:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Amit a roverek láttak a Marson...
Oldal:       >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, Róza
Szerző Üzenet
curiosity
k márc 06 2012, 05:57
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Sziasztok!
A Marsra küldött roverek által lehetőség nyí­lt közelről tanulmányozni a felszí­ní­ alakzatokat, mechanikai,és kémiai vizsgálatokat végezni, ill megtapasztalni, milyen is a bolygó "testközelből...
A leszálló-egységek által készí­tett felvételek jó része a mai napig viták kereszttüzében áll, furcsa tereptárgyak, égbolton repülő "valamik", "elmozduló" kövek,stb láthatóak. ( Legalábbis egyesek szerint )..
Ebbe a topic-ba jöhet minden, ( fotók, illusztrációk, magyarázatok, stb,) amik ezzel kapcsolatosak.


[ Módosítva k márc 06 2012, 06:37 ]
Vissza az elejére
curiosity
k márc 06 2012, 06:55
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Itt pedig a NASA-járműpark, a Földi-tesók, a méretek illusztrálása céljából.....

Vissza az elejére
horpad
sze márc 07 2012, 01:19
horpad
Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 674

Nagyon örülök ennek a topiknak. A téma valósággal kimerí­thetetlen.
Egy találós kérdéssel kezdeném..: Melyik volt a legelső rover a Marson?
Tudom, a válasz nem egyszerű, ezért inkább megmutatom. Ő az..:Az oroszok tették le a Marsra 1971-ben, mindeki mást megelőzve ezzel.
A súlya 4,5 kg, és egy 15 m-es köldökzsinór táplálta. Kerék helyett talpakon csoszogott.
(Engem valahogy egy T34-esre emlékeztet.) Sajnos 24 másodperc után a teljes összeköttetés megszakadt,
í­gy most már soha nem fog kiderülni, mire lett volna képes.
. . . akkor még hittek a marslakók létezésében.[ Módosítva sze márc 07 2012, 01:21 ]
Vissza az elejére
curiosity
sze márc 07 2012, 07:58
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Szia Horpad!
Jó volt kicsit nosztalgiázni, megnéztem a Marsz-3 Orosz-nyelvű videóját, mit mondjak, számomra nem derült ki, mit is akartak ezzel az űrtücsökkel...
Persze,a lényeg akkoriban nem a tudományos eredmény volt,csupán annyi: mutassuk meg az Amiknak, hogy oda tudunk menni.... de miket is beszélek,hiszen már 62-ben ottjártak,méghozzá egy közös küldetés keretében,akkor meg minek kellett ez az űrtücsök 71-ben?
Hoztam én is egy képet, ez már egy másik küldetés, kicsit későbbről...mai napig nincs tisztázva, mit ábrázol a felvétel, műalkotás, természetes alakzat, esetleg valami más? kí­vácsi lennék, a véleményetekre....

Forrás:Yupiter
Vissza az elejére
yup
sze márc 07 2012, 12:27
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Helló Curiosity!

Elkezdtem az AL honlapon levő tanulmányomban felsorakoztatott efféle kérdéses alakzatok újravizsgálatát a lehető legrészletesebb felbontású képekkel: a pds eredetit tif-be konvertálom, és aztán vizsgálom anaglif képként őket (ha sztereo párok). Ezt is sorra kerí­tettem, és továbbra is az az észleletem, hogy a kis alakzat valóban térbeli, afféle szobrocska, és egy kis kétszintes "sámlin" foglal helyet. Kinagyí­tottam 10-szeresre (tif-ben nincs információvesztés), változtattam a megvilágí­tást és a kontrasztot, de mindannyiszor térbeli alakzat maradt. A maga elé tartott "karja" és a feje szabályosan veti az árnyékot a Nap iránya szerint. Nem tartom természetes eredetűnek. Semmiképpen nem tartom élőlénynek, mint ahogy egyes lelkes földönkí­vüli-hí­vők ezt kinyilvání­tották. A felvétel expozí­ciós ideje egyébként 10.9 sec a pds file információs blokkja szerint, ilyen hosszú időt élőlény aligha bí­rt volna ki elmozdulás nélkül (legfeljebb megfagyva...
Ha a rover a két kép készí­tése közt nem mozdult el, akkor a szobrocska 7-8 cm nagyságú lehet, ám, mint az emlí­tett tanulmányban kifejtettem, nem található a sztereo képpár ú.n. nulla parallaxisos vonala, ami arra utal, hogy a rover mégis elmozdulhatott a két fotó elkészí­tése között. Emiatt a 7-8 cm-es méret valószí­nűleg nem igaz, hanem a valóságban nagyobb lehet.
Vissza az elejére
curiosity
cs márc 08 2012, 03:57
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Szia Yup!
Azért elgondolkodtató,hogy a Spirittel miért nem készí­ttettek más látószögből is felvételt a szóban-forgó "objektumról".... Vagy nem tulajdoní­tottak neki jelentőséget, vagy csak később vették észre az elemzés során, mikor már késő volt, esetleg a rover már odébbált.... Ezzel az a probléma, hogy: egy, -azaz-(1)! olyan anomalisztikus alakzat,vagy tárgy is elég,-melyről minden kétséget kizáróan bebizonyosodik,hogy mesterséges eredetű- ahoz, hogy boruljon minden a Mars történetével kapcsolatban.... Hozzáteszem, egyáltalán nem vagyok hí­ve a "Marsi civilizáció"-t, mint Tí‰NYT propagáló elméleteknek, sőt, azt gondolom, hamvába fog halni az egész, miután minden eddiginél részletesebb képek készülnek a vitatott objektumokról. Lásd, Skipper nagyon nem szereti a HIRISE-képeket, de a többi hoax-er is bajban van...
Vallom,hogy az általad, és Horpad által fémjelzett irányvonal a helyes a Mars kutatásában,ezzel lehet előre menni, és nem a hamis elméletek gyártásával....
Yup! esetleg tennél majd ide a fórumra is az átdolgozott képekből? Előre is köszi!
í‰s akkor egy kicsit a Curiosity-ról, mivel "kerek" a szám, 150 nap múlva leszállás....
Remélhetőleg ezzel a kamerával már "minden részletet" meglátunk majd....üdv!
Vissza az elejére
yup
cs márc 08 2012, 09:55
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Szia Curiosity!

A felvetett gondolataidhoz hasonló dolgokon én is sokat tűnődtem, amikor a Spirittel együtt "vándorolva" vizsgálgattam a képeit. Néhány dolgot leszűrtem ill. megfigyeltem, ezeket itt is közreadom. El lehet gondolkodni rajtuk, de egy biztos, a konkrét megoldás a NASA-nál van.
1. A roverek a navcamot (többek közt) terepfelmérésre, előzetes helyszí­n megszemlézésre használták. Ennélfogva az adott helyszí­nről a nagyobb felbontású pancam képek csak későbbi időpontban, sokszor csak a következő nap készültek.
2. A navcam képek kevésbé részletesek, mint a pancamé, de ráadásul a vörös szí­ntartományban készültek, í­gy sok esetben a képeken látható alakzatok nem ismerhetők fel olyan jól, mint egy pancam kék vagy zöld szűrős képen. Emiatt volt, amikor a rover ugyanarról a helyszí­ni részletről, alakzatról készí­tett pancam képeket is, de volt, amikor nem (ilyen eset pl. a hí­res "majom" alakzat, amelyről ki tudja miért, csak navcam kép készült, több is!).
3. A pancam képeket (de általában a készí­tett képeket) a rover először letárolta a fedélzeti egységében, és ha elegendően tele volt a tárolója, akkor felnyomta a Mars körül keringő műholdra, majd onnan átküldték a Földre. Ezért előfordulhatott, hogy a felvétel szí­nhelyét már elhagyta a rover, mire a földi irányí­tóközpontban elemezték a képeket. Ez persze nem kellett, hogy feltétlenül azt jelentse, hogy nem térhet vissza a rover (erre volt is több példa!), de viszonylag ritkán kerí­tettek erre sort, legalábbis hivatalosan. Lehet, hogy ez a magyarázata annak, hogy az általad beidézett kis figurát miért nem fotózták le máshogyan is.
4. Tudomásom szerint napi elemzésnek vetették alá a hazcam képeit, ezek alapján tervezték meg a kövekező útszakasz útvonalát.
5. A pancam és a navcam sztereo kamerapárok voltak. Emiatt lehet térhatású képként vizsgálni sok felvételt. Bár azt várná az ember, hogy a kamerapár egyidejűleg készí­tette a képpárokat (ezt a két, bal- és jobboldali felvétel időbélyege ugyan mutatja), de többször bebizonyosodott, hogy ez nem í­gy történt, ugyanis többí­zben találtam olyan képpárt, amelyek teljesen nyilvánvalóan két különböző időpontban készültek, bár lehet, hogy a rover nem mozdult közben.
6. Továbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy a Spirit elsősorban nem marsi tudományos vizsgálati céllal tevékenykedett, hanem terepfelmérés, valaminek a keresése, felderí­tése stb. célból. Ezt a feltételezésemet arra alapí­tom, hogy feltűnően sok a Spirit felvételei közt a L7-R1 ill. L2-R2 sztereo képpár (ami nyilvánvalóan csak alakzatfelismerést segí­t és semmiféle tudományos elemzést nem tesz lehetővé), továbbá a teljes szűrős (L2-L7, R2-R7) képsorokon többnyire tájkép jellegű témák láthatók, esetleg közepes méretű felszí­ni alakzatok, amik szintén kevéssé tudományos célra utalnak. A felszí­ni közelképek, felszí­ni formációk, kőzetek stb. témájú felvételek száma az előbbiekhez mérten csekély. Legfeljebb az MI makrofelvételi tartozhatnak ebbe a kategóriába.
7. Feltűnő, hogy a Spirit sokat időzött (több, mint 20 napot) a Bonneville kráternél, holott ez a kráter geológiailag teljesen érdektelen, amellett e hosszú idő alatt nem is járta körbe, bár megtehették volna, sőt tudományos célokra alkalmas felvételekt szinte egyáltalán nem készí­tett. Viszont több érdekes és kérdéses alakzat is található az itt készült sztereo képpárokon, amelyekhez egyáltalán nem volt a NASA-nak semmi kommentárja.
8. Feltűnő a Spirit útvonala a Columbia Hills dombjai közt, amellett az útvonalának a kijelölése az emlí­tett dombtetőről a Home Plate nevű helyre. ("corridor of interest")
9. úgy tűnik, hogy a Spirit felderí­tő útjának végállomása a Home Plate volt, minden indokolás nélkül. Olyannyira, hogy a Home Plate-en és közvetlen környékén több évet tartózkodott a rover, majd amikor megkí­sérelték elhagyni a területet a Home Plate és a Ciolkovszkij gerinc közti kis völgyecskében, a rover végzetes csapdába esett: egy laza "homoktócsába" beásta magát, és nem tudott kiszabadulni. Pedig pl. innen a völgyecskéből lett volna lehetőség az ominózus kis szobrocskát alulról is lefotózni. De sajna, mielőtt a megfelelő pozí­cióba ért volna a Spirit, beleállt a homokba....
10. A Home Plate-en és az akörüli mozgást vizsgálva, egészen biztosan megállapí­tható, hogy a Spirittel kerestettek valamit: tökéletesen olyan a nyomvonala.

Vissza az elejére
yup
p márc 09 2012, 01:42
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Tessék, curiosity, itt egy csőszerű valami (kék nyilazással jelölve). A Bonneville kráter közelében fotózta a Spirit. valami négyszögletes folt is van a tetején, a baloldali lecsapott felületén valami rácsszerű fénylik. Szerintem az pl. egyértelműen fém. Nem tartom természetes (kő) képződménynek. Ezen a képen van egy fura alakzat is, fekete nyilazással jelölve. Ha nagyon alaposan nézi az ember, az az érzése támad, hogy az sem kő, hanem valami amorf izé, rücskökkek, jobboldalon kis lyukkal. Fene tudja, mi lehet, akár valami sajátságos meteorit is, de teljesen eltér a körülötte heverő kövektől.
A következőkben majd beteszem a "majmot", és megpróbálom gif animációval megmutatni, hogy olyan, mintha elmozdult volna a feje a két kép készí­tése közben.
<div class='spacer'></div>
Vissza az elejére
yup
p márc 09 2012, 02:03
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 172
Na, bónuszként azt a kis rücskös izét is külön kinagyí­tottam, és betettem ide. Mindenki döntse el, hogy mit lát, különös figyelemmel a kék nyilacskával jelölt részletre.
<div class='spacer'></div>
Vissza az elejére
curiosity
p márc 09 2012, 04:48
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Sziasztok!
Megmondom őszintén Yup, ha nem tudnánk hogy a Marson készült a kép, azt hinném a "csődarabról", hogy egy kidobott Pannónia lámpafej....persze a méretét nem tudom, de formára egészen olyan,,,,
Azért néhány dolgot át kell gondolni ezekell a "leletekkel"... Elsősorban is, ha tényleg fém,mennyi időt bí­r ki erózió-mentesen a Marsi környezetben? Mondjuk,ha megtalálnák,és megvizsgálnák az oroszok landerét,lehetne következtetni.... Egyébként meg, lehet, nem minden arany,ami fénylik, lassan úgy összeszemeteljük a Marsot, elófordulhat, hogy a saját dolgainkba botlunk bele.... ( Ahogy Skipper is benézte...) Van ott már jónéhány szonda-maradvány, hőpajzsok, ernyők,stb, és lehet,hogy voltak olyan szondák is,amikről nem is tud a nagyközönség....
Erről viszont,igen: a Marsz-6 lander feltételezett leszállási ( becsapódási?)-helye.....
Egyébként gratula a képhez, Yup, sok ilyet még.....


[ Módosítva szo márc 10 2012, 01:15 ]
Vissza az elejére
Oldal:       >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System