+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
16
  SpaceX: jön a többszöri felhasználás
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza


A SpaceX fellövéseiről az elmúlt hetekben is folyamatosan beszámoltunk, így a téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy itt némi változás történt a menetrendben. A szigorúbb vizsgálatok, illetve a kilövőállás helyreállítása miatt néhány héttel eltolták az első újraindítást, most azonban már nagyon közel vagyunk ehhez.

A kifejezés némileg megtévesztő lehet, ezért gyorsan szögezzük le, hogy a rakéta első fokozatának többszöri felhasználásáról van szó, amelyet a cég már indulása óta tervez. Ez kiemelten fontos szempont a költségek mérséklése terén, ám itt nagyon komoly kockázatokkal is számolnunk kell, hiszen a rakéták esetében egyetlen indítás is súlyos problémákat vet fel, a többszöri felhasználás pedig (természetesen) tovább növeli annak rizikóját, hogy valamilyen probléma merül fel az indítás és az emelkedés során. Ez persze nem tántorítja el Musk csapatát az eredeti elképzelés megvalósításától, így néhány héten belül ismét útnak indul egy korábban visszahozott Falcon 9, mégpedig a luxemburgi SES SA műholdjával.Most először használnak fel újra egy rakétát, ami fontos mérföldkő a költségek leszorításában.

A SpaceX az elmúlt másfél évben az első lépcsők visszahozására koncentrált, itt pedig végül teljes sikert értek el. 2015 végén a szárazföldre szállt le egy rakétájuk, 2016-ban pedig sikerült rutinműveletté varázsolni a drónhajóra történő leszállást, amely korábban többször meghiúsult. Idén összesen 6, korábban már repült Falcon 9 újbóli bevetésére kerül sor, így ha esetleg némelyik próbálkozás kudarcba fullad, bőven lesz még további alkalom az ismétlésre.


A cég egyébként 4,2 milliárd szerződést kötött a NASA-val, amely a Nemzetközi Úrállomás utánpótlását, valamint az űrhajósok szállítását is tartalmazza. Idén a Dragon kapszula második változatát legénység nélkül küldenék az ISS-re, ezt 2018 második negyedévében követné az első legénység.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Űrturistákat küld Hold körüli útra a SpaceX Katt ide!
Sikeres volt a SpaceX fellövése Katt ide!
Csak 2018-ban jön a Boeing és a SpaceX űrkapszulája Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
16
  Amatör zenésznek nézte Alapi Istvánt, az Edda gitárosát az RTL klub munkatársa
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza
Napi szinten találkozhatunk a totális dilettantizmus különböző formáival, a szakmai hozzá nem értéssel, a nem felkészültségből származó bakikkal. Most ismét egy érdekes történetet osztunk meg veletek, ahol az RTL klub egy munkatársa és az Edda gitárosának, Alapi Istvánnak közös kis sztoriját olvashatjátok, a kiváló gitáros Facebook posztja alapján.

"Alíz Csodaországból.

Furcsa világ ez! Ma beszéltem telefonon Alízzal Csodaországból, pontosítsunk, az RTL Klub - ról van szó. Eredetileg a Front zenekar dobosát, Fekete Sanyi barátomat találta meg valahogy telefonon, azzal, hogy látta a videóinkat a Youtube-on, nagyon tetszik neki és egy, a mostanában újra induló X-Faktor műsorban való esetleges közreműködésünkről lenne szó, esetleg Berki Tamással közösen, ahogy ez a Youtube-on is látható, hallható.

Nekem azonnal kicsit gyanús lett a dolog, és mondtam Sanyinak, majd én visszahívom Alízt és kikérdezem, miről is lenne szó pontosan! A vonal másik végén egy, a hangjából ítélve, huszonéves fiatal hölgy jelentkezett.

Bemutatkoztam szépen, ahogy ez illik, elmondtam, hogy Alapi István vagyok, " mellesleg" az Edda Művek gitárosa, egyébként a Front Zenekar tagja és korábbi hívására reagálva érdeklődnék, hogy pontosan miről is lenne szó.Ó, nagyon jó, hogy hívtál, mondta, azt kellene csinálnunk, hogy bejönnétek egy szerkesztőségi meghallgatásra, ahol egy bizottság eldöntené, hogy vagytok e azon a szinten, hogy bemutatkozási lehetőséget kapjatok, mint új tehetségek a műsorban.

Erre én: ..." Kedves Alíz! Ugye nem gondolod komolyan, hogy a 30 éves szakmai múltammal, több száz albummal a hátam mögött, amin közreműködtem itthon és külföldön, magammal rángatva a magyar jazzéneklés élő ikonját, Berki Tamást, bemegyek az RTL-be néhány huszonéves hülyegyerek elé próbajátékra!?...".Mire Ő : " Ja, én ilyen mélységekig nem ástam magam bele a dologba, az én dolgom csak az, hogy új tehetségeket találjak a műsorba. ...Szóval akkor nem érdekel titeket a dolog?"

Mire én: "Kedves Alíz, itt fejezzük be ezt a beszélgetést! ". No comment!"


forrás:/rockbook.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
16
  Nyomd, bébi, nyomd - Edgar Wright új filmjének előzetese
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: Róza
Idén új filmmel jelentkezik Edgar Wright. Az Amerikában augusztus 11-ln bemutatásra kerülő Baby Driver a hazai keresztségben a Nyomd, bébi, nyomd! címet kapta, s lent megnézhető rögtön két előzetese is. Az első az amerikai piacra készült, míg a második a nemzetközire. Értelemszerűen annyira nem térnek el egymástól, de mindig érdekes látni, hogy az öltönyösök mit gondolnak hatásosnak az egyik, illetve a másik piac nézői számára.kép az előzetes klippből (forrás:youtube.com)

Azt mondanunk sem kell, hogy Edgar Wright különleges filmes, s bár stílusa nyilvánvalóan nem mindenkinek jön be, nem véletlenül került kultstátuszba az általa rendezett Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead), s nem hiába fogadta remekül a közönség a Vaskabátokat (Hot Fuzz), a Világvégét, illetve első kirándulását a képregények világába, a Scott Pilgrim a világ ellent.


(Az IMDb-n eddigi filmjeinek értékelése: 8.0, 7.9, 7.5, 7.0 - ugyan a csökkenő tendencia nem túl biztató, de a magas színvonal eddig állandónak mondható.)


A Baby Driver főszereplője Ansel Elgort lesz, s mellette elég komoly nevekből álló gárda gyűlt össze. Benne lesz a filmben többek között Kevin Spacey, Jon Hamm, Lily James, Eiza Gonzalez, Jon Bernthal és Jamie Foxx is.

(illusztráció: paramoral)

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák