+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
27
  A Szojuz TMA-14M megérkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

A legújabb orosz űrhajó indulása után alig hat órával (majdnem) rendben meg is érkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz.
A két orosz és egy amerikai űrhajóst szállító Szojuz TMA-14M szeptember 25-én, magyar idő szerint 22:25-kor startolt Bajkonurból. Orosz részről Alekszandr Szamokutyajev (44 éves) és nagyon hosszú idő után az első orosz női űrhajós, Jelena Szerova (38) indult, hogy csatlakozzon a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 41. számú személyzetéhez. Az űrhajó legénysége: Alekszandr Szamokutyajev és Jelena Szerova orosz űrhajós, valamint Barry Wilmore a NASA asztronauta. 170 napig maradnak a pályán. Ezalatt ötven tudományos kísérletet végeznek, és kilépnek a nyílt űrbe.

A NASA képviseletében Barry Wilmore (52) volt a fedélzeten. Mindhárman jövő márciusban térnek vissza a Földre, miután végigdolgozták a 41. és 42. váltást az ISS-en. A 42-es személyzetnek majd Wilmore lesz a parancsnoka.


Szerova mindössze a negyedik (!) női űrhajós Oroszországból. Pontosabban Oroszországból az első, hiszen a legutóbb repült elődje, Jelena Kondakova még a szovjet időszakban (1994/95-ben és 1997-ben) járt a világűrben.
Olyan kevesen voltak az orosz nők, hogy van hely felsorolni itt mindegyikük nevét: az első és leghíresebb Valenytina Tyereskova, a második Szvetlana Szavickaja volt a sorban. Szerova a Szojuz TMA-14M háromfős személyzetéből az egyetlen, aki újonc, és a fentiek alapján nem meglepő, hogy ő lesz az első orosz nő, aki megfordul az ISS-en.

(Fotó: RIA Novosztyi/Roman Szokolov)

Wilmore számára a mostani a második repülés, de az első, amely hosszú időtartamú. 2009-ben már járt az ISS-en, az Atlantis űrrepülőgép (STS-129) utasaként. Akkor közel 11 napot töltött a Föld körül. Szamokutyajev még rutinosabb, 2011-ben, a 27-28-as személyzetben dolgozott az ISS-en, 164 napot töltve a világűrben.

A Szojuz TMA-14M közel 6 óra, négy pálya megtétele után csatlakozott az ISS Poiszk moduljához. Történt ez annak ellenére, hogy a két napelemtábla közül az egyik menet közben nem nyílt ki. A csatlakozás után azonban – talán a rázkódás hatására – a másik oldali napelemtábla is kiszabadult. Így aztán nincs ok az aggodalomra, ami a majdani visszatérést illeti a Szojuzzal.

A Szojuz érkezésével az ISS legénysége hat főre emelkedett. Jelenleg a fedélzeten ügyeletben van Makszim Szurajev, Gregory Wiseman (USA) és Alexander Gerst (Németország).


forrás:/urvilag; ruvr/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
27
  Az első lépés
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerző: Horváth Gabriella Tek Kineziológus

Ahhoz, hogy boldog legyél, célokra van szükséged. Sokan, ezen az első lépcsőfokon is el szoktak bukni, mert nem igazán tudják, hogy mire vágynak. Általánosságban könnyű azt mondani, hogy boldog szeretnék lenni, de a boldogság nagyon szubjektív fogalom, mindenkinek mást jelent.

Sokan ilyenkor már itt feladják, mert a cél kiválasztásához is erő, idő, türelem, és önismeret szükséges. De tételezzük fel, hogy valaki megugorja ezt az első akadályt, mert tényleg talál magának egy olyan célt, ami lázba hozza, amit nagyon szeretne. Persze ez lehet „csupán” az a cél is, hogy a régi már tartalmatlan, lépni kell. Áldás érte, mert legalább kimozdít a már tarthatatlanná vált körülmények közül.

Szóval megvan a célunk! Olyan, amiért rajongunk, amiért örömmel teszünk, amiért hajlandók vagyunk változni, változtatni. Ha a célod nem ilyen, akkor elég hamar el fog fogyni a lelkesedésed, és könnyedén fent akadhatsz a következő lépcsőfokon, mint csiga a fal előtt. (Bár a csiga védelmében hozzátenném, hogy képes csodákra, és nekiindul a falat is megmászni, ha kell.)

Szóval készen áll a célunk, ott lebeg a szemünk előtt. El kell indulni! Megvalósítani! És ez sokkal nehezebb feladat, mint azt sokan gondolják. Ha a motiváció erős, akkor nem kérdés, megyünk és csináljuk. De ha a cél nem elég motiváló, esetleg tisztában vagyunk vele, hogy eléréséhez időt kell befektetnünk, sok esetben nem is keveset, ezzel egyenes arányban csökkenhet a lelkesedésünk.

Én úgy gondolom a legnehezebb az első lépés! A legelső! Ahogy egy gyermeknek is, aki járni tanul. Fél, bizonytalan, ismeretlen feladatra vállalkozik. Nincs tapasztalata, nem tudja mi vár rá. Bár nagyon hívja a távoli ismeretlen (a szoba túlsó sarkában található színes akármi), de bizonytalan is, hogy képes lesz e felállni, és elindulni érte.

De a vágya erősebb a kétségeinél, ezért újra és újra próbálkozni fog. Soha nem adná fel!

Mi sem vagyunk másképp! Félünk, hogy elesünk, hogy kinevetnek bennünket, vagy hogy soha nem érünk el a vágyunk tárgyához. De ugye, ha meg sem próbáljuk??
Le kell győznünk szocializációs félelmeinket, bizonytalanságainkat. Igen, félünk! Ez normális! De a cél ennél fontosabb, ezért el kell indulni. Felesleges időt beletenni, hisz minden pillanattal növeljük a félelmeink építette gátakat, és csökkentjük a vágyunk realitásának erejét.

Szóval első lépés! MOST! Indulj! Ne habozz! Elesel? Nem baj, majd felállsz és elindulsz újra. Csak a célodon legyen a szemed. Ez segíteni fog a mindennapokban, a lépésekben. Miután az első lépés megtörtént, már sokkal könnyebben fogsz haladni. Hisz látod, hogy működik, és még mindig talpon vagy. Ha elbuknál, állj fel, és indulj újra, már tudod, hogy képes vagy lépni, mert korábban is sikerült.

Előfordulhat, hogy izomlázad lesz. Ne hajtsd túl magad, ne akard a világot egy nap alatt megváltani. A túl nagy váltás visszájára fordulhat. Ne is siettesd célod elérését, mert az lehetetlen. Így is, úgy is be kell járnod az utat. Ha túlerőlteted magad, vagy épp gondolkozva a földön ülve sajnálod magad, akkor időt teszel a teremtésedbe.

Mint mindenben, ebben is találd meg az egyensúlyt. Fókusz a célon, lépések, tervezés, de közben lazaság. Vidáman haladj, élvezd az utat. Mert az út ad örömet, a cél elérése pillanatnyi fellángolást fog adni neked. Ahogy megélted a beteljesülés örömét, új célt kell kitűznöd… mert erről szól az élet.

forrás:/Lélekhang/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
27
  Inflációs kozmológia kontra BICEP2: ki hull a porba?
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon

Szerző: Molnár László

Közzétették a Planck-űrszonda eredményeit az égbolton látszó csillagközi por mennyiségéről, és az ősi gravitációs hullámok jeleire mért hatásáról. Paradox módon ami nem jelent jót a BICEP2 kollaborációnak, az jót jelenthet magának az inflációs kozmológiának.A Planck térképei. A fekete körvonalakkal jelzett terület a BICEP2 látómezeje. Forrás: Planck kollaboráció, ESA.

Fél évvel ezelőtt a Déli Póluson található BICEP2 rádiótávcső üzemeltetői egy roppant izgalmas bejelentést tettek. Állításuk szerint az égbolt egy kis részén sikerült kimutatniuk a primordiális, az inflációs kor lenyomatát őrző gravitációs hullámok jeleit. Ezek a jelek a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás egyik fajta polarizációját okozzák. A probléma, hogy pontosan ugyanilyen polarizáció jön létre háttérsugárzásban akkor is, amikor az áthalad a Tejútrendszert kitöltő poron. A BICEP2 kutatói azt állították, hogy számításaik szerint eredményeiket valamelyest befolyásolhatja, de nem fedi el teljesen a por hozzájárulása. Más kutatók azonban kétségeiknek adtak hangot, főleg miután kiderült, hogy a por polarizációját a Planck-űrtávcső egy publikálatlan, csak konferencián bemutatott ábrájára alapozva becsülték meg.

Most végre a Planck mögötti kollaboráció is publikálta az egész égbolt jelentős részeit lefedő méréseit a por okozta polarizációról, amelybe beleesik a BICEP2 mező is. A cikkben részletesen kitérnek a BICEP2 eredményekre is. A Planck ugyan más hullámhosszon mért, de extrapolálták az eredményeiket 353-ról 150 GHz-re, és összehasonlították a BICEP2 által közölt kozmológiai modellparaméterekkel. Ez alapján, még ha széles hibahatárokkal is, de az jött ki, hogy a BICEP2 által mért polarizációt teljes egészében is okozhatta a Tejútrendszer pora. Ha maradt is valamennyi kozmológiai jel az adatokban, nagyon nehéz lesz kibányászni.Balra: a BICEP2 állítólagos detektálása. Jobbra: a Planck extrapolált por adatai (barna/zöld) és a kozmológiai modell: látható, hogy nem emelkedik ki a por járulékából. Forrás: BICEP2/Planck kollaborációk.

Az ügy azonban messze nincs még lezárva. Sem az infláció, sem a táguló Univerzumot és sötét energiát leíró kozmológia, de még a BICEP2 kísérlet sem megy a kukába – egyszerűen az eddigi mérések még mindig nem elég érzékenyek, hogy az ősi gravitációs hullámok jelét kimutassák. A Planck és a BICEP2 kutatói mostantól szoros együttműködésben dolgoznak tovább. A Planck adatai más hullámhosszon készültek, és más szűrésen estek át, ezért egyelőre nem lehet közvetlenül levonni a másik csapat méréseiből. A remények szerint a két műszerrel készült megfigyelések együttesen már alkalmasak lesznek az infláció lenyomatának kimutatására.

Sőt, mások is dolgoznak a témám. Egy másik cikkben Marina Cortes, Andrew Liddle (University of Edinburgh) és David Parkinson (University of Queensland) újra kiértékelték a BICEP2 méréseket, teljesen elölről indulva. Ehhez három különböző mennyiséget is feltételeztek az előtérben lévő porról: semennyit, keveset, és sokat. Az eredményeik pedig igen meglepőek lettek. Amennyiben a BICEP2 csoport által is feltételezett, optimista pormennyiséget használták, valóban ki tudtak mutatni megfelelő polarizációt. Találtak azonban egy apró bökkenőt is: a polarizációra illesztett kozmológiai modell paraméterei olyannak adódtak, amely kizárja az infláció létét!A jelenlegi kozmológiai modellünk, dióhéjban: Ősrobbanás, infláció, a háttérsugárzás létrejötte, a majd a sötét és világos korok.

Igazán ironikus: ha felteszik, hogy a BICEP2 megfigyelte az infláció nyomait, az eredmények kizárják az inflációt. Csak akkor kapták vissza az inflációs kozmológiát, ha a pesszimista forgatókönyvet használták, vagyis sok port és negatív észlelést feltételeztek. Ezen cikk alapján úgy tűnik, hogy három feltételezésből (infláció+BICEP2 detektálás+Planck mérések) csak tetszőleges kettő állhatja meg a helyét egyszerre. A Planck térképek alapján úgy tűnik, az inflációs kozmológia kisebb veszélyben van, mint a BICEP2 kollaboráció korábbi kijelentései (és Nobel-díj-aspirációi) – de okosabbak csak azután leszünk, ha majd elkészül a Planckkal közös újabb polarizáció-térkép.

Forrás:/csllagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
27
  Orgazmus az orgazmuson túl
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Joós István

… Soká hittem, hogy tudom, mi a szex, hogy értem, hogy gyakorlom, sőt, hogy zseniális vagyok benne … aztán 33 éves koromban, “véletlenül” tapasztaltam meg, hogy mégsem … hogy amit korábban orgazmusnak tudtam, csak színes petárda … az atomrobbanáshoz képest … “maradj nyugton” … ennyi volt a kulcs … megpersze, hogy bíztam, és nyugton maradtam … döbbenet … a célt, a kielégülés VÁGYÁT elengedve új univerzum nyílt így meg … “véletlenül” … hogy nyugtonmaradtam … a nyugtonmaradáshoz ugyanis mélyet, egyre mélyebbeket kellett lélegezzek … hogy nyugton tudjak maradni, hogy ne AKARJAK … azonnal, mindent … hogy ne vegyem el, amit és ahogy ÉN akarok, szokásom szerint … és egyszerre valami Nőni kezdett bennem … de nem lokálisan, ahogy addig, hanem az EGÉSZ lényem, energetikám, állapotom alakult át … bizsergető, egész testet átjáró érzet, feltöltődés, remegés az EGÉSZ valómban … és fokozódott, és fokozódott, és fokozódott … az elképzelhetetlenbe … majd ROBBANT … és akkora energia robbant ki-át belőlem-rajtam, hogy az arcom kimerevedett … tudtam mozgatni az arcizmaimat, de vissza-vissza rándult abba a pillanatba, abba a kifejezésbe … majd lassan lecsengett … visszaállt a “normalitás”.

Ezután évekig próbáltam ezt reprodukálni, a kulcsot megtalálni … míg rájöttem arra, amit fent már írok … persze, hogy az akarás elengedése … szexben is … az akarás elengedése, tehát a Bizalom volt a Kulcs … a mély légzés, a jelenlét … AZ ORGAZMUS AZ ORGAZMUS AKARÁSÁN TÚL VAN … ahogy a siker a siker akarásán túl, a boldogság a boldogság akarásán túl, az élet az élet akarásán túl … amikor jelenlét, meditáció, ima … érzések alapján vezérelt időszerűségből fakadó összekapcsoltság spontán megnyilvánuló csodája a pillanat…. ráadásul jutalmat is kaptam. Mert a nagy kísérletezgetésben azt is felfedeztem, hogy MEG TUDOK ÁLLNI … hogy kitolható a maghasadás örök pillanata, beléphetek az időtlenségbe, dimenzió-kapu … a LASSULÁS … közvetlenül a robbanás előtt … épp, mint egy atomerőműben … és akkor TÖLT … épp mint egy erőmű … tehát egy HARMADIK lehetőséget is felfedeztem … a tűzijáték és az atomrobbanás között … az atomerőművet, ami, igen egyensúlyon múlik … az egyensúly megtartása pedig jelenléten, persze, mint a hullámlovas … végtelenül NAGYOBB erők, de én lovagolok rajta … az egyensúlyt ÉN tartom, vagy engedem el, lecsengeni vagy robbanni … szabad döntésemen múlik … és ha NEM engedem robbanni, akkor megmarad az energia … akkor tölt, akkor át tudom adni … művészet, igen, de a szex legmagasabb formája számomra, amikor NINCS robbanás … tehát orgazmus, NINCS, hanem Tánc, időben végtelenségig nyújtható, energetizáló és összekapcsoló, enyhén hullámzó lebegés Van … az Én Van … Mindkettőnkben … sokmindenen múlik, persze … összhang nyilván alap … egy újabb ok, ami miatt az alkalmi dugás nem kielégítő … tehát … FÉR-fiak … NE akarj, lélegezz MÉLYEN, és BÍZZ … EZ minden … tanuld, TANÍTSD, gyakorold, érdemes … csak ÍGY érdemes … és oly kevesen tudnak róla: NE AKARD SE MAGAD, SE A TÁRSAD KIELÉGÍTENI … NEM kell … ELÉG, ha VAGY … a játékos Tánc, ebben IS …

forrás:/ envagyok/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
27
  Az európai vonatokon is megjelenhet az LTE
A két távközlési cég egyaránt úgy vélte, hogy az internet a Long Term Evolution (LTE) technológiának köszönhetően mind a gyorsabb, mind a lassabb vonatokon elterjedhet majd. Az LTE-nek köszönhetően ráadásul kiváltható lenne a WLAN-infrastruktúra is. Mind a Nokia, mind a Huawei azt tekinti a legfontosabb feladatnak, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen. Olyan bázisállomásokat akarnak kínálni, amelyek kompatibilisek a GSM-R szabvánnyal, valamint később egy szoftverfrissítés után támogatják az LTE-t is.

A GSM-R számos hiányossága miatt megérett a cserére, a legnagyobb gondot a kapacitásproblémák jelentik. A vasutaknál a hálózatok kiépítése több évtizedig is eltarthat. Jó példa erre, hogy a Német Vasúttársaság (DB) GSM-R hálózatának kiépítése 2008-ban kezdődött és a projekt várhatóan 15 évig tart. A munkát a Nokia Siemens Networks végzi.A berlini Innotrans kiállításon a Nokia és a Huawei is bemutatta a vasúti internethálózatok lehetséges jövőjét.

Az LTE lehetővé teszi a digitális kamerák képeinek valós időben való továbbítását, de a vonatok információs rendszerei is adatokkal láthatják el az utasokat. Az alagutakban nem lenne szükség WLAN-kapcsolatra és kevesebb bázisállomás kellene. Az LTE nagy sebesség mellett is zökkenőmentesen használható, igaz, ez elvileg a GSM-R-re is jellemző. A Huawei például olyan teszteket végzett, amelyeknél a kapcsolat még 400 kilométer/órás sebesség felett is kiváló volt. A Sanghajban üzemeltetett Transrapid akár 430 kilométer/órás sebességre is képes és a szerelvényeket a Huawei GSM-R rendszereivel szerelték fel. A kínai cég eddig világszerte több mint 26 000 kilométernyi vasútvonalon épített ki a GSM-R hálózatokat, ez körülbelül kétharmada a teljes német állami vasúthálózatnak.

Alexander Dobrindt német közlekedési és digitális infrastruktúrákért felelős miniszter júniusban kijelentette, hogy támogatja azt a törekvést, hogy a pályaudvarokat és a szerelvényeket WLAN-hozzáférésekkel lássák el. Közlése szerint a szélessávú technikának szabvánnyá kell válnia az új vonatok készítésekor, míg a meglévő szerelvényeket fel kell szerelni a megfelelő eszközökkel. Az elképzelések szerint a teljes német ICE-hálózaton, amely 5200 kilométer hosszú, lesz mobilinternet.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák