+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
09
  A NASA kutatója kitalálta, hogyan lehetne feltámasztani a Marsot
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A NASA kutatója kitalálta, hogyan tehetnék újra élhetővé a Marsot: mesterséges mágneses pajzsot vonnának köré, így a vörös bolygó feltámadhatna holtából.
Az ötletet a Planetary Science Vision 2050 nevű tudományos műhelybeszélgetésen vetették fel a NASA kutatói. A rendezvény során olyan merész űrprojekteket vitatnak meg, amelyek megvalósítását már 2050-ben el lehetne kezdeni – írja a Popular Mechanics.


Hatalmas mágneseket küldenének a Mars közelébe
Magának a Marsnak a feltámasztását Jim Green, a NASA bolygókutatója gondolta ki. Eszerint a szakemberek hatalmas mágnesek segítségével „pajzsot" hoznának létre a bolygó körüli stabil pályán, az úgynevezett „Mars L1" ponton. Ez a pajzs védené a planétát a Napból érkező nagy energiájú részecskéktől.

A mágnesek által létrehozott magnetoszférának a szélben lobogó zászlóhoz hasonlóan hosszan elnyúló tartománya lenne. Ez az úgynevezett mágneses csóva védené a bolygót, míg annak eredeti atmoszférája helyre nem áll.

Ilyen lehetett négymilliárd évvel ezelőtt a Mars (forrás: ESO/M. Kornmesser)

A Marson nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt a földihez hasonló körülmények uralkodhattak, és folyékony víz is volt a felszínén. Ennek az idilli állapotnak nagy erejű napkitörések vethettek véget, amik a bolygó légkörének 90 százalékát eltüntették, ráadásul az atmoszféra gázai ma is szöknek. Ha nem változnak a jelenlegi állapotok, a planéta légköre néhány milliárd év múlva teljesen eltűnik.

Ismét óceán boríthatná a felszínt. - A szimulációs modellek szerint a pajzs segíthet abban, hogy a Marson a légköri nyomás növekedjen. Az egyenlítőnél a hőmérséklet emelkedne, ami felolvasztaná a bolygó sarkvidékein nagy mennyiségben jelen lévő, fagyott szén-dioxidot. Ennek szublimálásával még több üvegházhatású gáz kerülne a levegőbe, a légkör vastagabbá válna, a hőmérséklet pedig tovább emelkedne, ami megolvasztaná a planétán jelenlévő vízjeget.

Green szerint az olvadással az ősi óceánok csaknem egyhetede „feltámadna", és a légkör mindössze néhány év alatt stabillá válna.

„A hagyományos értelemben véve nem terraformáljuk a bolygót, hanem megváltoztatjuk a klímáját" – mondta Green a Daily Mailnek. A tudósok jelenleg az ötlet megvalósíthatóságán törik a fejüket.


forrás:/origo.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
09
  Hatalmi visszaélés: nem engedélyezték a felvonulást a Székely Szabadság Napján
Kategória: Autonómia - Közzétette: Róza
szerző: Timi

Legfeljebb tíz ember vonulhat fel, ők is csak a járdán – figyelmeztet a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal. Csakhogy a szervezőket hivatalosan nem értesítették erről.
A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a székely szabadság pénteken tartandó napjára csak a székely vértanúk emlékműve melletti megemlékezést hagyta jóvá, a résztvevők felvonulását nem, és még kevésbé azt, hogy a résztvevők az úttesten vonuljanak – közölte a hivatal szerdán közleményben.


A dokumentumban az szerepel, hogy a hivatal a szervezők rendelkezésére bocsátja a Mihai Eminescu Központ nagytermét, „hogy ott kulturális rendezvényeket tartsanak a székely szabadság napja alkalmából”.
Azt is hozzátette, hogy a polgármesteri hivatal „jóváhagyta hogy legfeljebb tíz résztvevő a prefektusi hivatalhoz menjen, és ott petíciót nyújtson be, amint azt a törvény írja” – áll a közleményben. A hivatal álláspontja szerint a székely szabadság napja résztvevői kizárólag a járdán távozhatnak a megemlékezés helyszínéről.archív fotó

Kincses Előd, a megmozdulás szervezőinek a jogi képviselője az MTI-nek elmondta, a városháza nem is tájékoztatta a székely szabadság napja szervezőit, csupán a sajtóközleményben rögzítette álláspontját. Az ügyvéd egyértelműen hivatali hatalommal való visszaélésnek tekintette a városháza állásfoglalását. Emlékeztetett rá, hogy tavaly júniusban jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a 2016-os és 2017-es demonstráció 2015 elején tett bejelentése jogszerű volt, és a bíróság arra kötelezte a polgármesteri hivatalt, hogy vegye tudomásul a bejelentést.

A törvény értelmében a polgármester a bejelentést követő 48 órában tilthatta volna be a két rendezvényt, ezt azonban nem tette meg.

Kincses Előd átiratban kérte a csendőrséget, hogy járjon el a szervezőkkel múlt pénteken kötött megegyezésnek megfelelően. László György, a Marosszéki Székely Tanács elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta: arról állapodtak meg, hogy a csendőrség biztosítja a tiltakozók felvonulását az úttest egyik sávján.
Lucian Goga prefektus egy szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta: a belügyminisztériumnak alárendelt rendfenntartó egységek mindent megtettek azért, hogy a megmozdulás normális körülmények között, a törvények betartásával folyjon le. A prefektus ugyanakkor nyugalomra, megértésre szólította fel a résztvevőket.

forrás:/foter.ro/


kapcsolódó: Székely szabadság napja: 2016-ban és 2017-ben sem lehet felvonulni Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
09
  Megsemmisült a mediterrán világ egyik jelképe
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
2017. március 8-án a tengerbe omlott az Azúr Ablak nevű híres sziklaalakzat, Málta egyik legnépszerűbb természeti látványossága. A természetes kőhíd környezetében számos filmet forgattak, köztük a Trónok harca egyes jeleneteit is. Joseph Muscat miniszterelnök szívszorítónak nevezte az eseményt.

Geológusok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a Gozo szigetének északnyugati partjainál magasodó Azúr Ablak eróziója gyors, a hatóságok pedig meg is tiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére.A búvárok körében népszerű sziklaalakzatot, mely nevét arról kapta, hogy ablakként nyílik az azúrkék tengerre, egy nagy vihar és a hatalmas hullámok döntötték össze.

Tombolt a tenger az Azúr Ablak alatt. A kőhíd hirtelen, nagy robajjal a tengerbe omlott" - mesélte a Times of Malta című lapnak a Gozón élő Roger Chessell.

Málta miniszterelnöke a Twitteren arról írt, hogy a természetes erózió miatt a mediterrán világ egyik jelképét mindig is fenyegette a pusztulás veszélye. "Ez a szomorú nap most érkezett el" - írta Muscat.

Egy tavaly áprilisban készült légi felvétel már repedéseket mutatott ki a sziklán. Tovább erősödtek az aggodalmak novemberben, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is.


Idén januárban hatalmas szikladarab szakadt le az Azúr Ablakról. Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlang beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről.


forrás:/mti/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák