+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
07
  Mesterséges mágneses mezővel alakíthatnánk Föld-szerűvé a Marsot
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az űrkutatás következő nagy lépése az lesz, ha embert juttatunk a Marsra. A küldetés igen rázósnak ígérkezik, ugyanis a vörös bolygó környezete nem túl barátságos. Korábban a szakértők már számtalan tervet dolgoztak ki a Mars élhetőbbé tételére. A NASA kutatói most egy egészen új, és rendkívül meglepő ötlettel álltak elő.

Bár elsőre inkább tűnhet sci-finek, mint valódi tudománynak, az elképzelésnek igenis van szakmai alapja. A mágneses mező védené a bolygóra érkező űrkutatókat a kozmikus sugárzástól, ráadásul egy vastag, de enyhe légkört is kialakítana. Meglepő, de egy ilyen mágneses pajzs létrehozása tulajdonképpen nem is lenne olyan nehéz feladat, “csupán” egy generátort kéne elhelyezni a megfelelő pontra a Mars és a Nap közé.

A keresett hely egy úgynevezett Lagrange-pont, egészen pontosan az L1. Ezen pontok valóban nagyon különlegesek, hiszen az ezekben elhelyezett testek helyzete a másik kettőhöz – jelen esetben a bolygóhoz és a csillaghoz – képest állandó marad.

Mivel a napszél felelős a Mars atmoszférájának lebomlásáért, egy magnetoszférát létrehozó szerkezet valóban megóvhatná az égitestet.

Az ötletet vázoló tanulmány szerzői szerint a mágneses mezőt addig kéne növelni, amíg az az egész Marsot be nem borítaná. Ez megszüntetné a napszél bizonyos romboló folyamatait, melyek az ionoszférát és az atmoszféra felső rétegét érintik, ezzel pedig fejlődésnek indulhatna a bolygó légköre.

A tervet Jim Green, a NASA Bolygótudományi Osztályának igazgatója ismertette egy bolygótudományi workshopon. A futurisztikus technológia célja az, hogy megvédje a Marsra érkező űrhajókat és azok utasait.

Green csapata elképzelt egy ilyen mágneses mezőt, ezután a kutatók szimulációkat hoztak létre, hogy felmérjék a hatásokat. A modell alapján a pajzs idővel növelné a légköri nyomást, ez pedig a hőmérséklet emelkedéséhez vezetne. A számítások szerint már 4 Celsius-foknyi melegedés is elég lenne ahhoz, hogy a bolygó sarki jegei megolvadjanak, szén-dioxid szabaduljon fel, ezzel pedig kialakuljon a hatékony üvegházhatás. Ennek hosszú távú eredményeként a Marson ismét nagy mennyiségben jelenhetne meg a folyékony víz.

A csapat több szimulációt is futtatott, hogy megtudja, nagyjából mennyi idő kéne a Mars földiesítéséhez. Ezen adatok felülvizsgálatára azonban még várni kell.
Bár az efféle terraformálás igen érdekesnek tűnik, és akár kivitelezhető is lehet, valószínűleg sosem fog megvalósulni. Ennek oka az, hogy a Marson létezhetnek olyan primitív létformák, melyek elpusztulnának a nagy átalakítástól. Ez pedig elfogadhatatlan a tudomány számára.

forrás:/24.hu/IFL Science/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
07
  Több százan látták: UFO repült keresztül egy chilei légibemutatón
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
A hadsereg légibemutatóján egy negy sebességgel érkező, fényes repülő tárgy suhant át az égen. Többen is felvették videóra, amikor majdnem összeütközött a parádézó vadászgéppel…

A chilei Puerto Varas felett a hadsereg léierejének gépe tartott légibemutatót 2017 február 10-én. Sokan összegyűltek, hogy megnézzék a parádés látványosságot. Rengetegen videóztak és fotóztak is, így sikerült megörökíteni, amikor a fénylő repülő tárgy jelent meg, és húzott át a bemutatóm, kis híján összeütközve a repülőgéppel.Az azonosítatlan repülő tárgy több alkalommal is visszatért, mintha csak körözött volna a bemutató helyszíne felett. A videóban három pillanatot is rögzítettek, amikor elrepült a vadászgép közelébenb… A felvételek természetesen felkerültek a közösségi oldalakra is, ahogy egyből elkezdődtek a spekulációk.Sokak szerint tényleg UFO volt, mások inkább madárnak, meteornak, és egyéb hasonló dolognak vélték a fehéren fénylő tárgyat, ami szemmel láthatóan többször nagyobb volt, mint a vadászgép. Peruban egyébként sem ritkák az UFO-észlelések. Szinte nem telik el hét, hogy ne látnának valami különös repülő tárgyat az égen száguldozni, vagy idegen lényre hasonlító létformát ólálkodni valahol… Az ország ősi történemét nézve ez nem is csoda…

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
07
  A legrégebbi élet nyomait találták meg
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
A most megvizsgált baktériumok kémiai jelei akár 4 milliárd évnél is idősebbek lehetnek.
Újabb rekord dőlt meg az ősi földi élet kutatása terén, amiről a napokban számolt be egy kutatócsoport. A megvizsgált fosszíliák akár 4,3 milliárd évvel ezelőtti baktériumok lenyomatai lehetnek, amivel még tovább toljuk vissza az időben az élet megjelenését bolygónkon.


A Nature magazin oldalán tették közzé a tanulmányt, amely a Kanada északkeleti részén megvizsgált ősi kövezetek részletes vizsgálatának eredményeit ismerteti. Eszerint a kövezetek pontos kémiai összetételét vizsgáló csoport olyan mikrobák fosszíliáira bukkant, amelyek 3,8-4,3 milliárd évvel ezelőttről származnak, ezzel pedig a legrégebbi ilyen leletnek minősülnek. Ezek több szempontból hasonlítanak a jóval fiatalabb társaikra, amelyek hidrotermikus kiömlések mentén élő, vassal táplálkozó példányok, ennél azonban talán még fontosabb, hogy ezzel újabb 300 évvel toljuk vissza a legkorábbi leletek periódusát, hiszen eddig az Ausztráliában megtalált, mintegy 3,5 milliárd évre visszanyúló mikrofosszíliák tartották ez a rekordot.

A többek között lézeres képalkotással kapott eredmények egybevágnak a ma élő példányok által visszahagyott melléktermékek és ezen példányok maradványainak lenyomatával. A mostani adatok arra utalnak, hogy a tengerek mélyén lévő ősi hidrotermikus kiömléseket tekinthetjük a földi élet potenciális származási helyeként, ami viszont egyéb égitestek és különösen az exobolygók esetében bizonyulhat fontos kitételnek. Nem véletlen, hogy az alkotók csillagászok bevonásával szeretnének itt tovább kutakodni, hiszen ez a földönkívüli élet megtalálásában is segíthet.

Jó esély van arra, hogy a fenti rekord a jövőben ismét megdőlhet, hiszen itt nyilván nem beszélhetünk végleges, a kérdéskört lezáró eredményekről.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: NASA: hamarosan meglesz a földönkívüli élet Katt ide!
Korai jövevény lehetett az élet a Földön Katt ide!
Megkereshetjük az élet kialakulásának helyét Katt ide!
A Föld legszárazabb térségében is van élet Katt ide!
Ősi élet után kutatnak a dinoszauruszölő kráterben Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák