+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
08
  Valamennyi nő olvasónknak
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
08
  Újabb európai műholdat állítottak pályára
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

A Copernicus európai tudományos program újabb műholdját állította pályára magyar idő szerint kedd hajnalban az Airbus által gyártott Vega típusú rakéta.

A hordozó helyi idő szerint hétfőn késő éjjel indult el a Francia Guyanán található koroui űrközpontból. Ez volt az idei első sikeres Vega-indítás. Az Airbus európai konszern által gyártott rakéta összesen immár kilencedik alkalommal startolt el sikerrel a világűr felé.(forrás: MTI/EPA/ESA-CNES-ARIANESPACE/Esa-Cnes-Arianespace)

A kilövés után 58 perccel pályára állított műhold, a Sentinel (Őrszem) 2-B a Copernicus program negyedik üzembe helyezett szatellitje. Társával, a Föld átellenes pontján elhelyezkedő Sentinel 2-A-val együtt öt nap alatt a bolygónk teljes felszínét képes feltérképezni.

A két műhold elsődleges feladata a szárazföldek és a partvidékek vizsgálata. A növényzetet, az erdőket, a termőföldeket és a természetes élőhelyeket tanulmányozzák velük a tudósok.


forrás:/mti/

kapcsolódó: A Sentinel-2B földmegfigyelő műhold március 7-én indul! Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
08
  Borzalmas lehűlés jöhet Európában - közel egy új jégkorszak?


szerző: K. Kiss Gergely

A klimatológusok szerint a Labrador-tenger még az évszázad vége előtt úgy le fog hűlni, ami soha nem látott zavarokat okoz a környezetben - irja a The Guardian
Több ezer évig Európa észak-nyugati részén az emberek 5 Celsius fokkal melegebb időjárást élvezhettek, mint sok más országokban ugyanazon a szélességi fokon. Az új tudományos elemzések szerint azonban ez sokkal hamarabb és gyorsabban megváltozhat, mint azt eddig gondolták - hívja fel a figyelmet a portál.


Klímaváltozás: Magyarország Európa egyik legsérülékenyebb országa - A klimatológusok ismét megvizsgálták az Atlanti-óceán környékét, és arra jutottak, hogy 50 százalék esély van rá, hogy az Atlanti-óceán északi része hirtelen és gyorsan fog lehűlni még ebben az évszázadban. Már annak a lehetőségét is vizsgálták, hogy az Atlanti-óceán északi részének lehűlése elhozhatja az új jégkorszakot.

Soha nem látott zavarok - Ahhoz, hogy értékelni tudják a kutatók a szélsőséges éghajlatváltozást, kidolgoztak egy algoritmust, így analizálni tudták a 40 különböző klímamodellt. Az eredményeket már publikálták a Nature Communications folyóiratban.

A jelenlegi klímamodellek a meridionális keringés felborulását vetítik előre. Ez az a jelenség, ami a jobban ismert Golf-áramlat mögött van, és a meleg áramlatok hozza Floridából az európai partokhoz. Ha ez lelassul, akkor az az éghajlati rendszer drámai, és soha nem látott zavarához vezethet.

Az EU vonzáskörzetével foglalkozó oceanográfusok újra megvizsgálták a helyzetet egy kritikus pontra fókuszálva: a Labrador-tengerre. A Labrador-tenger egy olyan konvenciós rendszer része, ami végül a meridionális keringést táplálja. A felszíni víz hőmérséklete megzuhan télen, így növekszik sűrűsége, és süllyedni kezd. Ez kiszorítja a mélyvizeket, amelyek magukkal viszik hőjüket ahogy felemelkednek a felszínre, megelőzve ezzel a jégsapkák kialakulását.

A kifejlett algoritmussal a kutatók képesek érzékelni a gyors tengerek felszíni hőmérséklet variációit. Ezzel pedig arra jutottak, hogy a tanulmányozott 40 klímamodell szerint egyszer csak le fog állni teljesen a Golf-áramlat, ami a Labrador tenger 2-3 Celsius fokos lehűlését fogja eredményezni.

Ha az előrejelzések bejönnek, és a víz hőmérséklete drasztikusan lecsökken, akkor mindenkinek ki kell vennie a részét a klímaváltozás elleni harcból - figyelmeztet a Guardian.


forrás:/napi.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
08
  Erőszak és pusztítás várható a Halálos iramban 8-ban
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: Róza

Bár nem valószínű, hogy Amerikában a fiatalabb tinédzserek nagyon izgultak volna a Halálos iramban nyolcadik részének korhatára miatt, hiszen sejthették, hogy nem fognak kiszúrni velük, de most végképp megnyugodhattak, hiszen a kinti korhatár bizottságként funkcionáló MPAA bejelentette, hogy a film megkapta a PG-13-as korhatár-besorolást. Ez azt jelenti, hogy a 13 éven aluliak is megnézhetik a folytatást nagykorú felügyelete mellett.A trailer inditásához: Katt ide!

Az MPAA ilyenkor mindig megindokolja a döntését. Ezúttal az elnyújtott erőszakos és pusztítással teli, kifejezetten destruktív jeleneteket emelték ki, ami valljuk meg, inkább felkeltheti egy tinédzser érdeklődését, mintsem lelohasztja azt. Emellett még a szuggesztív tartalmat említik az indoklásukban (lelkük rajta), illetve a film nyelvezetét, ami nyilván nem lesz szélsőségesen trágár, de azért helyenként keményebbe fog átcsapni.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák