:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Amit a roverek láttak a Marson...
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, Róza
Szerző Üzenet
curiosity
k aug 04 2015, 10:50
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
I don't know.... Most a jó öreg horpad is vakarná a fejét... Itt az új sláger, a Mars-polip. Nézzétek meg,aztán ha juttok valamire, majd posztoltok. [list]


Van itt egy oldal is, ahol boncolgatják a témát, a kép alatt az eredeti NASA-fotó linkje. Katt ide!
Ha kinagyítjátok, tökéletesen látszanak azok a "folyásnyomok", amikről sokat elmélkedtünk már itt a forumon (is). Tartom az elgondolásomat, hogy ezeknek semmi közük nedvességhez. A szél által szállított, rendkívül apró szemnagyságú por viselkedik folyadékhoz hasonlóan, a legfelső, valami módon "cementálódott" réteg alól kibújva itt-ott. Nagyon érdekes, egyszersmind megtévesztő a sötétebb színe is, Földi analógiában ez mindjárt nedvesség jelenlétét feltételezi.....


[ Módosítva k aug 04 2015, 11:10 ]
Vissza az elejére
yup
sze aug 05 2015, 12:18
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Ojjéé...
Én nem úgy vélem, hogy kőből van. Valami más lehet, túlzottan szimmetrikus és sok kis kiágazása van a peremén (csáp... ). Elsőre mesterséges alakzatra tippelek, de hogy micsoda...? Vagy valami, vagy megy valahova... azaz gőzöm sincs mi lehet.
De szerintem ez sem semmi: nézzétek csak a becsatolt képet. Az a sötét négyszögletes valami a kép közepén az naggyon szögletes, és nagyon egyenes vonalú kontúrjai vannak. Amellett a sötét felület szerintem TÜKRÖZŐDIK. Nézzétek meg alaposan: szerintem látható a vele szemben levő talajrészlet halvány tükröződése, mint egy sima üvegen. Amellett, ha figyelmesen megvizsgáljuk, ez a négyszögletes valami nem függ össze a tőle közvetlenül jobbra látható nagy kővel: nagy nagyításban lehet látni a különállóságot, és azt is, hogy az élei hozzá vannak "maszatolva" a kő vonalaihoz.
Nekem afféle LCD monitor vagy tablet ugrik be, de ez csak antropomorfizmus.egyáltalán nem biztos, hogy az, csak arra hasonlít.Curi, a képen látható sötét "folyásnyom" valóban sötét por, de szerintem a mellette levő kőzetek málladéka lehet inkább, csak itt-ott látszik, hogy a felszíni kéreg megsérült, és alóla kikandikál a sötétebb talaj. Az persze kérdés, hogy a málladékot mi juttatja el ilyen folyásnyom alakzatban az alatta levő lejtőn lefelé... azt nem tudom bizonyos esetekben kizárni, hogy víz a hordozó, csak folyás közben elenyészik (mert pl. kevés a víz, gyorsan elforr stb.)

[ Módosítva sze aug 05 2015, 12:20 ]
Vissza az elejére
FregO
cs febr 18 2016, 06:54
Regisztrált tag #493
Regisztrált: p júl 06 2012, 03:03
Üzenetek: 14
Yup az a kép tényleg érdekes. De nekem azt a négyzetszerű szerkezetet figyelve elsőre az tűnt fel mintha áttetsző lenne. Mintha bele lenne illesztve az anomália a kőbe, ahogy pl. fűrészeléskor a fűrész beleilleszkedik az általa kireszelt résbe. Egy kicsit kellett nézegessem, hogy visszatükröződést lássak bele, de szerintem mindkettő. Tükröződik és áttetsző, mint egy üveglap ahogy említetted.

Akárhogy is én is találtam egy érdekes Curiosity róver által készített képet amin egy objektum el van mosódva...Nem csak az elmosódott szerkezet formája és alakja (már amennyi kilátszik) érdekes, hanem maga, hogy hogyan is mosódhat el ilyen mértékben egy tárgy hacsak nem szándékos képmanipuláció??


Katt ide![ Módosítva cs febr 18 2016, 07:21 ]
Vissza az elejére
yup
p febr 19 2016, 08:29
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Lehet, hogy igazad van az általam említett képpel kapcsolatban, Frego. Azóta sem tudtam rájönni, hogy mi lehet az. Próbáltam hasonlókat keresni a környéken, de semmi...

Az általad belinkelt panoráma kép több nap (sol67-75) felvételeiből van összeszerkesztve, melyeket a jobboldali Mastcam készített.

Ha rámész erre a linkre, akkor megláthatod az eredeti részképet és azt is, hogy mi lehet az, meg, hogy tényleg el van mosódva, mert túl közel volt a kamerához.
Katt ide!
Vissza az elejére
FregO
p febr 19 2016, 06:23
Regisztrált tag #493
Regisztrált: p júl 06 2012, 03:03
Üzenetek: 14
Szia Yup. Igen én is figyeltem, hogy mozaik felvétel, de arra nem gondoltam, hogy az elmosódást fókuszprobléma okozza, ugyanakkor logikusan hangzik . Szerinted a marsjáró bizonyos részei belekerültek a képbe?
Vissza az elejére
yup
v febr 21 2016, 04:12
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Szia Frego.

Igen, pontosan. A rover "karjának" a "könyöke", azaz az alsó akr és a felső egymáshoz képesti forgatását lehetővé tevő forgató szerkezet.
Nézd csak:
Katt ide!

Ha forgatgatod a rover képét, akkor az egyik állásban pontosan látni fogod a kérdéses alakzatot.

Vissza az elejére
FregO
cs máj 19 2016, 04:51
Regisztrált tag #493
Regisztrált: p júl 06 2012, 03:03
Üzenetek: 14
Yup, vannak a Hold felszínéről készült műholdképek is ahol hatalmas, háromszög alakban elmosódott területek láthatók (amit sajnos eredeti linken nem nagyon kapok). Ott is hasonló, mozaiklefedési problémák lehettek?!

És ha már a ,,Amit a roverek láttak a Marson...'' topikban vagyunk, mit szóltok ehez?<div class='spacer'></div>

<div class='spacer'></div>


És a weboldal ahol a képek linkelve vannak a NASA oldaláról: Katt ide!


[ Módosítva cs máj 19 2016, 05:42 ]
Vissza az elejére
nordi
p máj 20 2016, 03:34
a ' r e b e l l i s

Regisztrált tag #4
Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14
Üzenetek: 926
Szerintem ez vagy valami, vagy leült pihenni
Vissza az elejére
FregO
p máj 20 2016, 10:00
Regisztrált tag #493
Regisztrált: p júl 06 2012, 03:03
Üzenetek: 14
Van valami abban, amit mondasz, Nordi! Nekem is úgy tűnik, hogy ez a szerkezet, jármű vagy robot képes leűlni Ha leűlni nem is de haladni valamilyen formában. Az is lehet, hogy a szokásos érzéki csalódás, annak dacára, hogy a 2 nappal azelőtt készített Curiosity felvételek kissé távolabbról, alacsonyabbról, és kissé eltérő szögből, de azonos területről készített képeken nem látszik ez az alakzat.
Minden esetre nekem egy mechanikus végtagokkal ellátott robot járműre emlékeztet leginkább, esetleg egy hegyoldalba épített szerkezet, aminek a tartópillére alatt átkukkanthatunk a hegy mögött húzódó sivatagra.

Itt meg megpróbáltam összehasonlítani ugyanazt a területet a 2 képről:
Szerintetek ebből a kamerahelyzetből látható kellene legyen ez az anomália?

<div class='spacer'></div>
Vissza az elejére
curiosity
sze okt 25 2017, 06:52
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Az a baj FregO, hogy szinte soha nincs lehetőség az adott területet tüzetesebben átnézni, mert a rover továbbáll...mire a fotók feldolgozásra kerülnek, nincs lehetőség más szögből, más napállásnál újrafotózni.... A Curiosity és Oppy útja során nekem is feltűnt néhány furcsa alakzat, - a yup által prezentáltakon kívül - ezeket általában ki tudtuk vesézni Bobak Ferdowsival a fészen üzenetek formájában, bár néha volt olyan érzésem, hogy Bobak is - a lazasága mellett - megpróbálja összesímitani a véleményét a hívatalossal. Mindemellett - úgy vélem - én is a szkeptikusok táborát gyarapítom, számomra nem elégségesek az elmosódott, rosszul fókuszált, kivehetetlen felvételek, melyeken egyes tárgyak, vagy terep-alakzatok úgy néznek ki, mintha.... Igazából, egetrengető felfedezés egyenlőre nincs a Curiosity vizsgálódásaival kapcsolatban sem, túlvagyunk tízegynéhány fúráson, sok-sok elemzésen, ezek alapján nem jelenthető ki minden kétséget kizáróan, hogy kérem, ez a bolygó alkalmas volt az általunk ismert életre. Viszont, ha tutit akarsz tudni, és szeretnél magadnak egy vidám estét szerezni ezzel kapcsolatban, akkor bőven elégséges AL-honlapját felkeresni, ahol megtudhatod azt is, melyik marsi hadsereg győzte le a másikat.... Javaslom, kizárólag Yupiter írásait olvasd, különben elveszel....

[ Módosítva sze okt 25 2017, 06:54 ]
Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System