+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
24
  India a Marsnál
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

Űrtörténelmi esemény: sikeres volt az indiai Mars Orbiter Mission fékezőmanővere, ez az űrszonda is a vörös bolygó körüli pályára állt.

Két nappal az amerikai MAVEN után újabb űreszköz kezdte meg keringését külső bolygószomszédunk körül. Indiának a jelek szerint az első próbálkozásra sikerült, ami az űrkutatás történetében másoknak nem mindig – elsőre pedig valójában még sohasem. A marsi küldetéseknek nagyjából a fele fulladt kudarcba az elmúlt évtizedek során.

Ez az ázsiai ország első bolygóközi űrkísérlete, korábban a Holdig jutottak el. A MOM (Mars Orbiter Mission) meglehetősen olcsón, mindössze 75 millió dollárnak megfelelő költségvetéssel készült. Bár lényegesen kevesebbet „tud”, mint a MAVEN, és inkább egy technológiai kísérletnek, első próbálkozásnak szánták, mégis a MAVEN közel tízszer annyiba, 671 millióba került. (Érdekes összehasonlításul, a közelmúlt hollywoodi sikerfilmje, a Gravitáció költségvetése is 100 millió dollár közelében alakult.)

Mars Orbiter Mission (Fantáziakép: Wikimedia)

A 2013. november 5-én indított, mostanra a Marsot megközelítő MOM fő hajtóművét hétfőn próbaképp közel 4 másodpercre bekapcsolták, hogy ellenőrizzék működőképességét. A 300 napos pihenő utáni főpróba jól sikerült. A szonda 22,5 km/s-os sebességét akkor még csupán 2,28 m/s-mal csökkentették. A Mars körüli pályára álláshoz szükséges nagy, sorsdöntő manőver szeptember 24-én, magyar idő szerint 3:47-kor kezdődött és 24 perc 14 másodpercig tartott. A fő hajtómű mellett nyolc kisebb manőverező hajtóművet is bekapcsoltak. A fékezést követően a szonda elnyúlt, 3,2 napos periódusú elliptikus pályára került, amelyen felszín feletti magassága kb. 420 km és 80 ezer km között változik. A MOM sebességét több mint 1 km/s-mal csökkentették, kb. 250 kg hajtóanyag elégetése árán.

A MOM (vagy gyakran használt, de nem hivatalos nevén Mangalyaan, magyarul Mars-űrszonda) fedélzetén kamera, a légkör összetevőit mérni és a felszín anyagi összetételét vizsgálni képes tudományos műszerek kaptak helyet. Ha minden jól megy, a Mars Colour Camera (MCC) az első színes képét már ma elküldi a jelenleg a Marstól több mint 12 fényperc távolságban levő Földre.

forrás:/urvilag
kapcsolódó:A MAVEN a Marsnál Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
24
  Utatok az ötödik dimenzióba
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
fordította: Tom Fodor

Az a tudatállapot amit most tartotok a legmegfelelőbbnek ehhez a dimenzióhoz. Szóval nem csináltok semmit se helytelenül azzal, hogy most itt vagytok, azzal hogy a harmadik és negyedik dimenziós valóságot tapasztaljátok. Ez nem azért van, mert valami baj van veletek és ide fókuszáltok jelenleg. Ezen jelenlegi tapasztalataitokhoz muszáj fenntartanotok ezt a szintű tudatosságot.

Amikor befejezitek ezt a tapasztalatot és mindazt amire vágytatok általa, akkor fogjátok befejezni az ötödik dimenzióba való váltásotokat is, és tartjátok fent azt a tudatszintet. Azért mondjuk el ezt nektek, mert szeretnénk ha megértenétek, hogy az ötödik dimenzióba történő út nem attól függ, hogy épp mit csináltok, hogy többet meditáltok, hogy tovább tartjátok fent a (magas) rezgést.

Azáltal juttok oda, hogy már nem lesz hova menni. Így hát hátradőlhettek, egy pillanatra letehetitek a gyakorlataitokat, folyamataitokat és eszközeiteket, melyeket azért alkalmaztok, hogy felgyorsítsátok a folyamatot. Maga a folyamat a dolog. Ezért vagytok itt, ezt akartátok
megtapasztalni. Az összegyűjtött tapasztalatok és érzelmi traumák rétegekben való lefejtését.

Az izgalmas rész pedig az a mód, ahogy ezt teszitek. Ez adja a legnagyobb lehetőséget a fejlődésre és tanulásra. Ezt tudjátok majd megosztani a többiekkel, amikor befejezitek az utazásotokat. Szeretnénk, ha egy kicsit jobban élveznétek ezt a folyamatot,hiszen van abban valami nagyon egyedi és kielégítő, hogy itt vagytok és ,hogy előttetek áll meg a maradék út.

Amennyiben biztosítani tudnánk benneteket arról, hogy eljuttok a végére tudjuk, hogy ugrándozva és nevetve haladnátok végig. De nem számít, hogy mit mondunk nektek, ti akkor is inkább a kézzel fogható (kemény) bizonyítékokat helyezitek előnybe, arról hogy még ebben az életben meg fogjátok tapasztalni az ötödik dimenziós tudatszintet. Ahol most álltok épp, onnan is könnyedén elérhetitek azt, hogy milyen érzés lesz amikor majd befejezitek az utazást.

Arra bátorítunk benneteket, hogy haladjatok befelé és keressétek meg magatokban ezt a rezgést ezáltal pedig magatok is meg bizonyosodhattok. Amikor megvan a testetekben ez az érzés, akkor több kihívással tudtok majd szembenézni az utatok elkövetkező szakaszán.
Több fény lesz bennetek, több nevetés, nyitottabb szív és nyugodtabb elme. Mindez élvezetesebb tapasztalást tud nyújtani az út hátralevő részén.
(Daniel Scranton: A Teremtők)

/facebook/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
24
  5 rituálé, hogy kiűzzük otthonunkból a negatív energiákat
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
Írta: Neptunusz

A lakásunk az a hely, ahol az életünk legtöbb idejét töltjük, ezért nagyon fontos, hogy kellemes, meleg környezetben tudjunk létezni, ezt az energiák áramlásai is nagyban befolyásolják. Nap mint nap kapcsolatban vagyunk az otthonunkban lévő energiákkal, és ha a negatív energiák lakásunkban maradnak kihatnak ránk is, sőt egészségügyi problémát is okozhatnak.

A lakásban felgyülemlett negatív energiák gondot okozhatnak a párkapcsolatban, alvásban, krónikus betegségekhez és depresszióhoz vezethetnek, sőt akár pénzügyi, szakmai gondokat is maguk után vonzhatnak.

A legtöbb lakást nem tisztítják meg a negatív energiáktól, így azok évek alatt felgyülemlenek, akár az előző lakók energiái is egy helységben “ragadhatnak”. A fizikai tisztítást hetente elvégezzük, de figyelünk egyáltalán az környezetünk spirituális tisztítására?

Íme öt rituálé, amivel megszabadulhatunk lakásunk negatív energiáitól:

1. Alakítsunk ki egy kis szentélyt
A lakás egyik sarkában hozzunk létre egy kis szenthelyet, gyakorlatilag bármivel berendezhetjük ez a részt, lehetnek vallási jelképek, vagy olyan dolgok, amelyek nagyon fontosak számunkra. Itt imádkozhatunk, egy kicsit megnyugodhatunk, ha egy fáradt nap után hazatérünk a munkából. Kiadhatjuk azokat a negatív energiákat, amelyek egy idő után felhalmozódnak bennünk.

2. Oldjuk meg a konfliktusokat, helyezzük előtérbe a szeretetet
Egy hosszantartó, megoldatlan konfliktushelyzet sok kárt idézhet elő egy családi fészekben. Minél több konfliktus, veszekedés fordul elő az otthonunkba, annál jobban nő a feszültség, a negatív energiaszint. Próbáljuk rendezni ezeket a nézeteltéréseket, a humor sokat segít, a megbocsátás és a megértés is.

3. Gyújtsunk füstölőt
A kellemes illatok, egy csepp illóolaj, aromaterápia, vagy egy egyszerű füstölő is sokat segít, hogy egy hideg, rossz hangulatú lakásból egy kellemesebb, elviselhetőbb otthon szülessen.

4. Kevesebb elektronikai eszköz legyen a lakásban
A számítógépek, televíziók, mobiltelefonok mára már a háztartásokban is egyre jobban elszaporodnak, ez pedig azért lehet probléma, mert ezek a készülékek folyamatosan mágneses mezőket hoznak létre a lakásokban, amely a szervezet számára káros is lehet. Tévézzünk kevesebbet, vagy pihenés közben kapcsoljuk ki telefonunkat.

5. Gyújtsunk gyertyákat
Főként télen nagyon jót tesz, ha meggyújtunk egy-két gyertyát, ez is a melegség érzetét fogja erősíteni bennünk és szeretteinkben.

forrás:/filantropikum/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
24
  Jönnek a nukleáris elemek
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A stroncium izotópjának felhasználásával sikerült a korábbinál jobb elemeket előállítani.
Kutatók a saját munkájuk során elért eredmények révén azt ígérik, hogy belátható időn belül elterjedhetnek azok a nukleáris elemek, amelyek biztonságos és megbízható energiaforrásként szolgálhatnak a hétköznapokban, az autóktól az elemlámpákig. A munka a tesztelési fázissal folytatódik.


A Missouri Egyetem közleményében olvashatunk arról, hogy az intézmény saját kutatócsoportja fejlesztett ki egy olyan nukleáris elemet, amely stroncium-90 izotópot és egy vízalapú keveréket használ fel az elektromos áram előállításához, ez pedig potenciálisan új utat nyithat ezen megoldások előtt, akár a hétköznapokban történő felhasználáshoz.

Kiemelik, hogy ugyan a területtel foglalkozó kutatások már az ötvenes évek óta zajlanak, most komoly előrelépést sikerült elérniük, amely idővel akár az űrkutatásban is szerepet kaphat.

Ahogy azt említettük, az új változatban a stroncium-90 izotópnak jut a főszerep, amely hevesen reagál a vízzel. A folyamat lényege a bétavoltaika (béta-bomlás), amelynek során neutronok protonná alakulnak, eközben pedig elektronok és neutrino kibocsátása zajlik le. Az említett összetevőket (az egyébként az UV-blokkolókban széles körben használt) titán-dioxid elektróda egészíti ki, amely platina bevonatot kap, feladata pedig a sugárzás közben keletkező elektronok befogása, azok elektromos árammá történő konvertálása. A szakemberek szerint teljesen biztonságos megoldásról van szó, amelyben a víz pufferként szolgál, az ionizált keverék pedig még alacsony hőmérsékleteken is nagyon lassan fagy meg, vagyis a megfelelő csomagolás esetében számos eltérő területen jöhetne számításba.

Korábban már felmerült a nukleáris elemek felhasználásának lehetősége, a 2005-ben bejelentett példányokat azonban a trícium viszonylag rövid felezési ideje, valamint egyéb szempontok miatt is sokat kritizálták – ezek azóta sem terjedtek el, ami nyilván nem véletlen. Hogy a stronciumra alapozó új fejlesztés mennyiben járhat sikerrel, az majd csak a tesztelési fázis végén derülhet ki, itt még hozzávetőleges dátumot sem közöltek.

/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
24
  Google: olajmezőből naperőmű

A Google komoly összeget fektet egy kimerült kaliforniai olajmezőn épülő naperőműbe.
A Google az utóbbi években számos eltérő területen fektetett be olyan érdekes és újszerű projektekbe, amelyek igencsak elütnek az eredetileg internetes keresőként induló cég szűkebb profiljától. Most egy Kaliforniában felépülő naperőmű támogatását jelentették be, amely még tovább növeli a megújuló energiára fordított összeg méretét.


A hivatalos blogban arról olvashatunk, hogy a napenergia-rendszerek gyártásával és a kapcsolódó szolgáltatások értékesítésével foglalkozó SunEdison egy 20 éves megállapodás keretében építi fel Kalifornia államban új naperőművét, amely egy egykori olajmezőre épül. Ezen olajmező valamikor 30 kútból állt, ezek száma azonban az utóbbi időben 5-re csökkent, mivel kimerültek azon készletek, amelyeket a jelenlegi olajárak mellett gazdaságosan lehetett kitermelni (ez utóbbi kitétel igencsak fontos, mivel a rendelkezésre álló készleteket globális szinten a gazdaságosan kitermelhető mennyiség alapján számolják ki).
A Google 145 millió dollárt fektet a projektbe, amivel 1,5 milliárdra ugrik a megújuló energiára fordított teljes összeg mértéke.A Google komoly összeget fektet egy kimerült kaliforniai olajmezőn épülő naperőműbe.

A rendszert magát a TerraForm Power épít ki, amely idővel összesen 248 ezer monokristályos fotovoltaikus modult fog itt alkalmazni, ezzel pedig egy csaknem 3 négyzetkilométeres területet fednek majd le. A végeredmény a remények szerint egy 82 megawattos erőmű lesz, amely egyébként a Google 17. legnagyobb ilyen projektje, a SunEdisonnal közösen. Ahogy azt említettük, ezzel összesen 1,5 milliárd dollárt költöttek hasonló fejlesztésekre, ezek és a velük kapcsolatban megkötött hosszú távú szerződések révén csak tavaly 870 ezer megawattóra kapacitás állt rendelkezésükre, amivel a teljes fogyasztás 23 százalékát biztosították – az egyéb források és a házon belüli projektek révén állításuk szerint a cég fogyasztásának 35 százaléka származik megújuló forrásból.

A Regulus projekt egyébként 10 ezer háztartást tudna ellátni, ezzel pedig évente 57 ezer tonna szén elégetése válna feleslegessé.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák