+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
23
  Késik a Dragon visszatérése - Az ok viharos idő a Csendes-óceánon
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatva keringő Dragon (CRS-4) a tervezetthez képest néhány nappal később, várhatóan csak szombaton térhet majd vissza.Az ok viharos idő a Csendes-óceánon, ahová a teherűrhajó kapszulájának le kell ereszkednie.

A SpaceX magánvállalat űrhajója a NASA megbízásából végzett teherszállítási feladatot az ISS-re, most pedig kísérleti mintákat, eszközöket hoz majd vissza a Földre. Szeptember 21-én startolt és 23-án érkezett a Harmony modulhoz, több mint 2,2 tonna rakománnyal a fedélzetén – mind a belső, hermetizált, mind a külső raktérben.

A visszaúton szállítandó közel másfél tonnában megtalálhatók az űrhajósoktól rendszeresen vett, mélyhűtött vér-, vizelet- és nyálminták. Visszatér tíz kísérleti egér abból a húszból, amelyek szeptember végén érkeztek az űrállomásra a Dragonnal. Részletes földi vizsgálatokra érkeznek a súlytalanságban növesztett növények, anyagtudományi kísérleti minták, diákok által tervezett kísérletek eredményei, valamint olyan berendezések, amelyeket vagy megvizsgálás, vagy javítás céljából újra látni kell a Földön.

Jelenleg a Dragon űrhajótípus – amelynek ez a negyedik szolgálatszerű repülése az ISS-hez – az egyetlen, amely képes épségben visszahozni számottevő mennyiségű rakományt az űrállomásról. A többi teherűrhajó elhasználás és az ISS-ről való leválasztás után rövid idővel megsemmisül a sűrű légkörben, így csak a már használhatatlan hulladék eltávolítására alkalmas.

A SpaceX következő teherszállító indítsa (Dragon CRS-5) december közepére várható. Előtte NASA másik magánpartnere, az Orbital Sciences indítja Cygnus teherűrhajóját, a mostani tervek szerint október 27-én.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
23
  Az energiátok kifejezése
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
forditotta: Tom Fodor

Az energiátokon keresztül fejezitek ki magatokat. Így hát valójában nem az a lényeg, hogy mit mondotok vagy tesztek, hanem hogy milyen energiával. Igazából így fejezitek ki magatokat. Így nyomjátok rá a pecséteteket valamire. Sokszor az emberek inkább az energiára reagálnak, mint a szavára, tettekre vagy arra ami az (öt) érzékük előtt van .Az energetikai érzék a hatodik érzék. Ezt az érzéket legtöbben öntudatlanul használjátok.

Nem mindig vagytok tudatában annak, hogy miért mozdultok egy bizonyos irányba és miért nem egy másikba. Az energia miatt van, amelyet megragadtok. Van aki ezt intuíciónak nevezi. Arra bátorítunk, hogy tudatosabban nyomjátok rá az energetikai mintátokat arra, amit épp tesztek és mondotok. Gondoljatok többet arra az energiára, amit beáramoltattok a mondataitokba, e-maileitekbe, írásotokba, cselekvéseitekbe, sőt még a szándékaitokba és vágyaitokba is.

Először az energiát fejezzétek ki és utána mondjátok azt, amit mondani szeretnétek. Fejezzétek ki az energiátokat azáltal, hogy kiterjesztitek a testetekből, az energiamezőtökön át, bele az egyetemes energia mezőbe. Utána cselekedjetek.

Hiszen ti áramló energia vagytok, és abba az irányba szeretnétek áramolni, amit meg szeretnétek tapasztalni.
Arra áramoljatok, ami megszólít (hív) benneteket és olyan energiát nyilvánítsatok meg, amit fogadni is szeretnétek. Legyetek hát tudatosabbak arra az energiára, amit előhoztok, és figyeljetek kevésbé arra, hogy a dolgok hogyan néznek ki vagy milyennek hangzanak. Gondoljatok kevesebbet arra, hogy hogyan lesztek fogadtatva, a szavaitokat és a cselekedeteiteket hogyan fogadják, mert ha erre figyeltek akkor az aggodalom és félelem energiáját helyezitek bele.

Amilyen energiát nyilvánítotok meg, mindig olyat is fogtok kapni. Az energiát soha nem lehet félretenni. De lehettek tudatosak vagy öntudatlanok az energiátokra. Arra bátorítunk, hogy legyetek tudatosak rá, ezáltal jobban tudjátok élvezni azt amik vagytok és azt amiért itt vagytok/amit kifejezni jöttetek. (D.Scranton: Áldás az Unikornis Kollektívától)

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
23
  A világegyetem leghidegebb pontját hozták létre antianyag-kutatáshoz
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Tizenöt napon át az ismert világegyetem leghidegebb pontja volt az olasz Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet Gran Sasso laboratóriuma. Az elképesztően alacsony hőmérséklet egy elképesztően ritka radioaktív bomlási folyamat megfigyeléséhez szükséges.

A kutatóintézetben az abszolút nullához közeli hőmérsékletre, 6 milli-Kelvin-fokra, azaz mínusz 273,144 Celsius-fokra hűtöttek le egy réztartályt, amelynek egy köbméter az űrtartalma és 400 kilogramm a tömege. Ez az első kísérlet, amelynek során egy ilyen tömegű anyagot ilyen hosszú ideig sikerült az abszolút nullához közeli hőmérsékleten tartani – közölte a Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet (INFN).
A kísérletet a Rómától 120 kilométerre, az Appenninek legmagasabb csúcsa (Gran Sasso) alatt lévő földalatti részecskefizikai laboratóriumban, a CUORE projekt keretében végezték. A rövidítés az angol Cryogenic Underground Observatory for Rare Events névből ered, és szívet jelent olaszul.

Csak elméletben van ennél hidegebb
A réztartályt kriosztátba, a minta nagyon alacsony hőmérsékleten tartását lehetővé tevő berendezésbe helyezték.

„A CUORE a maga nemében egyedülálló kriosztát a világon, nemcsak a mérete és az általa biztosított szélsőségesen alacsony hőmérséklet tekintetében, hanem a radioaktivitás igen alacsony szintje miatt is.

COURE (Gran Sasso National Labor )

Egyetlen kísérlet során sem sikerült még olyan feltételeket biztositani, amelyek nem léteznek a természetben "– emeli ki az INFN közleménye.

Az abszolút nulla fok az a hőmérséklet, amelynél a testből nem nyerhető ki hőenergia, megszűnik az atomok és a molekulák mozgása. A Kelvin-skálán, azaz az abszolút hőmérsékleti skálán ez 0 K foknál, a Celsius-skálán pedig mínusz 273,15 C foknál következik be.


Különleges bomlás
A CUORE célja megfigyelni a legritkább fajta radioaktív bomlás, az úgynevezett kettős béta-bomlás egyik alesetét, a neutrínó nélküli kettős béta-bomlást. Amikor kettős béta-bomlás következik be, akkor az atommag egyszerre két béta-részecskét, azaz elektront vagy pozitront bocsát ki. Emellett pedig az atommagból kilép egy nagyon kis tömegű részecske, egy neutrínó. A neutrínók szinte semmivel nem lépnek kapcsolatba, az egész Föld bolygón is könnyűszerrel áthaladnak, így roppant bonyolult feladat észlelni őket.

Anyag és antianyag
Elvileg a kettős béta-bomlás anélkül is végbemehet, hogy az atommag neutrínót bocsátana ki.

A CUORE kísérleti berendezése (Kép:INFN)

Ha a CUORE-kísérletben észlelik a folyamatot, akkor be lehet bizonyítani, hogy hogyan alakulnak át az antineutrínók neutrínókká. Ez pedig azért fontos, mert magyarázatul szolgálhat arra, hogy az ismert világegyetemben miért van sokkal több anyag az antianyaghoz képest. Ugyanakkor még az sem biztos, hogy a neutrínó nem ugyanaz-e, mint az antineutrínó, ez a kísérlet esetleg ezt is eldöntheti.

A kísérleti berendezésben ezer, tellúr-dioxid kristályból álló sugárdetektort helyeztek el. Azért van szükség ilyen elképesztően alacsony hőmérsékletre, mert a keletkező részecskék energiájára a detektor alig észlelhető hőmérsékletváltozásaiból következtetnek.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
23
  Kék pirulával gyógyíthatják hamarosan a szívbetegeket
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Viagrával gyógyíthatják hamarosan a szívbetegeket, mert egy friss olasz kutatás szerint javítja az erek működését.Az erekciós problémák kezelésére használt gyógyszer napi egy adagja biztonságos gyógymódja lehet a szívbetegségeknek.

A Római Tudományegyetem kutatócsoportja kimutatta, hogy a szerrel megelőzhetők a szívproblémák, és mivel már régóta a piacon van, akár azonnal el lehetne kezdeni a kezelést, bár szélesebb körű vizsgálatokat fontosak lennének.
A római tudósok olyan, állatokról szóló tanulmányokat elemeztek, amelyekben Viagrát is használtak, és egy új kutatást is elvégeztek 1622 szívbeteg ember részvételével - írta a BioMed Central Medicine című szaklapban közzétett tanulmány.

A Via-gra és más hasonló célra használt gyógyszerek fő alkotóeleme a PDE5i elnevezésű enzimgátló, mely blokkolja a simaizomszövet ellazulását akadályozó PDE5 enzimet.

Az elemzés kimutatta, hogy a balkamra-hipertrófiában, vagyis a szív izomzatának megvastagodásában szenvedőknél a PDE5i megakadályozta a szív méretének további növekedését és alakjának megváltozását. A vizsgálatban részt vevő, a szív különböző betegségeiben szenvedő betegek mindegyikénél javította a szív működését a vérnyomás emelésének veszélyes mellékhatása nélkül. A kutatók arra következtettek, hogy a PDE5i használata ésszerű lehet a szívizom-megvastagodásban szenvedők mellett a szívinfarktus korai stádiumában is, amikor a szív nem képes kellő erőt kifejteni.

forrás:/mti/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
23
  10 éven belül jöhet a kompakt fúziós erőmű
A fúziós reaktorok az energiatermelési technológiák következő generációját jelentik, legalábbis egyelőre az elmélet terén, mivel eddig senkinek nem sikerült igazolnia, hogy az elképzelés valóban működhet és életképes alternatívát hozhat létre a jelenleg meglévő erőművekkel szemben. A Lockheed csapata most egy kompakt megoldást ígér, amely szerintük egyetlen évtized alatt elkészülhet.

A cég hivatalos oldalán részletes információval állnak az érdeklődők rendelkezésére, akik ebből megtudhatják, hogy a meglehetősen kicsiny, mindössze tucatnyi emberből álló kutatócsoport egy olyan kompakt, akár egy teherautóra felférő fúziós reaktoron dolgozik, amely a jelenleg tervezett példányokhoz képest tízszer hatékonyabb, ezzel pedig komoly áttörést ígér a területen belül.

A Lockheed saját fejlesztése egy évtized múlva elkészülhet, ám a szakértők kétségeiket fejezték ki a bejelentéssel kapcsolatban.

Az általuk Compact Fusion Reactor (CFR) névre keresztelt megoldás a korábban megálmodott alapokra épül, lítium és tengervíz felhasználásával, extrém körülmények között érnék el a hidrogénatomok fúzióját, az ebből keletkező energiát pedig elektromos árammá alakítanák át. A külső szakértők nem is ezen alapötlet, hanem a megvalósítás eddig megismert részletei miatt kétkednek.

A jelenleg tervezés, illetve építés alatt álló reaktorok, így például az International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), amely a maga 23 ezer tonnás kivitelében jó esetben az évszázad közepére készülhet el, a felhasznált speciális anyagok, illetve a hatalmas fizikai méret miatt óriási beruházást igényelnek. A Lockheed megoldása éppen itt hozhat áttörést, ám többen kiemelik, hogy az elképzeléssel számos probléma akad.


Maga az ötlet nem új, hasonló projektek már korábban is megjelentek, ezekből azonban semmi nem valósult meg, a mostani terv pedig jó néhány ponton bizonyul támadhatónak. Hiába ígérik például a plazma megfelelő kezelését az esetleges kitörésekkel szemben hatékonyabban fellépő elektromágnesek révén (ezek egy összepréselt rugó mintájára fokozott erővel nyomnák vissza a megfelelő formából kitörni kívánó, több millió fokos plazmát), ha a szupravezetőkből álló elektromágneses tekercsek a belső kamrában helyezkednek el. Ezek ugyanis speciális védelmet igényelnek a szinte elképzelhetetlen forrósággal szemben, ez az MIT szakértői szerint egy 1 méter, de legalább 77 centiméter vastag burkolatot jelent, aminek alkalmazásával a meghirdetett 7 méter helyett rögtön 18 méterre ugrana a kompakt reaktor szélessége.

A fejlesztőcsapat vezetője szerint az eddigi kudarcok hasznosnak bizonyulhatnak, mivel immár 60 év tapasztalataira támaszkodhatnak, ám mások kétségbe vonják, hogy egy ilyen kompakt megoldással sikerülhet a nettó energiatermelés. Természetesen nem zárják ki egy előre nem látott, óriási áttörés lehetőségét, de a külső szakértők ezúttal nem igazán bíznak ebben.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák