+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
03
  Visszavennék a bolygók közé a Plútót
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Érdekes kezdeményezés bukkant fel szakmai körökben, amelynek támogatói hamarosan egy konferencián terjesztik elő javaslatukat. Szerintük újra kellene gondolni a bolygó fogalmát, a bolygó definíciójának módosításával többek között azért, hogy ezáltal a Plútó is visszakerüljön megérdemelt helyére .

A NASA kutatóinak álláspontja szerint módosítani kell a definíciót, ez ugyanis túlságosan szigorú kitételeket tartalmaz, különös tekintettel az égitestek külső jellemzőire, úgy mint azok keringési pályája. Egy szép oldalvágással az erre hivatott testületet is kritizálják, hiszen meglehetősen furcsának tartják, hogy a főleg csillagokat és fekete lyukakat tanulmányozó szakértők - az International Astronomical Union (IAU) tagjai - döntenek a bolygó fogalmáról, de ezzel egy időben konkrét javaslattal állnak elő, amely lehetővé tenné a Plútó visszaemelését.

A jelenleg érvényes definíció szerint a bolygó olyan jelentősebb tömegű égitest, amely egy csillag vagy egy csillagmaradvány körül kering, elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúlyt tükröző közel gömb alak, viszont nem lehet elég nagy tömegű ahhoz, hogy belsejében meginduljon a magfúzió, valamint tisztára söpörte a pályáját övező térséget.

A Plútó 2006-ban többek között emiatt veszítette el státuszát, bár a most előlépő csapat egyik tagja (aki a New Horizons küldetésben is részt vett) korábban arról beszélt, hogy nem tartja problémásnak a törpebolygó elnevezést, mivel nem bánja, ha melléknevek módosítanak főneveket – az azonban zavarja, hogy az IAU a jelek szerint a törpebolygókat nem tartja bolygóknak, ami már nyelvtani problémákat vet fel.A javaslat szerint a bolygó ehelyett olyan, csillagnál kisebb tömegű égitest, amelyben nincs magfúzió, viszont elegendő saját gravitációval rendelkezik a háromtengelyű (triaxiális) ellipszoidként leírható forma megtartásához. Ezzel minden, a csillagnál kisebb test bolygóvá válna, és bár a csapat tagjai elismerik, hogy (többek között a személyes kötődés miatt) ebben némi érzelem is szerepet játszik, remélik, hogy a márciusban esedékes Lunar and Planetary Science Conference alatt kedvező visszajelzésre találnak.


forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Gyönyörű videóval harangozták be a Plútó elérését Katt ide!
Pluto és holdjai: frissen, fiatalosan Katt ide!
Napi Plútó Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
03
  Bárki számára elérhető lesz az éjjellátó készülék
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói olyan nanokristályt készítettek, ami képes az emberi szem számára láthatatlan fényt láthatóvá alakítani. Ha ezt a réteget ráteszik egy sima szemüvegre, este is lehet látni vele.

Az éjjellátó készülékek eddig leginkább a rendőrök, katonák és kommandósok felszerelése volt, a jövőben azonban bárki számára elérhetővé válhatnak. A ScienceWorld Report beszámolója szerint ausztrál tudósok olyan nanokristályt készítettek, ami képes a fény ilyen célú manipulációjára.A 100 nanométernél is kisebb kristályok egy szilárd testbe ágyazva az eredetinél sokkal jobb fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagot hoznak létre. Szilíciummal vegyítve például fényforrásként is használhatók, de akár memóriaegységként is alkalmazható lehet.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetemen folyó kutatás vezetője, Dragomir Neshev szerint a nanokristály az emberi hajszálnál 500-szor vékonyabb, ami lehetővé teszi, hogy vékony filmrétegként vigyék fel azt egy átlagos szemüveg lencséjére. Az ilyen réteggel kezelt szemüvegek viselői a kutatók szerint sötétben is tökéletesen fognak látni.


A kutatásban részt vevő Mohsen Rhanmani szerint az emberi szem csak a látható spektrumú fényt képes a szemével érzékelni. Ugyanakkor ha a nanoszerkezetet egy sík felületű anyagra, például üvegre vagy a szemüveg lencséjére viszik fel, az adott eszköz a sötétedés után képes lesz az emberi szem számára alapból láthatatlan fényt láthatóvá alakítani.

Emellett más területeken is alkalmazható lehet a találmány: a segítségével erősebb hologramokat, a bankjegyek számára pedig új, a hamisítás elleni vízjeleket készíthetnek, míg az orvosok számára a képalkotó módszereket tökéletesíthetik.


forrás:/hvg.hu/

kapcsolódó: Új csodaanyag válthatja le a grafént, a nanofizika Szent Grálját Katt ide!
A műanyag nanoszál forradalmasí­thatja az elektronikai ipart Katt ide!
Atommikroszkóp a nanotechnika szolgálatában Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
03
  Elkészítették a világ legjobb autómárkáinak rangsorát
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza


A Consumer Reports szerint egyetlen remek modellt legyártani nem nagy dolog, egy olyan modellportfoliót felállítani viszont, amely egytől egyig kiváló autókból áll, már sokkal keményebb kihívás. Éppen ezért ismét arra a kérdésre keresték a választ, hogy mely autómárka flottája rendelkezett a legjobb járművekkel.

A független fogyasztóvédelmi magazin a rangsor felállítása során olyan tényezőket vett figyelembe, mint a saját maguk által végzett járműtesztek eredményei, az egyes modellek várható megbízhatósága, a tulajdonosok elégedettsége és a biztonság. Ezt követően az egyes kategóriákban elért pontszámokat összesítették, illetve azokból képeztek egy végső, teljes pontszámot, így már meg tudták mondani arra a kérdésre a választ, hogy mely márkák rendelkeznek a legjobb autókkal a flottájukon belül.Audi XR8 a német cég sikerautója

A 2017-es lista élén ismét az Audi végzett, majd a Porsche, a BMW, a Lexus és a Subaru következett. Ez egyben azt is jelentette, hogy a tavalyi TOP5 márka végzett ismét az élen, igaz a Porsche és a BMW javított, míg a Lexus és a Subaru rontott a korábbi helyezésén.

A Consumer Reports értékelése szerint a legnagyobb javulást a Chrysler, az Acura, az Infiniti és a Cadillac produkálta. A Chrysler 7 helyet, míg a többi autómárka 6-6 helyet tudott javítani az egy évvel korábbi pozícióján.Hasonló kategóriában a vesenyképes a Mazda XR8

A Tesla volt a legjobb amerikai márka a listán, az elektromos-autógyártón kívül csak a Buick fért be a TOP10-be, ahol olyan márkák szerepeltek még, mint a Kia, a Mazda és a Honda.

Érdemes megjegyezni, hogy a rangsor elkészítése során a figyelembe vett szempontok elsősorban azoknak a márkáknak kedveznek, illetve azok a márkák tudnak jó helyezést elérni, amelyek már több éves modellportfólióval, megbízható autókkal és elégedett vásárlókkal rendelkeznek.Az első tíz legjobb autómárka a Consumer Reports szerint

A Consumer Reports nem csak rangsorolja a legjobb autógyártókat, hanem ajánlást is megfogalmaz arra vonatkozóan, hogy az adott márka modelljeinek hány százalékát ajánlja a vásárlóknak. A 2017-es listán a Porsche, a BMW és a Mazda volt az a márka, amelynek az összes modelljét ajánlotta a magazin, amely különösen nagy dicsőség.


forrás:/portfolio.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák