+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  ...
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  Az első igazi kép a Föld-szerű bolygókat tartalmazó rendszerről
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Elkészültek az első igazi fotók a hét Föld nagyságú bolygót tartalmazó TRAPPIST-1 rendszerről.
Aki látványos felvételről álmodozik az természetesen csalódni fog: a gyönyörűen fénylő vörös csillag és a körülötte keringő bolygók helyett csupán fehér és fekete pixeleket fog látni.


A Kepler űrteleszkóp 2016. december 15. és 2017. március 4. között, összesen 74 napon át figyelte meg a rendszert a K2 küldetés keretében. A most nyilvánosságra hozott animáció összesen 60 fényességmérést mutat meg, amelyek a Kepler fedélzeti kamerájával készültek február 22-én.(forrás: NASA Ames/G. Barentsen)

A kép centrumában helyet foglaló fehér négyzet maga a 39 fényévre található ultrahűvös vörös törpe. Az előtte elhaladó bolygók változásokat idéznek elő a csillag fényességében, ezt detektálja a NASA űreszköze. A technikát tranzitmódszernek nevezzük.


forrás:/origo/

kapcsolódó: Itt a NASA nagy bejelentése: 7 Föld-szerű bolygót találtak... Katt ide!
Ilyen bolygórendszert még senki sem látott Katt ide!
Valóban lehet élet az újonnan felfedezett bolygókon? Katt ide!
Nézzünk körül az új Föld nagyságú bolygón Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  A repülő autóké lehetne a jövő
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza
A nagy Henry Ford dédunokája szerint nem lenne hülyeség repülő autókat építeni, csak nem szabad az emberek kezébe adni a (bot)kormányt, mert a legtöbb sofőr az aszfalton se nagyon boldogul.

Az elmúlt években egyre több nagy autógyártó és IT-vállalat dolgozik a sofőr nélküli önvezető autók kifejlesztésén. De nem ez az egyetlen fejlődési irány, amerre elindulhatnak: sokan úgy gondolják, hogy a repülő autóké a jövő.

Larry Page, a Google társalapítója például két olyan céget - a Kitty Hawkot és a Zee.Aero-t is - támogat, amelyek "légikocsik" építésével kísérleteznek; de a kis startupoktól az Airbushoz hasonló óriásokig számos más cég is dolgozik az ehhez szükséges technológia kifejlesztésén.

Nem véletlen, hogy hétfőn az austini SxSW konferencián Bill Fordot, a Ford elnökét is megkérdezték, hogy tervezik-e repülő autók piacra dobását.

Az Airbus repülő autója (fotó: AFP)

A legendás Henry Ford dédunokája nem adott egyértelmű választ a kérdésre. Mint mondta, alapvetően nem tartja őrültségnek az ötletet, de a sofőrök (pilóták?) által irányított "kvázi-minirepülők" helyett inkább a robotpilótával felszerelt autonóm repülő járművekben látja a jövőt. "A legtöbben két dimenzióban sem tudnak vezetni, nem hogy háromban" - jelentette ki.

Mint mondta, több, független cégek által fejlesztett repülő autó tesztelését is végignézhette, és "technológiai szempontból nagyon is lehetségesnek" tartja egy ilyen jármű megépítését. Igen ám, csakhogy a légiközlekedést szigorú előírások szabályozzák. "Nyilván engedélyezett pilótának kellene lenni ahhoz, hogy valaki repülő autót vezessen. Az ilyenekből pedig nincs túl sok" - húzta alá.


forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Két éven belül gyártásba kerülhet a szlovák repülő autó Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  Veszélyben a Maldív-szigetek
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
A tengerszint emelkedése súlyos következményekkel járhat a turistaparadicsomra nézve.
A 26 atoll 1190 korallzátonyán fekvő szigetország az Indiai-óceánban, India déli csücskétől néhány száz kilométerrel nyugatra található, észak-déli irányban mintegy 800 km kiterjedésű. Az apró szigetek közül 358 lakott, illetve folyik rajta valamilyen emberi tevékenység.


A Maldív-szigetek legmagasabb pontja is csak 2,5 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, a vízszint emelkedése katasztrofális következményekkel járhat.

A Terra műhold ASTER (Advanced Spaceborne Emission and Reflection Radiometer) sugárzásmérőjével 2013. április 3-án felvételeket készítettek a Maldív-szigetekről - írja az Űrvilág.hu. A több spektrális sávban készült felvételből hamisszínes, de a valósához közeli színeket mutató képet állítottak össze, amely mintegy 30 × 45 km kiterjedésű területet mutat.

A tengerszint emelkedése ellen már az 1988-ban épített betonfal sem nyújt megfelelő védelmet. (kép: ICE Case Studies)

A tengerszint emelkedése azonban súlyos következményekkel járhat a turistaparadicsomra nézve. Ázsia legkisebb országa területének 80%-a ugyanis 1 méterre sem emelkedik ki a tengerből.

A súlyos helyzetre 2009-ben azzal hívták fel a világ közvéleménye figyelmét, hogy a kormány búvárfelszerelésben, a tenger alatt tartotta ülését. Ezzel a lapok címoldalára kerültek ugyan, de csak néhány napra. Utána minden maradt a régiben, a veszély azóta sem csökkent, sőt.Male, a Maldív-szigetek fővárosa, a világ negyedik legsűrűbben lakott szigete (kép:correodelsur.com)

Erős viharok idején egyes szigeteket teljes egészében térdig érő víz borít el. A fővárost, Malét, ahol a Maldív-szigetek 350 000 fős lakosságának mintegy harmada él, 1988-ban Japán anyagi segítségével, 60 millió dollár költséggel betontömbökből álló védőfallal vették körül. A 2004-es indiai-óceáni cunaminak még ellenállt a fal, de ma már ez sem nyújt elegendő védelmet. Ugyanakkor a heves esőzések után a kis szintkülönbség miatt a víz nem tud lefolyni, a visszamaradó pocsolyák kedveznek a fertőző betegségek terjedésének.


forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Veszélyben a tengerparti városok a most frissített NASA-prognózis szerint Katt ide!
Minden eddiginél brutálisabb a klímaváltozás Katt ide!
„Vízirakéták” a NASA-nál? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák