+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
18
  Idegen űrhajókat hajthatnak a rejtélyes kozmikus felvillanások
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Pesthy Gábor

A bizarr kozmikus fényfelvillanásokat valójában fejlett idegen civilizációk is létrehozhatják akkor, amikor óriási sebességre gyorsítják fel a csillagközi űrjárműveiket, fejtegeti egy új tanulmány.
Nem, nem korai áprilisi tréfáról vagy valamilyen, egy ufómagazinban megjelent „tanulmányról" van szó. A Harvard Egyetem asztrofizikusai vetették fel ezt az elképzelést egy közleményben, és cikkük előzetese is olvasható már a The Astrophysical Journal Letters folyóiratban.


A földönkívüli intelligencia keresésekor az idegen élet sok különféle jelét figyelik a rádióadásoktól kezdve a lézerfelvillanásokig. Ezek a kutatások azonban mindeddig eredménytelenek maradtak.

Gyors rádiókitörések és az idegenek

Egy újonnan publikált kutatás azonban azt veti fel, hogy egy rejtélyes jelenség, amelyet gyors rádiókitöréseknek (Fast Radio Burst – FRB) neveznek, fejlett idegen technika jele lehet. Nem kevesebbet állítanak a kutatók, mint hogy ezek a kitörések a távoli galaxisokban közlekedő csillagközi szondákat meghajtó, bolygó méretű transzmitterek „szivárgásából" eredhetnek.

Fantáziarajz az FRB 121102 ismétlődő kitörésének megfigyeléséről az új-mexikói VLA rádiótávcső-hálózattal (forrás: Danielle Futselaar)

„A gyors rádiókitörések rendkívül fényesek ahhoz képest, milyen rövid az időtartamuk, és milyen messziről érkeznek. Ráadásul semmilyen lehetséges természetes forrást nem sikerült meghatározni, ami kicsit is meggyőző lenne" – mondta Avi Loeb, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ teoretikusa. Érdemes tehát megfontolni és ellenőrizni ezek mesterséges eredetét."

Amint a neve is jelzi, a gyors rádiókitörések milliszekundumos időtartamú kozmikus rádióhullámok nagyon erős löketei. A 2007-ben felfedezett jelenségből azóta kevesebb mint két tucatot detektáltak olyan gigantikus rádiótávcsövekkel, amilyen az ausztrál Parkes Obszervatórium vagy a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium. Úgy gondolják, hogy több milliárd fényévnyire lévő galaxisokból származnak.

Megépíthető egy alkalmas szerkezet

Loeb és szerzőtársa, Manasvi Lingam (Harvard University) megvizsgálta, mekkora a valószínűsége egy olyan erős rádiótranszmitter létrehozásának, amely elég erős jelet hoz létre ahhoz, hogy ilyen hatalmas távolságból észlelni lehessen.
Azt találták, hogy ha a transzmitter energiáját nap szolgáltatja, és a napfény egy, a Földnél kétszer nagyobb bolygó területére esik, ez elegendő lenne a szükséges energia létrehozására.
Ilyen hatalmas építési projekt persze jóval meghaladja a mi technológiánkat, de a fizika törvényszerűségei szerint nem lehetetlen a megvalósítása.Fényvitorlás művészi elképzelése, amelynek hajtóerejét egy bolygó felszínén generált rádióhullám (piros) szolgáltatja
(forrás: M. Weiss/CfA)

Akár utasokkal teli űrhajót is meghajthatna

Lingam és Loeb annak a lehetőségét is megvizsgálták, hogy egy ilyen transzmitter életképes lenne-e mérnöki szempontból, illetve hogy a szóban forgó hatalmas energia nem olvasztaná-e meg magát a szerkezetet. Ismét csak azt találták, hogy egy, a Földnél kétszer nagyobb szerkezet vízhűtéssel kibírná a hőt.

Ezután azt a kérdést tették fel, mi lenne a fő oka egy ilyen szerkezet építésének.
Úgy érveltek, hogy az ilyen energia legkézenfekvőbb felhasználása a csillagközi fényvitorlások meghajtása lehet. Az energiamennyiség elegendő lenne egymillió tonnányi teher, vagyis a legnagyobb földi utasszállító hajó 20-szorosának megfelelő súly meglökésére.

„Ez elég nagy ahhoz, hogy élő utasokat szállítsanak csillagközi, sőt akár intergalaktikus távolságokra" – tette hozzá Lingam.Breakthrough Starshot Nanocraft napvitorlás fantáziarajza
(forrás: Breakthrough Prize Foundation/Livestream)

Eddig még csak spekuláció

Egy fényvitorlás meghajtásához a transzmitternek folyamatosan rá kell irányítania egy sugarat. A földi megfigyelők csak egy rövid felvillanást látnának, mivel a vitorlás és az anyabolygója, csillaga és galaxisa mozog hozzánk képest. Ennek következtében a fénynyaláb végigsöpör az égen és csak egy pillanatra irányul felénk. A sugár ismételt megjelenése – amit megfigyeltek, de nem lehet katasztrofális asztrofizikai eseményekkel magyarázni – fontos támpontot szolgáltathat a mesterséges eredetére vonatkozóan.

Loeb elismerte, hogy a munka spekulatív.
Amikor megkérdezték tőle, vajon valóban hiszi-e, hogy bármelyik gyors rádiókitörés az idegeneknek köszönhető, kitérő választ adott:
„A tudomány nem hit kérdése, hanem a bizonyítékoké. El kell dönteni, mi az, ami előrébb helyezkedik el a lehetőségek sorában. Érdemes gondolatokat fölvetni, és az adatokra hagyni, hogy azok döntsenek" – mondta a kutató.

forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: Idegen civilizáció építménye helyett inkább kozmikus ütközésről lehet szó. Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
18
  Beigazolódott az ufológusok gyanúja: Tényleg idegenek bázisai vannak a Holdon!
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
Különös felfedezést tettek az amatőr kutatók egy régi Apollo-programból származó Hold-fotón, és egy új műholdas képen. Lényegében mindkettőn ugyanaz látható, viszont egyiken sem szabadna ott lennie!

A Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda 2009 óta kering a Hold körül, folyamatosan pásztázva azt műszereivel. A lézeres magasságmérő berendezésének adatai alapján a Hold pontos háromdimenziós modelljét állítják elő a NASA-nál. A nagy felbontású ultraibolya-, a hőkemaera és távoli ultraibolya-kamera pedig sötétben is remek képeket készítenek a felszínről az egyre részletesebb Holdtérképek előállításához.

A SecureTeam10 UFO-vadász portál szerkesztői nemrégiben igen érdekes megfigyelést tettek ennek az űrszondának néhány fotóján. Ezek a Holdnak ugyanarról a területéről készültek, mint az Apollo-program több évtizeddel ezelőtt fotózott, kevésbé jó felbontású képei…

Különös tárgyat fedeztek fel a NASA fotóján: Valami figyelte a marsjárót!

Ráadásul valami furcsa dolgog is látható rajtuk, aminek elméletileg nem kellene ott lennie.
Mivel időben több fotón is szerepel, az UFO-vadászok szerint egészen biztosan, hogy nem hamisítványról van szó, hiszen ezek a NASA fotói. De vajon mi van rajtuk?

A felvételeken egy tányér alakú objektum látható, amelyből úgy tűnik, hogy egy hatalmas csőszerű dolgog áll ki. Mintha egy gigantikus kémény lenne, vagy talán egy a felszín alatt megbúvó hatalmas bánya, vagy holdbázis szellőző nyílása.Az objektum a régi, és a friss képeken is jól látszik.

A SecureTeam10 szerint a képek bizonyítják, hogy idegen bázisok találhatóak a Holdon. A legújabb összeesküvés-elméletek tükrében viszont kérdéses, hogy földönkívüliek építették-e, vagy az amerikaiak titkos űrprogramjának keretében emelték azokat évtizedekkel ezelőtt. Még Scott C. Waring az ufosightingsdaily.com a népszerű UFO-portál szerkesztője is valódinak tartja a felvételeket, hiszen két különböző forrásból származnak.


Emellett más anomáliák is előkerültek. Többek közt egy szinte szabályos háromszögletű alakzat. Ez is inkább tűnik mesterséges dolognak, mint egy becsapódott meteorit kráterének… Most már biztos, hogy valakik szorgalmasan tevékenykedtek, vagy még most is tevékenykednek a Holdunkon… Csak idő kérdése, hogy kiderüljön az igazság…

forrás:/napiufo/

(+)horpad (admin):
"Az alábbi térkép segí­tségével izgalmas kirándulásokat tehetünk a Hold felszínén Katt ide!
Aki megbarátkozik a használatával, felkeresheti az Apollo leszállóhelyeket is... - és meggyőződhet róla, hogy a járgányokat még senki nem lopta el." (paramoral)


kapcsolódó: Élet a Holdon, amit a NASA és a kormányok eltitkolnak Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
18
  Atomokon tárol adatot az IBM
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Az IBM kutatói részlege bejelentette, hogy az eddigi legstabilabb és legmegbízhatóbb módon sikerült atomokat adattárolási célokra felhasználni, természetesen egyelőre laboratóriumi körülmények között. Amennyiben a technológiát sikerül tökéletesíteni, belátható időn belül nagy áttörést érhetünk el.


Egyetlen atomot sikerült adattárolásra felhasználni, ami áttörést hozhat magával.

A hivatalos bejelentés, valamint a beágyazott videó révén megtudhatjuk, hogy a szakembereknek mikroszkóp, extrém vákuum, valamint szintén extrém hűtés mellett sikerült egyes atomok mágneses orientációját manipulálni, ezzel pedig atomonként egy-egy bit információt eltárolni.

A csapat az extrém vákuumban a levegőmolekulák és egyéb „szennyeződések” kizárásával, a Nobel-díjat kiérdemlő Scanning Tunneling Microscope (STM), a kvantummechanika elmélete, valamint a folyékony hélium által biztosított hűtés kombinálásával valósította meg.

Igy lehetővé vált két, egymástól mindössze egyetlen nanométerre lévő atom megbízható írása és olvasása.
Összehasonlításként megjegyzik, hogy a ma széles körben használatban lévő merevlemezek nagyjából 100 ezer atomot használnak fel egyetlen bit eltárolására, vagyis a különbség jelentős.

Rövid időn belül persze még nem valószínű a megoldás elterjedése, a további tökéletesítés sikeressége esetén azonban megnyílik az út az olyan, hitelkártya méretével megegyező adattárolók megjelenése felé, amelyek az iTunes vagy a Spotify teljes katalógusát, vagyis mintegy 30 millió zeneszámot menthetnek el.

Az adattárolás sűrűsége minimum ezerszeresére ugorhat, mivel azonban az eljárás egyelőre bonyolult és drága, időre van szükség a kellő optimalizációhoz.


A csapat számára jelenleg az bizonyul a legfontosabb fejleménynek, hogy sikerült visszaigazolni az ezzel kapcsolatos korábbi jóslatokat, vagyis az egyes atomokat valóban befoghatjuk adattárolásra.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Feltalálták a jövő adathordozóját Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák