+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
02
  A cefeidák titkos élete: röntgenben is pulzál a fényes változócsillag
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Molnár László

Dedikált űrtávcsöves program keretében fedezték fel, hogy a cefeidák prototípusa felfénylik a röntgentartományban minden alkalommal, amikor a csillag a legnagyobbra tágul.
A cefeida változócsillagokat a mai napig figyelem övezi (számos magyar kutató által is), hiszen ezek a csillagok mind a mai napig a kozmikus távolságskála egyik legfőbb alapkövei.


A távolságméréshez a fényességük és a pulzációs periódusuk közti, szoros összefüggést használják ki a csillagászok: minél fényesebb a csillag, annál hosszabb ideig tart, amíg felfényesedik, majd elhalványul. A pontosabb távolságokhoz tehát nagyon részletesen érteni kell magát a csillagpulzációt és a vele kapcsolatban álló folyamatokat is a csillagban.

Ennek részeként nem csak látható fényben, hanem nagyobb energiákon is érdemes megvizsgálni a Tejútrendszerben található, hozzánk közeli ilyen pulzáló óriáscsillagokat. Amerikai kutatók, Scott Engle és Edward Guinan (Villanova University) vezetésével, a Secret Lives of Cepheids (A Cefeidák Titkos Élete) nevű program keretében, a csoport prototípusát, a δ Cephei nevű csillagot vizsgálták meg alaposabban több űrtávcső segítségével. A Hubble-űrtávcső képes ultraibolya tartományban is megfigyeléseket végezni, a Chandra és XMM-Newton műholdak pedig röntgenfényt detektálnak.

A δ Cephei és környezete, infravörös fényben. A csillag körül a csillagközi anyagba ütköző csillagszél által létrehozott orrhullám is felfedezhető. (Kép: NASA/JPL-Caltech/ M. Marengo)

A kutatók azt találták, hogy a δ Cephei fényessége periodikusan változik mindkét hullámhossz-tartományban, méghozzá a pulzációval megegyező ütemben. Csakhogy míg az ultraibolya sugárzás mindig akkor volt a legerősebb, miután a csillag a legkisebb méretére zsugorodott, a legerősebb röntgenjelet egy fél ciklussal odébb, a legnagyobbra kitágult fázist követően lehetett megfigyelni. A kettő tehát jó eséllyel eltérő fizikai folyamatokból ered.

Az UV sugárzás eredete már ismert volt: amikor a csillag már nem tud jobban összehúzódni, az újra felmelegedő csillaganyag hirtelen elkezd újra kitágulni. Ez egy lökéshullámot indít meg kifelé a csillagból a felszín felé, amely felforrósítja maga körül az anyagot. Ahogy a lökéshullám eléri a felszínt, az a fűtéstől átmenetileg UV-fényben kezd világítani.

A röntgenben történő felfénylés eredete viszont rejtélyesebb. A röntgensugárzást forró, legalább millió kelvin hőmérsékletű plazma és/vagy erős mágneses térben mozgó anyag tud létrehozni. A kutatók több hipotézist is felvetnek, de a helyes választ csak további megfigyelések és elméleti modellek adhatják majd meg. A hipotézisek:

Talán a lökéshullám a felszínt elhagyva hirtelen kiér a csillag több nagyságrenddel ritkább légkörébe (a csillagot körülvevő, lényegében átlátszó, ritka gázburokba), és ott jelentősen felgyorsulva halad tovább.

A δ Cephei fényváltozásai különböző hullámhosszakon, illetve a csillag felszínének sebessége, és az átmérőjének változása (modellszámítások alapján). Az összehasonlításhoz a szerzők Kiss László 1996-ban végzett (és 1998-ban publikált) radiálissebesség-méréseit használták fel. (Engle et al. 2017)

A gyors lökéshullám felfűtheti a légkört annyira, hogy aztán a forró, mágneses plazma röntgenfényt bocsásson ki.
Vagy a pulzáció során úgy változik a csillag belső szerkezete, hogy a legnagyobb méret elérésével egyidejűleg a mágneses dinamó is felerősödik. A csillag időszakosan erősebb mágneses terében zajló folyamatok, például a mágneses átkötődések ilyenkor szintén nagyobb energiát tudnak felszabadítani.
Vagy az is lehet, hogy a csillagnak folyamatosan megvan az erős mágneses tere, de azt az idő jó részében elrejti előlünk a vastag kromoszféra (a felszínt jelentő fotoszféra és a ritka csillaglégkör közti átmeneti régió). Amikor a csillag a legnagyobbra nő, ez a kromoszféra elvékonyodik, és az addig rejtett mágneses jelenségek rövid időre kívülről is láthatóvá válnak.

A röntgenben végzett megfigyelések tehát, jó tudományos kísérlethez híven, több új kérdést vetettek fel, mint ahány régit megválaszoltak. A kutatók most további csillagok megfigyelését tervezik, hogy megvizsgálják, hogyan függ a jelenség a csillagok egyes paramétereitől, mint a tömegük vagy fényességük. A cefeidák élete továbbra is tartogat titkokat.

Az eredményeket bemutató szakcikk az Astrophysical Journal folyóiratban fog megjelenni.


forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Cefeidákat találtak a Tejútrendszer túloldalán Katt ide!
Távolságmérés visszfények alapján Katt ide!
Nagy pontossággal mérték meg a Nagy Magellán-felhő távolságát Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
02
  A kiborgok megjelenése lesz az élet legnagyobb forradalma (II. rész)
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza
Yuval Noah Harari 1976-ban született Haifában és történelmet tanít a Jeruzsálemi Héber Egyetemen. Az emberiség rövid története című bestsellerét kétmillió példányban adták el, míg a Homo Deus című új kötetében egy olyan jövőt festett le, amelyben az emberek gépekké válnak. A szakember szerint a technológiai fejlődésnek köszönhetően hamarosan Istent játszhatnak majd az emberek és az emberiség "a legnagyobb frissítés" előtt áll.

Harari 2015 májusában azt nyilatkozta, hogy körülbelül 200 év múlva nyílhat az embereknek lehetőségük arra, hogy kiborggá változtassák magukat. Ez a folyamat azonban komoly költségekkel járna, így csak a gazdagok engedhetnék meg maguknak.


"De mi van, ha nem mindenki engedheti meg magának a frissítéseket és az is kérdés, hogy az emberiség milyen szerepet fog betölteni egy mesterséges szuperintelligenciákkal teli társadalomban.
Az önállóan közlekedő autók, az orvosi robotok és a gépi fordítók miatt nem lesz szükség taxisokra, orvosokra és fordítókra.
Nem az lesz a kihívás, hogy ezeket az embereket miként lehet majd élelmezni, mert az már ma is megoldható lenne jobb elosztással és a pazarlás megszüntetésével, hanem az, hogy ezen emberek életének értelmet adjanak és foglalkoztassák őket. Eddig ugyanis senki sem fejlesztett ki egy jó modellt ezzel kapcsolatban."

"Néhányan azt mondták, hogy a számítógépes játékok fogják jelenteni a megoldást. Az emberek egyre több időt töltenek majd a virtuális világokban. Ez számukra sokkal érdekesebb tevékenység lesz, mint minden, ami a valóságban megélhető.

Az emberek legalább 2000 éve igazán különleges virtuális valóság játékot játszanak. Mi ezt vallásnak nevezzük és ez a játék több milliárd bolygólakó életének ad értelmet.

A vallásban az emberek mindig is olyan törvényeket szabtak meg, amelyek csak az ő képzeletükben léteztek: például, ha valaki elmegy gyónni, akkor jó pontokat kaphat, ha pedig bűnt követ el, akkor rossz pontokat. S, aki életében elég pontot gyűjt össze, az a halál után eléri a következő szintet.""Így tekintve az az ötlet, hogy az emberiség 50 éven belül főleg a kibertérben élhet és ott játékokkal múlathatja az időt, nem is lenne olyan új, mint ahogy azt sokan gondolják. A fiatalok élete így radikálisan megváltozik és újra fel kell találniuk magukat. A változás tempója hamarosan olyan gyors lesz, hogy sok dolog, amit a fiatalok megtanulnak, 40 éves korukra haszontalanná válik. S, ha nem változtatnak magukon, akkor lényegtelenné válnak. Súlyosbító tényezőként még azt is alig fogják megérteni, hogy mi történik körülöttük."

"Az egész világ már most is identitásválságban van a felgyorsult technológiai fejlődés és a társadalom radikális változásai miatt. Miután a világ egyre kaotikusabb és egyre veszélyesebb lesz, így az emberek elveszítik azt a képességüket, hogy megértsék, kicsodák. Ezért egyre nagyobb stabilitásra vágynak. Sok szakértő például a Brexitet és Donald Trump felemelkedését a fejlődésre adott válasznak tartja. Az emberek nem értik a körülöttük lévő világot, ezért a múltba nyúlnak vissza és a hagyományos dolgokhoz ragaszkodnak, legyenek azok vallási vagy nemzeti dolgok, és azokat mindenek felett állónak tartják.""A kapitalizmusban mindenki számára ott a lehetőség, hogy vásároljon és azt tegyen, amit akar. Csak egy dologra nincs lehetőség: a rendszer elhagyására.
Amikor az európaiak meghódították Ausztráliát, akkor a bennszülöttek sem mondhatták azt, hogy köszönjük, de nem kérjük a modern világot. Ugyanilyen lesz a világ meghódítása is a mesterséges intelligencia és a géntechnika segítségével.
Amennyiben a kőkorszakba utazhatnék, akkor nem tudnám, hogyan jutnék valami ételhez, mert csak annyit tudok miként vásároljak be a szupermarketben. Ugyanígy a jövőben nem rendelkeznék a túlélés képességével. De valószínű, hogy még a túléléshez szükséges test sem állna a rendelkezésemre" - szögezte le végül a szakember.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: A kiborgok megjelenése lesz az élet legnagyobb forradalma (I. rész) Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
02
  Az űrből is látszik Atlantisz, eddig mégsem vette észre senki
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza

Egy a Balti-tengerről készült speciális tengermélység térképen olyan különös alakzatra bukkantak, amit még a világűrből is látni, mégsem vette eddig észre senki…

Földünkről számos térkép készült már az elmúlt évszázadok alatt. Manapság pedig folyamatosan műholdak pásztázzák a szárazföldeket, de még a tengerek fenekét is. A jól ismert Google térképeken kívül azonban sokkal részletesebb tudományos térképek is készülnek, amelyeket kevesebben ismernek. Ezeken a kíváncsi szemek néha olyasmit is felfedezhetnek, amit elrejt a növényzet, vagy éppen termőföld réteg miatt nem látszik.

Egy ilyen speciális domborzati térképen, amely a Balti-tengerről és környékéről készült, figyeltek fel a különös alakzatra, ami még a világűrből is látszik, mégsem vette észre eddig senki…Az elveszett Atlanisz után nyomozó kutatók egyből lecsaptak a hírre. Szerintük a gyűrűs szerkezet lehet akár, egy hatalmas, történelem előtti elveszett város körvonala is. Az ókori görög gondolkodó, Platon leírásából tudjuk, a legendás Atlantisz is ilyen gyűrűs szerkezetű volt. Az állítással azonban csak annyi a probléma, hogy Atlantiszt egy szigeten alapították, amit végül elnyelt a tenger… A furcsa gyűrűs formáció viszont a mélyen a szárazföld belsejében található.


A belső gyűrűt jelenleg tavak és erdőségek borítják. Ha megnézzük a hagyományos műholdas a felvételeket a gyűrűs szerkezet szinte láthatatlan… Koordináták a Google Earth térképén: 53 ° 41’29.78 “N 11 ° 35’45.17” E Koordináták a tudományos térképen: data.bshc.pro/#4/53.88/11.83


Érdekes módon geológiai és térképeszeti forrásokban nem lelhető fel róla semmiféle információ. Alighanem eddig senkinek sem tűnt fel a 22 kilométer átmérőjű alakzat.

Vajon mi lehet ez az ősi formáció? Talán egy ősi becsapódási kráter, vagy egy több milló évvel ezelőtt elpusztult civilizáció városának utolsó nyoma?


forrás:/earth-chronicles.ru/

kapcsolódó: Titokzatos piramist találtak az Antarktiszon Katt ide!
Új eredmények az Atlantisz utáni kutatásban Katt ide!
Hatalmas felfedezés: mégiscsak létezhetett Atlantisz Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák