+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
22
  Üstököslátogatás volt a Marsnál
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

Érkeznek az űrszondák első képei az október 19-én a Mars közelében elrepült C/2013 A1 (Siding Spring) üstökösről.
Az első és legfontosabb hír, hogy a vörös bolygó körül keringő űreszközök épségben átvészelték az üstököslátogatást
.

Bár a legutolsó adatok alapján nem volt túl nagy esélye, de szerencsétlen esetben eltalálhatta volna valamelyiküket egy az üstökös anyagából származó, nagy sebességgel repülő porszemcse. Elővigyázatosságból ezért előzetesen igyekeztek úgy módosítani a Mars körül keringő szondák pályáját, hogy a legkritikusabb órákban a bolygó „biztonságosabb” oldala fölött haladjanak.Az MRO szonda HiRISE kamerájának két képe 9 perc időkülönbséggel készült, az üstökösmagtól 138 ezer km-es távolságból. (Kép: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona)

Az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) kamerája, amely máskor a Mars felszínét fényképezi nagy felbontással, most az üstökösmag felé irányult. Az alábbiak valójában az első felbontott képek, amelyek egy hosszú periódusú üstökös magjáról készültek. A C/2013 A1 (Siding Spring) érdekessége ugyanis, hogy „frissen” érkezett a Naprendszer külső régióiból, az Oort-felhőből, így anyaga is más, még ősibb állapotban maradt meg, mint a gyakran a Nap közelébe kerülő égi vándoroké.

A HiRISE keskeny látómezejű kamerájának a célpontra irányítása nem volt könnyű feladat az MRO földi irányítói számára. Az első eredmények azt mutatják, hogy az üstökösmag a földi távcsöves megfigyelések alapján becsült 1 km-es méret helyett csak alig fele akkora.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
22
  Megbocsátás
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerző: Horváth Gabriella Tek Kineziológus

Már sokszor, részletesen írtam a megbocsátásról. De ahogy látom, soha nem elég. Ott tévedtek el a megbocsátással kapcsolatban, hogy azt hiszitek szívességet tesztek a másiknak, ha megteszitek. Elárulom nektek, hogy nem! Önmagatokat szeretitek, ha képesek vagytok erre.

Mert a bánat, a fájdalom benned van, és nem abban, aki megbántott. Aki ezt megtette, nem szeret úgy, ahogy te őt. Persze megbánhatja, és szomorkodhat veled. De az ami veled történt, az neked fáj. Az benned mar, épp ezért csak úgy tudod kitenni magadból, ha magaddal foglalkozol.

Ha látványosan a másiknak akarsz megbocsátani, akkor színházat játszol. El akarod játszani, hogy milyen könyörületes vagy, és ezzel ismét érzéseket akarsz kicsikarni a másikból.

Ha viszont csendben teszed, akkor magaddal foglalkozol, önmagad oldod fel a bánat alól azzal, hogy a szeretett személyt visszahelyezed a szívedben oda, ahonnan kiesett a cselekedetével.

Sokan ilyenkor tiltakoznak, hogy : "oké, oké, megbocsátok, de engem többet ő nem érdekel". Ez esetben te nem bocsátottál meg. Akkor bocsátottál meg teljesen, ha ugyanolyan bizalommal és szeretettel tudsz a másik felé fordulni, ahogy azt előtte tetted. És ehhez nem kell köszönöm, nem kell egy mondat sem. Egyszerűen visszaállsz. Még akkor is, ha esetleg ő nem akarja, hogy már mellé állj. Elfogadod döntését, és szépen csendben, szereted őt tovább.

forrás:/lelekhang/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
22
  Sokkal fiatalabbak a Hold vulkánjai
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A korábban gondoltnál jóval fiatalabbak a Hold vulkánjai, ezekből ráadásul sokkal több is akad.
A területtel foglalkozó kutatók eddig nagyjából egyetértettek abban, hogy az égi kísérőnkön fellelhető vulkánok, pontosabban azok maradványai egy mintegy 1 milliárd évvel ezelőtt véget ért tevékenység mementói, ezen vulkanikus tevékenység legintenzívebb periódusa pedig 3-4 milliárd évvel ezelőttre tehető. Egy új kutatás ellentmond ezen feltételezésnek.


Az Arizona Állami Egyetem szakemberei közleményben jelezték, hogy saját kutatásuk, legalábbis annak eddig elvégzett szakasza, ennél jóval fiatalabb vulkánok egész sorát mutatta ki. Munkájuk során a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nevű szondájára támaszkodtak, ez 2009 óta kering a Hold körül, és eddig számos felvételt küldött vissza annak felszínéről. Ezen felvételeken rengeteg topográfiai anomália látható, amelyeket a kutatók Irregular Mare Patches (IMP) néven emlegetnek.

Ezen anomáliák kisebb kitörések maradványai, mégpedig letisztult és jóval durvább részekkel, amely azzal magyarázható, hogy a kiömlő láva elfedte az eredetileg durvább összetételű talaj bizonyos felületeit.

Az IMP-k átmérője 100 métertől egészen 5 km-ig terjed, ezekből pedig immár több mint 70 felfedezhető a felvételeken. A kutatók eredetileg az Ina névre keresztelt IMP-re koncentráltak, ezt még az Apollo-15 pillantotta meg 1971-ben, ez szolgált mintaként a további példányok felfedezéséhez. A maradványok körüli felszín részletes vizsgálatával, az ott látható becsapódások száma révén, ezek hozzávetőleges kora is megállapítható (minél több becsapódás nyoma látható ott, annál régebbi maradványokról van szó), ez pedig a korábban gondolt legalább 1 milliárd évnél jóval fiatalabb, későbbi tevékenységre utal, amely mindössze 35-50 millió évvel ezelőtt mehetett végbe.

A kutatás révén az is egyértelműnek látszik, hogy a Hold belseje is több hőt tartalmaz az eddig gondoltnál.

/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
22
  Adót vet ki az internetre a kormány
A távközlési adó hatályát kiterjeszti a kormány az internet-szolgáltatásra - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Kurucz Éva kormányszóvivő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen bejelentették a kormány által jövő évre tervezett fontosabb adózási szabályokat.

A kormány benyújtja a javaslatot az Országgyűlésnek, ezt követően október 31-ig a parlament elé kerül a költségvetési törvénytervezet. Kurucz Éva hosszan méltatta a családi adókedvezmény jelentőségét, azt, hogy a fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel ösztönözi a kormány, és a második gyermek vállalásának ösztönzésére a kétgyermekes családokat illető adókedvezmények növelését tervezik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: a munkavállalás és a gyermeknevelés támogatása mellett az adórendszer segítni kívánja a növekedést. Elmondása szerint a kormány célja a gazdálkodói környezet működésének könnyítése, a gazdaság kifehérítése, az adminisztrációs terhek csökkentése.

A hazai kis és középvállalkozások társasági adója alacsony marad, a kormány 2011-től csökkentette a társasági adót 19 százalékról 10 százalékra 500 millió forintos adóalapig, ezt jövőre is fenntartja a kormány.

A kormány felállítja az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert, amelynek célja az áruk valós útjának nyomon követése, és az, hogy Magyarországon ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz.A miniszter rámutatott: a különadók maradnak, marad a bankadó, reklámadó és a kormány a távközlési adó kiterjesztésére tesz javaslatot. A távközlési adó hatályát kiterjeszti a kormány az internet-szolgáltatásra, minthogy a telefonálás és az üzenetküldés ma már sok esetben az interneten keresztül történik - mondta Varga Mihály.A beterjesztett törvény szerint az adó alapja internet-szolgáltatás esetén az előfizető vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom. Ez az előfizető, felhasználó által átvitt, azaz le-és feltöltött adatmennyiséget tartalmazza, mértéke pedig minden megkezdett gigabyte után 150 Ft lesz.


Ez valószínűleg egyben azt is jelenti, hogy az internetszolgáltatók meg fogják szüntetni a jelenlegi korlátlan előfizetői csomagokat. A szolgáltatóknak minden hónap 20-áig összegezniük kell majd a forgalmukat, és azt egy nyomtatványon bevallani az államnak.


forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák