:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Amit a roverek láttak a Marson...
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, Róza
Szerző Üzenet
curiosity
szo márc 10 2012, 05:16
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Szegény Spirit utolsó panoráma-képe. A "von Braun-domb" lett volna ( állí­tólag ) a következő célpont. Sajnos már nem jutott el odáig.....

Vissza az elejére
curiosity
v márc 11 2012, 06:06
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Előszedtem én is néhány "érdekesnek"-nek tűnő Spirit-képet, nem kerestem anomáliákat, inkább geológiai,ásványtani szempontból vizsgálódtam.
Első pillantásra, egy ottfelejtett, erősen korhadásnak indult, deszkából készült raklap-félét is lehetne belelátni, de nem az.... A csalóka látványt a Marsi-kőzetek furcsa jellemzői okozzák. A Spirit által bejárt területre egységesen jellemző ez a furcsa, nagyon vékony rétegekből felépülő, erősen erodált kőzet, mely,-valamilyen oknál fogva-, sokesetben sarkosan, szögletesen, az emberi szemnek szabályos geometriai-formáknak tűnő módon töredezik. Van olyan kép is,amin az erodált "kőlemez", miután levált a tömbről, kör-höz hasonló helyzetbe zsugorodott...


A kép bal-alsó sarkában pedig a szivacsos szerkezetű sötétebb, ( fekete? ) szí­nű közet, mely szintén erősen vita tárgyát képezi.... Vannak elméletek az eredetéről, vulkáni tevékenység szüleménye, darabokra szakadt,megégett meteoritok részei, és szóba került mesterséges eredet is. Bármik is, egy érdekességet felfedeztem velük kapcsolatban: sok képen olyannak tünnek, mintha most kerültek volna a bolygóra, szinte alig porosak, talán taszí­tják elktroszatikusan a szálló részecskéket?
Mégegy kép, a jellegzetes réteges kőzetekről....mintegy túlméretezett rakott palacsinta...

A "tömböket" nézve,megdöbbentő a kiülepedett rétegek szabályossága.....mintha időről-időre ugyanaz az esemény következett volna be, melynek intenzitása is egyforma lett volna.... Szabályos egymásutánban ismétlődő esőzések, "monszunok", évmilliárdokkal ezelőtt, melyek következtében a lezúduló ár hozzávetőleg egyforma mennyiségű üledéket rakott a laposabb területekre? íœdv mindenkinek!

[ Módosítva v márc 11 2012, 06:52 ]
Vissza az elejére
nordi
v márc 11 2012, 02:06
a ' r e b e l l i s

Regisztrált tag #4
Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14
Üzenetek: 922
Nagyon szeretem a fórumotokat, bár én nem tudok érdemben beleszólni , de lenne egy kérdésem:
miért nem raktok rá egy kis vörös szint ami kiemelné azokat a dolgokat amelyeket prezentáltok
pl. az utolsó kép igy festene:[ Módosítva v márc 11 2012, 02:10 ]
Vissza az elejére
curiosity
h márc 12 2012, 01:26
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Szia Nordi!
Nagyon örülök,hogy érdekel a téma, és ha észrevételed van, nyugodtan hozakodj elő vele, sőt ezen javaslatom szól azoknak a fórum-társaknak is, akik nem érzik magukat eléggé felkészültnek egy hozzászóláshoz, viszont lenne kérdésük, vagy csak nyomja valami a "begyüket", a Marsi témakörrel kapcsolatosan.....
Nos, a szí­nekkel kapcsolatban: ezek a képek a hí­vatalos NASA-oldalról, (ez esetben a Spirit-képtárból) valók, és ezek fekete-fehérek. Jelenesetben illusztrációként, és figyelem-felkeltési célból illesztettem a hsz.-hoz. Ha viszont, szí­nesben akarsz prezentálni valamit, akkor nagyon óvatosan kell eljárnod, mert nem biztos, hogy valós szí­nezést sikerül elérned! Ha vissza olvasol, a fórumban már terí­tékre került a szí­nek tárgyalása, -persze nem a teljesség igényével-, láthatod, hogy a NASA is bajban van az utólagos szí­nezéssel, sok esetben hamis-szí­nes, ( ún. "false color")-képeket ad ki a nagyközönség felé. Becsületükre legyen mondva, legalább hozzáteszik...
Elrettentésül itt egy kompozit


A kép nagyon szép,csak éppen nem sok köze van a valósághoz....

[ Módosítva k márc 13 2012, 03:59 ]
Vissza az elejére
yup
h márc 12 2012, 12:59
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Szia Curiosity!
A kőzetlemezes képek, amiket betettél, a Home Plate oldalán készültek. A Sipirit többféle kőzettel illetve felszí­ni formával találkozott az útja során. A "sí­ksági" részen inkább heverő kisebb-nagyobb kőtömbök (persze törmelékkel vegyes tálalással) mutatkoztak a kamera előtt (első és második kép).
A Columbia Hills dombjain már jelentősen változott a helyzet: a világosabb tömbös és törmelékkel,homokkal töltött kőzet mellett határozottan bazaltra emlékeztető igen szép kőzet volt látható (harmadik és negyedik kép).
A Home Plate tömbje egy teljesen külön szám: az ötödik kép mutatja az északnyugati illetve a délkeleti oldalt, mí­g amit te betettél, az leginkább a délnyugati-nyugati oldalfalon található. SZóval jó kis kavalkád.
A fekete szivacsos alakzatok, melynek egy dí­szes példányát sztereoban a hatodik kép mutatja, tényleg feketék, lásd hetedik kép. A NASA következetesen vulkáni eredetet emlí­t, de , mint a tanulmányomban emlí­tettem, számos érv szól ez ellen az állí­tás ellen. Az alábbiakban felsorolnám ezeket:
- meglehetősen szabályos cellás szerkezet
- a fekete szivacsos alakzatok jellegzetes mérete a 15 cm körüli vastagság, ennél nagyobb nemigen található
- az alakzatok igen feketék, nem lepte el őket a marsi por, í­gy nem lehetnek ott hosszú ideje (még a roverek szí­nkalibrációs tárcsája is sokkal porosabb volt 3 év elteltével...)
- a környéken nincsen aktí­v vulkán
- a fekete szivacsos "kövek" szinte kizárólag a Home Plate-en és közvetlen környékén, valamint a Columbia Hillsről a Home Plate-re vezető lejtő alsó részén lelhetők fel, sem a dombok közt, sem a sí­ksági részen nincsenek (tehát egy kb. 300 m átmérőjű körben szóródtak szét ezek a fekete szivacsos alakzatok, azon túl nem)
- a rover direkt idejött a Home Plate-re, minden indokolás és tudományos célmegjelölés nélkül ("corridor of interest").

Ami a fémtárgyak élettartamát illeti, szerintem a Marson ez nem igazán probléma. A légkör egyáltalán nem korrozí­v a nagyon reakcióképes alkáli fémek és alkáli földfémek kivételével, dehát ilyenekből (pl. káliumból vagy kalciumból) senki nem készí­t használati vagy szerkezeti tárgyat. Kevés a ví­z, kevés az oxigén, a szén-dioxid pedig az emlí­tett fémek kivételével nem lép reakcióba szinte semmilyen más fémmel. A talaj kérdéses perklorát tartalma igen csekély (ezrelékes nagyságrendű), nem beszélve arról, hogy amit a Phoenix esetében nagy hűhóval bejelentettek erről, azt csak az egyik kémiai elemző mutatta ki, a másik készülék nem. Amellett elég érdekes számomra, hogy a klór és az oxigén jelenléte a kémiai elemzés során miért jelent olyan bizonyossággal perklorát vegyületet, amikor sok egyéb is lehet. de ez most nem is annyira érdekes.[[ Módosítva k márc 13 2012, 03:42 ]
Vissza az elejére
nordi
k márc 13 2012, 03:30
a ' r e b e l l i s

Regisztrált tag #4
Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14
Üzenetek: 922
# horpad

...." . Ha viszont, szí­nesben akarsz prezentálni valamit, akkor nagyon óvatosan kell eljárnod, mert nem biztos, hogy valós szí­nezést sikerül elérned! Ha vissza olvasol, a fórumban már terí­tékre került a szí­nek tárgyalása, -persze nem a teljesség igényével-, láthatod, hogy a NASA is bajban van az utólagos szí­nezéssel, sok esetben hamis-szí­nes, ( ún. "false color")-képeket ad ki a nagyközönség felé. Becsületükre legyen mondva, legalább hozzáteszik... "


Kösz a felvilágositást....
...én nem arra gondoltam, hogy eredeti (marsi} szineket tegyetek rá, csupán ha valamit ki akartok hangsúlyozni akkor szerintem nem baj a hamis szinezés... bocsi ha hülyeseget irtam

[ Módosítva k márc 13 2012, 03:31 ]
Vissza az elejére
yup
k márc 13 2012, 12:23
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Na, ahogy í­gértem, a "majom". Az első képen látható térhatású anaglif képen. Mindenképpen hozzá kell tennem, hogy a képet a navigációs kamerával (navcam) készí­tette a Spirit, í­gy a részletessége és a vörös szí­ntartomány miatt az alakfelismerés nem olyan jó, mint ha pancam zöld/kék szűrővel készült volna. De azt is hozzá kell tennem, hogy erről az alakzatról csak és kizárólag navcam képek találhatók, részletdúsabb pancam kép nincs a nyilvános képtárban. Lehet, hogy készült, lehet, hogy nem. Véleményem szerint készülhetett, hiszen ezen a helyszí­nen mintegy 3 napig (sol87-89) lébecolt a rover, de valamiért nem hozták ezeket a pancam képeket nyilvánosságra. A navcammal rendes pásztázó felvételsorokat készí­tettek kb. 200 fokos látószögtartományban, de a pancammal csak a "majom"-tól kb 50 fokkal arrébb kezdődően készült képsorozat található.
Tény, hogy az alakzat nagyon hasonlí­t egy négy lábon álló majomhoz, mely le van terí­tve valamilyen sötét takarószerű holmival. Elég szignifikánsan fejnek látszik az alakzat "feje", még "szem" és "orr" részletek is felfedezhetők rajta. Hogy valójában micsoda, azt nem lehet tudni. A NASA soha nem í­rt róla nyilvános cikkekben, sajtótudósí­tásokban. Mivel nem érhető el róla pancam kép, ezért nem is tudhatjuk, milyen a szí­ne, holott ez esetleg sok információt nyújthatott volna.
Külön érdekessége ennek a képpárnak, hogy a bal- és a jobbkamerával készült képek tartalmaznak egy furcsaságot: a "majom" feje ugyan a képeken balra néz, de a balkamera képéhez képest a jobbkamerás képen jobban szembenéz a pancammal. Ez egyhelyben állva, mozdulatlan objektumot fényképezve optikai lehetetlenség, hiszen a balkamerának van nagyobb rálátása az alakzat "arcára", mint a jobboldali gépnek. í‰rdemes megnézni mindkét oldali képet: látható, hogy a jobbkamerás képen a fej kerekebb, rövidebb, amellett a jobboldali "szem" is látható, mí­g a balkamerás képen a fej inkább oldalról mutatkozik. Ez elvileg csak akkor lehet, ha a fej elmozdult a két kép készí­tése között, vagy a rover visszagördült egy kicsit, és í­gy a jobbkamerának nagyobb rálátása lett. Csakhogy ez utóbbi könnyen ellenőrizhető a roverhez közeli tereptárgyak, kövek pozí­ciójából: nem mozdult el a rover a két kép között. A negyedik kép egy animáció, amellyel megpróbáltam bemutatni a fej elmozdulását a két felvétel közt. Elég kismértékű (kb. 20-30 fok) az eltérés, de remélem, elég jól látszik (csak 1-2 pixel különbség van a fej két pozí­ciója közt a távolság miatt). í‰rdekes lenne tudni, hogy miért volt ez, és egyáltalán, micsoda ez a "majom"? A megoldás a NASA-nál.

<div class='spacer'></div>

<div class='spacer'></div>

<div class='spacer'></div>

<div class='spacer'></div>


[ Módosítva k márc 13 2012, 12:25 ]
Vissza az elejére
curiosity
sze márc 14 2012, 01:41
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Ez tényleg "ütős" Yup..... valóban,kí­sértetiesen emlékeztet egy gorillára...
Tudjuk,hogy mennyi idő telt el a két kép elkészí­tése között? Arra gondolok, hogy esetleg a fény-árnyék viszonyok okozhatják-e az animációdban bemutatott változást? Ha nem, akkor ötletem sincs, hogy mitől van, illetve lenne, csak...hmm...kissé meredek.... Azt hiszem, a biológiai élet,-ilyen szinten-kizárható. Nem hiszem, hogy ökológiai-lánc nélkül, csak úgy poroszkálna egy főemlős a Mars felszí­nén, CO2-t lélegezve, 7 millibar nyomáson.... persze, ezen is vita van, hogy "mennyi, az annyi..."
Visszatérve a fekete-szivacsos kövekre...próbáltam Földi analógiákat keresni, hogyan alakulhat ki, ill. hogyan keletkezhet egy ilyen forma, de nem nagyon találtam semmit. Próbáltam felfedezni hasonlóságot szétégett,szétrobbant meteoritokkal, vulkáni piroklasztikus anyagokkal, talán itt van némi hasonlóság. Valamilyen "tefra", horzsakő-féleségre hasonlí­t szerkezetileg, de mivel tűzhányó nincs a környékben, akkor az égből érkezhetett. í‰s van a harmadik variáció, a "szétrobbant,szétégett mesterséges-anyag verzió... Az anagliph képen, -amit kinagyí­tottál- az utóbbi meggyőzőnek tűnik, de mindjárt felvet egy csomó kérdést.... A szigetelőanyag-jelleg stimmel, ez logikus egy ilyen éghajlatú helyen. Mostmár csak az általad is jól ismert kérdések maradnak: kik, mikor, miért, hogyan....??
üdv!

[ Módosítva sze márc 14 2012, 01:47 ]
Vissza az elejére
horpad
sze márc 14 2012, 02:57
horpad
Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 674
Nem szivesen rontom el a játékodat, Yup, de az egy közönséges szikla.
Még másnap, távolodva is ugyanabban a testhelyzetben találta meg a navcam.
Pedig aznap éjjel erősen fagyott, -85° volt a legalacsonyabb…# Nordi! Egyáltalán nem mondtál hülyeséget… Az emberek többsége abszolut nem érti, mi szükség a false color technikára.
- Ez pedig a nasaék bénasága, hogy nem voltak képesek elmagyarázni.
Sajnos a Mars szí­nvilága rendkivül sivár és riasztó. A látható szí­nspektrumnak csupán egy nagyon keskeny szegmensét foglalja le.
Amikor az első túristacsoport vissza fog térni a Marsról, az összes hiperszuper kamera olyan képekkel lesz tele, mint a baloldali.
í‰s ezt igen nehéz elfogadni….Képzeld el, hogy egy őrült tele fújja a szobát ilyen piszkossárga festékkel, ki nem hagyva egyetlen foltot sem.
Az összes meglévő tárgy bele fog veszni a háttérbe, és csupán a megvilágí­tás okozta árnyékhatás képes valamennyire láttatni őket.
Hát ezért van szükség a false color technikára, hogy kiemelje a rejtőzködő részleteket.
(Tekintsd csak meg a jobboldali képet is.)
Tulajdonképpen ezzel egy marsi csendélet igénybevett szí­ntartományát zoomolják meg.
í‰s valójában Yup és mások is ugyanezt teszik, amikor háromnál több szegmenssel dolgoznak. De ők gondosan ügyelnek a szí­nvalóságra is.
így a képeik kontúrosak, részletgazdagok, - ugyanakkor túlidealizáltak….


[ Módosítva sze márc 14 2012, 03:00 ]
Vissza az elejére
yup
sze márc 14 2012, 07:52
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Nos, Curiosity, fogalmam sincs, hogy mennyi idő telt el az animációban szereplő két felvétel közt, mivel a képek időbélyegei azonos értéket mutatnak, mintha a bal- és jobbkamera egyszerre készí­tette volna őket. Csak ez, mint í­rtam és többször tapasztaltam, nem feltétlenül igaz. Szerintem ebben az esetben sem, mivel a felvételpár optikai lehetetlenséget mutat. Nekem afféle szkipperes magyarázat eszembe sem jut (t.i. hogy utólag hamisí­tottak részleteket a felvételeken, de ügyetlenek voltak... ), úgyhogy a kérdőjelek számomra fennmaradnak.
Nézd, Horpad, én sem gondolnám, hogy annak az alakzatnak igazi majomnak kellene lennie, persze, hogy tudom, hogy el sem mozdult a 3 nap alatt abból a pozí­cióból.
Sajna, a mosolygós emotikon nem elég magyarázat arra, hogy valóban természetes kő-e vagy sem, és arra sem elég, hogy miért nincs, de feltűnően nincs fellelhető pancam kép a terep azon szegmenséről, ahol ez a figura áll. Holott 3 nap alatt elég sok pancam fotó készült (a 3 naphoz 197 db full-frame kép található a nyilvános képtárban), de ezek egyike sem tartalmazza azt a terepszegmenst, hanem attól jóval arrébb, kb. 50 fokra észak felé kezdődnek, vagy nem túl érdekes "köldöknéző" témákat mutatnak (a rover napelem-tábláit, egy-két kis követ vagy homokot stb..)
Az egészen biztos, hogy a sol87 (amikor a navcam "majmos" képei készültek) utáni napon a navcam képek már a földi irányí­tó és kiértékelő központban voltak, és abban is bizonyos vagyok, hogy ez az alakzat rögtön feltűnt a képekkel foglalkozó személyeknek, miként bárkinek később. Ilyen esetekben többször is készí­tettek pancam képeket az ominózus részekről, ám jelen esetben ezek hiányoznak.
A "majom" bemutatásakor elfeledkeztem a méretekről szólni, ezt most pótlom.
A "majom" méretei: hátvonalának magassága 40-45 cm, "vállszélessége" 28-30 cm, testhosszát csak becsülni lehet a perspektivikus rövidülés miatt, de a megfigyelhető szögállás alapján 60 cm körül lehet, a feje pedig mintegy 22 cm átmérőjű és kb. 25 cm hosszú. Az alakzatok a képeltolódásokból számolva kb. 19 m-re vannak, í­gy a navcam felbontását figyelembevéve legalább 30 mm méretű részleteket tudunk azonosí­tani.
Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System