:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Amit a roverek láttak a Marson...
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, Róza
Szerző Üzenet
curiosity
sze szept 24 2014, 03:47
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Nem tudom Yup, nem találom azt az összeállítást, amit hónapokkal ezelőtt csináltam ezekről az árkokról. Navcam-képek voltak, erősen emlékeztettek alkalmi vízfolyásokra. Még az is felmerült bennem, hogy az árkok egy része esetleg összekapcsolható a Horpad-féle liquefaction-jelenségek témakörével.... Tehát, a víz (vagy valamilyen elegy ) lényegében nem folyt az árkokban, hanem fel-le mozgással kiképezte azt. Felbuggyant, és ami nem szublimált el, az visszafolyt a mélybe a nyomás megszűntével. Mondjuk...ebben az esetben talán látnunk kellene oldott ásványokat kicsapódni az árkokban, vagy környékükön... Van egy friss Mastcam fotó, ha a Földön készült volna,azonnal rámondanám, hogy vizzel kapcsolatos repedés, folyás.....


Vissza az elejére
primus
sze szept 24 2014, 03:57
Regisztrált tag #546
Regisztrált: sze szept 05 2012, 02:35
Üzenetek: 38
Van itt más is.Egy labda.No comment.

Katt ide!
Vissza az elejére
primus
sze szept 24 2014, 04:01
Regisztrált tag #546
Regisztrált: sze szept 05 2012, 02:35
Üzenetek: 38
Illetve mégis : valahol láttam a Földön,hogy hasonló golyócskák képződtek valahogy.De akkor ott volt néhány egymás mellett.Viszont mikor a semmi közepén figyel 1 db ilyen valami,az bizarr,nem?
Vissza az elejére
yup
cs szept 25 2014, 12:30
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Primus!

Az nem labda, hanem egy gömbhöz meglehetősen közeli alakzat, ám az egyik részén (a kamerától távolabbin) némi törésfelület látható. Nézd meg az anaglif képet!
Könnyen lehet, hogy a "blueberrykkel" azonos dologról van szó, de lehet, hogy nem. Szerintem ez letört valahonnan, alkalmasint egy végletekig erodálódott puha kőzetről. Ha megnézed a környezetében készült képeket, találhatsz valami hasonló kis kőből kiálló bogyókat, csak sokkal kisebbeket.


<div class='spacer'></div>
Vissza az elejére
primus
p okt 03 2014, 12:52
Regisztrált tag #546
Regisztrált: sze szept 05 2012, 02:35
Üzenetek: 38
Hát ez az.Bármi lehet,csak furcsa...és amikor a sokadik furcsa dolgot látja az ember...akkor el kezd kombinálni(sokszor tévesen).De!Valami nem stimmel itt,mármint a Marson általában,ezt szerintem ti is érzitek.

Szeretem ezt a Youtube csatornát.Ha valaki talál valami érdekeset,beküldik a srácnak,az meg csinál róla videót,pl. ezt :
Katt ide!

Valaki ottfelejtette a súlyzóját
Vissza az elejére
fulldragon
sze márc 25 2015, 03:11

Regisztrált tag #35
Regisztrált: v júl 04 2010, 02:40
Üzenetek: 593
Nitrogént talált a Marson a Curiosity, máris életet emlegetnek


Az Opportunity marsjáró teljesítette a maratoni távot, 2004-es landolása óta 42,1 kilométert haladt a vörös bolygón – jelentette be a NASA. A másik Mars-szonda, a Curiosity nitrogént talált.
Az Opportunity sportsikerét a NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory kutatói és a mérnökei maratoni váltóval készülnek megünnepelni. Az amerikai robot tavaly egy másik, Földön kívüli távolsági rekordot is felállított, amikor 40,25 kilométert megtéve, túlszárnyalta a szovjet holdjáró, a Lunohod-2 teljesítményét.


A NASA bejelentése szerint a másik amerikai marsjáró, a Curiosity, amely 2012. augusztus 6-án szállt le a vörös bolygón, biológiailag hasznosítható nitrogént talált.

A kutatócsoport a robot mintavizsgáló berendezése, a SAM (Sample Analysis at Mars Instrument Suite) adatait elemezte, amelyeket három helyszínen gyűjtött, marsi üledékes kőzetminták hevítése során nyertek. Így detektálták a nitrogén-monoxidot, amely a feltételezések szerint a hevítés során szabadult fel a mintákban lévő nitrátokból.

Nitrogén minden élő szervezetben előfordul, hiszen egyebek közt az aminosavak, a fehérjék, a DNS és a ribonukleinsav (RNS) alkotóeleme.

A Föld és a Mars légkörében megtalálható elemi nitrogén nehezen hasznosítható az élővilág számára az atomjai közt lévő rendkívül erős kötődés miatt. Ezért fontosak a nitrátok, amelyek három oxigénatomhoz kapcsolódó nitrogént tartalmaznak, s hatékonyabban bonthatók szét, így belőlük könnyebben jutnak nitrogénhez az élőlények.

"A biokémiailag hasznosítható nitrogén felfedezése újabb bizonyítékot szolgáltat azoknak a feltételezéseknek az alátámasztására, melyek szerint élhető lehetett az ősi Mars" – hangsúlyozta Jennifer Stern, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának tudósa.

Az Opportunity (MER-B) az amerikai Mars Exploration Rover program második robotja. 2004. január 25-én szállt le a vörös bolygón, három héttel azután, hogy ikertestvére, a Spirit (MER-A) is sikeres landolást hajtott végre. A két robot tudományos célja a vörös bolygó talajának kémiai, fizikai vizsgálata volt.

A Holdra juttatott első ember alkotta automata 1973. január 15-én landolt, körülbelül 4 hónapon keresztül üzemelt, és a tudományos információk megszerzésén és továbbításán kívül 37 kilométeres utat tett meg az égitest felszínén.

forrás:(mti)


[ Módosítva sze márc 25 2015, 03:12 ]
Vissza az elejére
Roland
cs márc 26 2015, 11:18
Regisztrált tag #62
Regisztrált: v okt 03 2010, 03:10
Üzenetek: 115
Nem csoda. Ha máris életet emlegetnek. A levegő nagyobb része ugyanis (70%-a) nitrogén.
De ettől még nem biztos hogy van is ott élet.

Vissza az elejére
curiosity
sze júl 22 2015, 06:56
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Üdvözlet! Úgy tűnik a Marsi élet hívei megtalálták a grált...mégpedig egy zöld emberke csontvázában. A méretarányokkal komoly problémák vannak, sőt azzal is, hogyan nézne ki egy maradvány a Marson.... A fotó szerintem gipsz-teléreket mutat, olyat, amilyet már több helyen találtak, és várható, hogy még találni is fognak....
[ Módosítva sze júl 22 2015, 12:34 ]
Vissza az elejére
yup
sze júl 22 2015, 11:36
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172

mikroszkopikus zöld emberke...
A gipsztelér stimmelhet, ezen a vidéken nagyon sok ilyen fehér teléres követ fotózott a rover.
A gyengébbek kedvéért: kristályos gipszről van szó...amihez persze egykoron kellett víz is, nem csak kalcium-szulfát.
Elvileg mészkövesedés sem zárható ki, hiszen tómederben (is) sétafikál a Curiosity, bár akkor nagyobb rétegek lehetnének. Sokat nézegettem a mostani helyszín köveit, kőtöredékeit, és több darabról az a benyomásom alakult ki, hogy inkább mészkő, főleg, ha a törésfelülete is fehér.
Vissza az elejére
curiosity
cs júl 23 2015, 02:33
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Szia Yup!
Teljesen jogos a gondolatmeneted a mészkővel kapcsolatban. Arról viszont fogalmunk sincs, hogy a mészkőnek melyik válfajával lenne dolgunk, hiszen rengeteg létezik.... A képre visszatérve, úgy tűnik, hogy a világos színű akármi (lenyomat...? telér..?) az azt magába záró kő széthasadása után került felszínre. Ez elvileg jelentheti azt is, hogy nem túl régóta van kitéve a Mars-felszín erodáló hatásainak, ebből következően, akár biogén eredetű karbonátos maradvány, lenyomat is lehet, mindamellett, hogy a gipsz tűnik logikusabbnak.... Viszont, én is el tudok képzelni egy olyan organizmust, mely valamikor a Gale tavában tenyészett, és amelynek meszes kövületei időnként feltünnek a képeken...
Mondom ezt annak az elgondolásomnak a tükrében, hogy az igazán átütő "felfedezéseket" itt, közvetlenül a hegyláb környékén vártam. Itt kellene majd lennie azoknak a törmelék-anyagoknak, amik az üledék-hegyből szakadtak ki, akár kisebb becsapódás, vagy természetes erodáció által. Ezek lennének azok a részek, melyeket milliárd évekig megőrzött a föléjük rakódott üledék, és nem túl régóta kerültek felszínre, ellentétben a rover utjának előző szakaszával, ahol a síkvidéki terep inkább elrejtette a régebbi rétegeket, a szél által szállított porral, homokkal betemetve azt. Tehát, innentől bármi megtörténhet....talán még a zöld emberke is előkerül....vagy a ' 62-es űrhajósok...ilyesmi.
Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System