+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
12
  A Holdra is szállítana az Amazon tulajdonosa
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az utóbbi hónapokban igencsak felpörögtek az események az űrkutatásban, ahol az elmúlt években megszokott, exobolygókkal és fekete lyukakkal kapcsolatos bejelentések mellett a Holdra való visszatérés, valamint a Mars meghódítása is egyre nagyobb hangsúlyt kapott. Most az Amazon tulajdonosán volt a sor, hogy új koncepcióval álljon elő.

A Washington Post oldalán hozták le a hosszabb interjút, amelyben Jeff Bezos kifejtette a Blue Origin vezetésének elképzelését.
Eszerint ők is jelentős mértékben hozzájárulhatnak a Holdra való sikeres visszatéréshez, itt ugyanis saját leszállóegység kifejlesztésével, valamint rakétákkal gyorsítanák fel a fontos rakomány és az űrhajósok célba juttatását, illetve az esetleges holdbázis felépítését.

Az ehhez szükséges felszerelés már 2020-ra készen állhat, amivel persze picit előre szaladnának, a NASA-val azonban már most megindult az egyeztetés.

Jeff Bezos másik cége a teherszállításban segíthet, saját landolóegységgel.

A Blue Moon a tervek szerint a Shackleton-kráter mellett szállna le, itt ugyanis a szinte állandó napsütés kedvez a napelemeknek, a kráter mélyén pedig vízjég lehet, ami nemcsak a jövőben felépítendő holdbázis sikeréhez járulhat hozzá, de hidrogénre és oxigénre is lebontható, kellő mennyiségű üzemanyagot biztosítva a rakétáknak.


Itt egyébként nemcsak a saját fejlesztésű, New Glenn névre keresztelt következő generációs rakéta juthat szerephez, de felmerül a NASA SLS, az ULA Atlas-V, illetve a SpaceX Falcon Heavy platformjának alkalmazása is, a szorosabb együttműködés jegyében (igaz, a SpaceX egyelőre a Marsra koncentrál, de itt semmi nincs kizárva).

A finanszírozás terén a NASA (és az új Trump-adminisztráció) segítségére számítanak, ehhez azonban először a koncepcióra kell majd rábólintani a megfelelő helyeken.
forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Trump újra embert küldene a Holdra Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
12
  Stephen Hawking: Megsemmisítheti magát az emberiség a technológiával, de egy világkormány segíthet
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Okkal félhet az emberiség a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia fejlődése és a fajok tömeges kihalása miatt – véli Stephen Hawking. A világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus szerint a hibát saját magunkban kereshetjük.

A The Times-nak adott interjújában Stephen Hawking elmondta, hogy az agresszió természetes részünk, és a civilizáció kezdete óta sokszor segítette az emberiség túlélését, “a génjeinkben van”. De most, hogy ennyire gyorsan fejlődik a technológia, agressziónk könnyen saját megsemmisülésünkhöz is vezethet. A tudós úgy látja, egy nukleáris vagy biológiai háború képében jöhet el a vég.

Hawking szerint egyetlen lehetőségünk, ha megtanuljuk kontrollálni az agresszív ösztöneinket, a logika és a józan ész segítségével. “Még azelőtt észre kell vennünk a fenyegetéseket, mielőtt kicsúszik az irányítás a kezeink közül” – véli a 75 éves tudós.

Stephen Hawking azoknak is osztott egy lapot, akik az összeesküvés-elméleteket az élet benzinjeként fogyasztják: a professzor szerint egy lehetséges megoldás lenne a helyzetre valamiféle világkormány felállítása. Azt ugyanakkor ő maga is elismeri, hogy egy ilyen berendezkedés könnyen zsarnokságba fordulhat.

A tudós hasonló veszélyt lát a mesterséges intelligencia gyors fejlődésével kapcsolatban is. Egészen konkrétan azt fejtegette, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti. Néhány héttel ezelőtt Elon Musk éppen ezzel kapcsolatban vázolt fel egy "menekülési utat": meg kell tanulunk valahogy közvetlen kommunikációba lépni a gépekkel, vagy azt kockáztatjuk, hogy amikor már elég fejlettek lesznek, irreleváns tényezővé válik számukra az emberiség. Elon Musk szerint ha nem leszünk készen, a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

Az egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil sokkal optimistábban áll a dolgokhoz. Ő nem ijesztő jóslatokkal áll elő, nem figyelmeztet, hanem egészen logikusnak tűnő úton levezeti, hogy szerinte a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet az örök élethez.

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
12
  Kiderült, mi lesz a Star Wars 8 első mondata
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Varga Dénes

A közönség még egyetlen képsort sem látott a Star Wars: Az utolsó Jedi-ből, a Disney részvényeseinek viszont megmutattak pár részletet a nyolcadik epizódból. A vetítés részletei nem maradtak titokban, Daniel Miller, a Los Angeles Times riportere tweetek sorozatában számolt be a látottakról.„Ki vagy te?” – valószínűleg ez lesz az első mondat a filmben. Luke Skywalker kérdezi Reytől, aki egy fénykardot nyújt át a Jedi mesternek. Vagyis a nyolcadik epizód pontosan a hetedik végénél veszi fel a fonalat.
Nagyon sok fajta környezetben játszódtak a levetített képsorok: hegyek között, sivatagban, erdőben és tengeren. „A sorozathoz illően epikus és egzotikus” – összegezte a látottakat az újságíró.

Azt azért még elmesélte, hogy Luke-on és Rey-en kívül Csubakka, Leia és Finn tűnt még fel, Finn-nek ráadásul nyitva volt a szeme, tehát javult az egészségi állapota.
A Star Wars: Az utolsó Jedi december 14-én debütál a mozikban.

forrás: /origo.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák