+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
01
  Űrturistákat küld Hold körüli útra a SpaceX
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Már a jövő év vége felé űrturistákat küld Hold körüli útra a SpaceX amerikai magáncég. Elon Musk, a vállalat tulajdonosa - aki egyben az elektromos autókat gyártó Tesla vállalat birtokosa is - hétfőn jelentette be ezt telefonos sajtókonferenciáján, nem kis meglepetést okozva.

Azt mondta, hogy az újfajta, emberek szállítására alkalmas Dragon űrhajó fogja megtenni a Hold körüli utat két űrturistával, akik ezért "jelentős összeget" fizettek előre.
Nem fedte fel a vállalkozó kedvű űrturisták kilétét, sem azt, hogy mennyit fizettek. Csak annyit volt hajlandó róluk elárulni, hogy "nem hollywoodiak", ők keresték meg az ötlettel a cégét, és tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen űrrepülés milyen kockázatokkal jár.

A vállalat Dragon típusú teherűrhajói már most is rendszeresen szállítanak rakományt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), legutóbb kilenc nappal ezelőtt indult útnak az ISS-re egy ilyen űrhajó, immár tizedszer.

Elon Musk (fotó:APF)

A Dragon új, továbbfejlesztett változata először az ISS-re szállít majd rakományt a NASA megbízásából, erre várhatóan még az idei évben sor kerül, majd a jövő év közepén asztronautákat is visz majd az ISS-re. Csak ezután, hat hónappal később, a jövő év vége felé következik majd a "magánmisszió", a Hold megkerülése, illetve a visszatérés a Földre. Ez teljesen automata üzemmódban történik majd.

Az űrkapszulát az egyelőre még fejlesztés alatt álló Falcon 9 típusú nehéz hordozórakéta viszi fel az űrbe. A hordozórakéta első tesztrepülései idén nyáron kezdődnek. Musk szerint bőven van még idő arra, hogy elvégezzék a szükséges teszteket az űrhajósok szállítására alkalmas Dragon űrkapszulával és a hordozórakétával.

A bátor jelentkezők nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit tudni, hogy "jól ismerik egymást", és komoly összeget áldoznak a nem mindennapi kalandra. Vezetni persze nem engedik őket, az űrturistákat robotpilóta fuvarozza majd el a Holdhoz a földi irányítóközpont felügyelete mellett. Fizikai felkészítésüket még az idén megkezdik.

Musk szerint a Hold körüli útra induló Dragont ugyanabból a floridai űrközpontból, Cape Canaveralból bocsátják fel, ahonnan startoltak annak idején az Apollo program űrmissziói.Elon Musk előad (AFP PHOTO / Hector-Guerrero)

A NASA alig három napja, a hét végén jelentette be, Donald Trump elnök arra kérte, vizsgálja meg, lehetséges-e űrhajósok részvételével megtenni már az első tesztrepülést a Hold körül a kifejlesztés alatt álló Orion amerikai űrkapszulával, amelyet minden korábbinál nagyobb teljesítményű rakétával bocsátanának fel, az eredeti tervek szerint elsőként 2018 végén és legénység nélkül.

Az Oriont és a Space Launch System (SLS) nevű óriásrakétát arra szánják, hogy a 2020-as években embert küldjenek egy aszteroidára, a 2030-as években pedig a Marsra. A SLS-rakéta négyszer nagyobb, és jóval erősebb minden eddigi amerikai rakétánál.

Ha a szakemberek megvalósíthatónak ítélik a korai emberes küldetést, akkor az Orion két asztronautával a fedélzetén keringene 2019 közepe táján a Hold körül nyolc-kilenc napon át, hasonlóan ahhoz, ahogy 1968-ban az Apollo-8 misszió megelőzte az egy évvel későbbi holdraszállást. Az egyhetes utazás alatt a SpaceX űrhajója megkerüli a Holdat, majd rövid kiruccanást tesz a mélyűrbe, mielőtt visszatérne a Földre. A cég azzal a Dragon 2 űrhajóval küldi fel a turistákat az űrbe, amivel a NASA asztronautáit fogja az ISS Nemzetközi Űrállomásra szállítani. A fellövéshez egy Falcon Heavy rakétát használnak majd. "Nagyon izgalmas küldetésnek ígérkezik, ami felhívja majd a világ figyelmét a mélyűrre" - jelentette ki Musk

(paramoral)


forrás:/mti/

kapcsolódó: Trump újra embert küldene a Holdra Katt ide!
Emberekkel repülne először a NASA új rakétája Katt ide!
Űrhajósokkal és katonai műholdakkal bővít a SpaceX Katt ide!
Csak 2018-ban jön a Boeing és a SpaceX űrkapszulája Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
01
  A kiborgok megjelenése lesz az élet legnagyobb forradalma (I. rész)
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza
Yuval Noah Harari 1976-ban született Haifában és történelmet tanít a Jeruzsálemi Héber Egyetemen. Az emberiség rövid története című bestsellerét kétmillió példányban adták el, míg a Homo Deus című új kötetében egy olyan jövőt festett le, amelyben az emberek gépekké válnak. A szakember szerint a technológiai fejlődésnek köszönhetően hamarosan Istent játszhatnak majd az emberek és az emberiség "a legnagyobb frissítés" előtt áll.

Harari 2015 májusában azt nyilatkozta, hogy körülbelül 200 év múlva nyílhat az embereknek lehetőségük arra, hogy kiborggá változtassák magukat. Ez a folyamat azonban komoly költségekkel járna, így csak a gazdagok engedhetnék meg maguknak. Az emberiség ugyanakkor biológiai javításoknak köszönhetően is megváltozhat, például a színvak Neil Harbisson fejében egy olyan kibernetikus implantátum található, ami lehetővé teszi, hogy hallja a színeket. Ő az első ember, akit hivatalosan is elismertek kiborgként.

"Az elmúlt 1000 évet mi, emberek azzal töltöttük, hogy megtanuljuk, miként uralhatjuk a minket körülvevő természetet, az erdőket, állatokat és folyókat. Lépésről-lépésre megszereztük a hatalmat a környezetünk felett. A 21. század legnagyobb átalakulása az lesz, hogy megszerezzük az ellenőrzést a bennünk lévő világ fölött is. Nagyon komplex dologról van szó. Ma gyakorlatilag ugyanazokban a testekben és agyakban élünk, amelyekben az elődeink is éltek 50 000 évvel ezelőtt. De hamarosan már nem csupán jobb autókat és ruhákat fogunk készíteni, hanem újszerű, jobb emberi testeket és agyakat, s talán valami teljesen új, mesterséges tudatot is létre fogunk hozni. Ez lesz a legnagyobb forradalom az élet kezdete óta ezen a bolygón."

"Négymilliárd év evolúció után elértük azt a határt, ahonnan a mesterséges intelligencia és a biotechnológia összeolvadásának köszönhetően kiválthatjuk a természetes kiválasztódást. Az a Homo sapiens sapiens, amely immár 10 000 éve létezik, ebben az évszázadban eltűnik majd. Istent fogunk játszani

Az egyik válaszra váró kérdés az, hogy az emberek mikor szerzik meg az ellenőrzést a bennük lévő világ felett.

. Az IT és a biotechnológia fejlesztéseit felhasználjuk majd, s fajként ezzel hatalmas frissítést hajtunk végre magunkon. Az utódaink annyira erősen fognak különbözni tőlünk, amennyire mi különbözünk a csimpánzoktól. Sőt, az emberek arra törekednek majd, hogy halhatatlanok legyenek. Teljesen újratervezzük a testünket."

"A közelmúltban a DNS-manipulációval kapcsolatos kutatások területén hatalmas előrelépések történtek. Hamarosan képesek leszünk az olyan folyamatokat, amelyek korábban évmilliókig tartottak, néhány évre rövidíteni. Kiváló emlékezetet vagy szexuális potenciát hozhatunk létre, és ez csak az első lépés lesz. Az igazán radikális ugrás az lesz, amikor szerves és mesterséges részeket fogunk ötvözni, s kiborgokat létrehozni. A tudomány azon dolgozik, hogy agy-számítógép interfészeket alakítson ki. Amennyiben sikerül az áttörés, mesterséges szerveket vagy füleket és szemeket integrálhatunk a testünkbe, az agyunk pedig úgy vezérli majd ezeket, mint a természetes szerveinket. Az ember és a gép akkor egy egység lesz" - jelentette ki az író.

A kutatók jelenleg nanorobotokat fejlesztenek, amelyek kisebbek, mint a vérsejtek. Ezekből a nanorobotokból több milliót akarnak bejuttatni a véráramba, ahol többek között ellenőrizhetik majd a szerveket és azok működését, felfedezik a betegségeket és megtámadják a rákos sejteket. Egy ilyen bionikus immunrendszert folyamatosan ki lehet egészíteni utólag újabb és újabb védelmi mechanizmusokkal, így a vírusoknak és a baktériumoknak nem lesz többé esélyük.

S a harmadik lépésben talán egy teljesen mesterséges életformát is létrehozhat az emberiség. Néhány tudós hiszi, hogy 50 vagy talán 200 éven belül mesterséges tudatot alakíthatunk ki a számítógépekben vagy a saját tudatunkat tölthetjük át egy számítógépbe és virtuális 3D-világokat fedezhetünk fel. Képzeljük el, hogy valaki egy agyi interfészen keresztül hozzáférést szerezhet egy másik személy gyermekkori emlékeihez. S ilyenkor felmerül, hogy meddig tart az egyik ember és hol kezdődik a másik? Az identitással kapcsolatos koncepció darabokra törhet.

Az embereknek ugyanakkor lesz választási lehetőségük a magánélet és a jobb egészség között. A többség alighanem az utóbbit fogja választani.

Vagy a Google vagy az állam számára hozzáférést adnak majd a testükkel kapcsolatos adatokhoz - cserébe egy hosszabb életért. Az emberiség fajként eleinte nagyon kicsi közösségekben élt és a túlélés jelentős mértékben e zárt csoportok tagjainak képességeitől függött. De a történet folyamán az emberek egyre inkább úgy élnek, mint a hangyák, amelyek növekvő kolóniákban élnek. Ezekben a kolóniákban a túlélés már a tagok folyamatos együttműködésétől függ. Amennyiben az immunrendszer nanorobotokból fog állni, úgy az emberek élete szó szerint a külső frissítésektől függ majd.Yuval Noah Harari hozzátette, hogy e dolgok közül már sokat kutatnak napjainkban is, a Google, az Apple vagy a Baidu a biotechnológia területére is betette a lábát. Természetesen a jövő nem jósolható meg, nyitott kérdés például, hogy az emberiség az új technológiákat, például a mesterséges intelligenciát, miként használja majd fel. De egyet nem tehetünk: nem tudjuk feltartóztatni a technikai változást.


folytatjuk


forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
01
  Gondolatainkkal irányíthatjuk a magyar fejlesztők játékát
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
A kreatív mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó magyar ARworks újfajta technológiai párosítást mutatott be a barcelonai Mobil Világkongresszuson. A budapesti székhelyű cég az Emotiv egyik vezeték nélküli EEG készülékét, és a HTC Vive virtuálisvalóság- szemüveget kötötte össze. Egyedi alkalmazásukban a felhasználók gondolataik segítségével léphetnek interakcióba a virtuális környezettel.

A bemutató kapcsán Budaházy Szabolcs, az ARworks ügyvezetője elmondta: „Sokan álmodoztunk talán, hogy gondolatainkkal, erősen koncentrálva, a kezünk használata nélkül is megmozdítsunk, vagy áthelyezzünk tárgyakat. A valóságban ugyan ez még nem lehetséges, de az eszközök és a technológia már adott ahhoz, hogy virtuális térben kipróbáljuk, milyen érzés lenne ilyen különleges képességgel rendelkezni. Így született meg MindControl megoldásunk ötlete."

Az élményhez először fel kell venni a vezeték nélküli, EEG-fejpántot (elektroenkefalográf), majd a virtuálisvalóság-szemüveget. Az előbbi a felhasználó agyhullámainak mérésére szolgál, az utóbbi pedig a virtuális környezet és tárgyak megjelenítésére.

Magyar fejlesztők is villogtak a barcelonai mobilkiállításon (forrás: ARworks)

Hungarikumokat csempésztek be a virtuális valóságba

A magyar standra való tekintettel az ARworks három hungarikumot tett a szoftverbe: gyufát, C-vitamint, és egy Rubik-kockát. A folyamat egy nagyon rövid tréninggel indul, ahol a rendszer megtanulja a felhasználó egyedi jellemzőit értékelni. Utána léphet be egy VR Bemutatóterembe.

„Három magyar találmánnyal találkozhatunk a virtuális környezetben, ezek mindegyikével interakcióba lehet lépni. Ha erősen koncentrálunk az egyes tárgyakra, akkor a gyufa meggyullad, a C-vitamin megelevenedik, a Rubik-kocka pedig kirakja önmagát. A dolog kulcsa az erős koncentráció, hiszen a fejpánt az agyhullámokat érzékeli, majd a jelet visszaküldi a virtuális környezetbe, ahol az animáció történik" – magyarázta a MindControl lényegét Budaházy Szabolcs.

Az agyhullámok mérése nem számít újdonságnak, EEG-készülékek régóta elérhetők a piacon, ugyanakkor a VR mostanra jutott el arra a szintre, hogy külső technológiákkal is össze lehessen kötn. A teljes 3D-s teret és a VR alkalmazást az ARworks csapata készítette Unity keretrendszerben.

forrás:/origo.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák