszokottnál nagyobb tisztelettel dolgoztak. Persze az új változatban a sztori némileg egyszerűsödött, és az Őrnagy számára sokkal személyesebbé vált – a régi verzióban a személyes szál csak a vége felé jött be –, de az egyszerűség ezúttal nem butítást jelent, ami mindenképp jó hír.

A középpontban ezúttal is Őrnagy (Scarlett Johansson) karaktere áll, egy robottestbe bújtatott emberi agy, aki a rendőri erők 9-es osztályán próbál helytállni, és nemcsak egy rejtélyes kiberterrorista, hanem a főnökség bürokratikus szabályai is megnehezítik a dolgát. Rupert Sanders (Hófehér és a vadász) rendezésében az a legjobb, hogy mer újítani. Nem ragaszkodik szolgai módon a klasszikushoz, hanem bátran variálja és átértelmezi azt, ugyanakkor mégis megtartja a kulcsmomentumokat. A jövőbeni városa a maga hologramos reklámjaival és félelmetes betontengerével csodálatosan részletgazdag, és a robotika beépülése az emberi életbe pedig egészen félelmetes formában mutatkozik meg. Talán a film vége hollywoodiasabb lett a kelleténél, és a Robotzsaru hatása is túl erős lett, de ezért a bámulatos látványvilágért és eszméletlen hangulatért én mindent megbocsátottam.

forrás:/est.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
01
  Földönkívüliek háborúja: UFO-roncsok hevernek a Hold sötét oldalán
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Egyre népszerűbb egy új elmélet, ami a földönkívüli hívők köreiben kezdett terjedni. A SecureTeam 10 UFO-vadász csatorna szerint számos bizonyíték utal arra, hogy valamikor a régmúltban hatalmas csata zajlott a földönkívüliek között. Ennek nyomait pedig a Holdon sötét oldalán vélték felfedezni.Az egyre aprólékosabb műholdas fotók égi kísérőnkről, folyton újabbnál-újabb meglepetésekkel szolgáltatnak. Szinte nem telik el hét, hogy valamelyik szemfüles amatőr kutató valami érdekességet ne fedezne fel rajtuk. Legutóbb kémény szerű objektumokat észleltek, ami egy szabályos korong alakú objektumból meredt elő, de felfedezni véltek már romos bázisokat, lezuhant hatalmas anyahajónak tűnő tárgyakat, és sok hasonló, roncsnak, vagy épületnek tűnő anomáliát. Túl sok a nyom ahhoz, hogy véletlen legyen…

Az idegenek pusztító összecsapásai leginkább az űrben és a Hold közelében zajlottak. Már a kutatóknak is feltűnt, hogy a Holdunkon szokatlanul sok meteoritkráter található. Érdekes módon a Földön azonban ehhez képest elenyésző a mennyiségük, még ha az eróziót is figyelembe vesszük… A Hold pedig nem foghatott fel minden a bolygónk felé száguldó űrkőzetet. Az új elmélet szerint a kráterek legnagyobb része nem természetes eredetű, hanem bombázás és becsapódó földönkívüli űrhajók okozták. Állítólag ezért fagyasztották be az Apolló-programot is. Legalábbis a nyilvánosság számára…A videó inditásához: Katt ide!

Az elméletük alátámasztására az UFO-vadászok a NASA felvételeit használták fel. Ezek szerint számos romos bázis, félig eltemetett űrhajónak tűnő tárgy hever, főleg a Hold sötét oldalán. Ezek nagyrészét a NASA technikusai általában alaposan kiretusálják a képek publikálása előtt, de az utóbbi évtizedekben lazult a fegyelem, és egyre trehányabb munkát végeznek. Sok esetben átsiklanak az érdekes részletek felett… Vajon mi minden derülne még ki, ha nem manipulálnák folyamatosan a felvételeket?

Az elmélet alapja egyébként nem újkeletű. Az ősi indiai szent iratokban, a Védákban is említést tesznek hasonló, az “istenek” közt zajló égi háborúról, és “repülő városokról”… Az ősi iratok keletkezéséről a modern tudomány nem rendelkezik pontos, hiteles adatokkal. A hagyomány azonban az őskor kezdetére teszi (i.e. 30 000), néhány kutató szerint viszont történeteik sokkal ősibbek, mint maga az árja iroda

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák