| Kezdőlap Kezdőlap 2020 Archiv (2010-13) Top cikkek Fórum Regisztráció A Mars titkai Epsion |
| :: Fórumok :: Földönkívüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
| Képek és színek | ||
| Oldal: << >> | |
|
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, Róza
|
| Szerző | Üzenet | ||
| yup |
| ||
![]() Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 172 | Nem, nem.. nem sütőtökpüré színű.. most és ezen a helyen. Feltehetőleg kissé más a felszínt alkotó anyagok minősége, mint pl. a Spirit mozgási körzetében, de más is van... Mégpedig az, hogy a felszínt érő napfény spektruma, mint ezt korábban írtam, úgy tűnik nagyon hasonló a földihez. Feltehetőleg elég tiszta a légkör, illetve az általa okozott szűrés kevésbé érinti a zöld hullámhosszokat, és valamennyire a kékeket. Ennélfogva a Spiritnél gyakorta látott, sárgás fénynél érzékelhető R/G/B=1/0.6/0.3 tipikus talajszín itt több zöldet és kéket fog mutatni. Ha megnézzük, akkor azt találjuk, hogy R/G/B=1/0.8/0.55 tipikusan, ami azt (is) jelenti, hogy e képek készítésekor a felszínre jutó napfény sokkal több kék és zöld fényt tartalmazott, mint a Sipiritnél oly gyakori tau=0.7-2 értékek esetén. Persze, amikor ott is nagyon tiszta volt a légkör, akkor a talaj színe ott sem azt az értéket mutatta, hanem nagyobb kék és zöld komponensekkel rendelkezett. Annak idején azért is fikáztam a NASA/JPL/Jim Bell képeit, mert ez az egyszerű tény nem mutatkozott a színes képeken, hanem egyöntetűen "sütőtökpürések" voltak. Most feltehetően ennek vége... | ||
| Vissza az elejére | | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Azt hiszem, rájöttem…. Szerintem a MER kamerák már eleve alkalmatlanok voltak a színvalóság megjelenítésére. - Egy mágnescsíkos átvitelnél alapfeltétel az író és olvasó fejek egyező pozicionálása, ha ez nincs meg, az egész rendszer kasztrálva van, és ilyenkor az utólagos rehabilitáció teljességgel lehetetlen. Színes képekre ez úgy vonatkozik, hogy az adatrögzítő eszköz (kamera) RGB komponenseinek meg kell egyeznie a megjelenítő eszköz (monitor) színösszetevőivel. A Curiosity-nél ezt már figyelembe vették, de MER-eknél még nem. Ha most, a MAHLI fotók ismeretében megpróbálnád a MER képekből ugyanezt a színvilágot összeállítani, - akár a korrekciók önkényes megváltoztatása árán, - nem hiszem, hogy sikerülne. Sem neked, sem másnak…. Mert szerintem nem is lehet. (De azért örülnék, ha megpróbálnád…) A képlet tiszta és világos. Ha össze lehet hozni a MAHLI színeit MER képekből is, akkor az eddig használt algoritmusok voltak hibásak, - ha nem, akkor pedig a képek használhatatlanok a rosszul megválasztott szűrők miatt. De a belőlük levont eddigi következtetéseket mindenképpen érdemes átgondolni. | ||
| yup |
| ||
![]() Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 172 | Megpróbáltam...Nahááát... Ezt sem gondoltam volna... Biztosan emlékszel, Horpad, hogy annak idején a hivatalos NASA képek és az én színes képeim közti különbségek taglalásakor említettem a linearizálást. Ennek oka az volt, hogy a roverek a 12 bites pixelértékeket konertálták egy nemlinearizáló táblázat segítségével 8 bitesre, és úgy küldték le a földi fogadóállomásra pds formátumban. Ezt a pds képet kellett visszalinearizálni és megcsinálni vele a megfelelő műveleteket, hogy előálljon a színes kép. A múltkor észrevételeztem, hogy úgy tűnik, nem a Curiosity állítja elő a színes képet és küldi le, hanem a raw ccd bitképet kérik le a rovertől, és itt a földi központban készítik belőle a színes képet. Teljesen jogos az a feltételezés, hogy a Curiosity is nemlinearizálva küldi le a 12 bites pixelértékekkel rendelkező képet, hogy beleférjenek 8 bitbe a pixelértékek. í‰s tényleg... Nézd meg az alábbi képpárt. A felső az eredeti Curiosity színes kép, míg az alsó az ő linearizált változata (egyéb információk híján a MER-ek LUT3 konverzióstáblájának inverzét használtam --- gondolom, nagyot nem tévedhettem). í‰s lőn.... az általam előállított Sipirit és Oppy színes képek színvilága megjelent. Nincs új a nap alatt a Marson, a talaj felszíne jellegzetesen R/G/B=1/0.65/0.35 színösszetételű... 2:0 a javamra... ![]() [ Módosítva p szept 14 2012, 08:35 ] | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Te jóságos í‰g !!! A Mast Cam Left képein ugyanúgy felbukkant egy lefutó fényes csík, mint a MAHLI-nál. Csak ez egy kicsit beljebb és föntebb van, de szintén egy fényes ponttal kezdődik. A full frame képeken keressétek sol 20-tól. … igazán nem tudom, mit gondoljak. | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Azok számára, akik úgy gondolják, hogy a Mars megismeréséhez kizárólag a színek világán keresztül vezet az út, készítettem néhány kettős portrét a rover reprezentánsabb szerelvényiről. Ezek egyrészt a vörös bolygó felszínén készültek, másrészt a szerelőcsarnok megvilágításának fehér fénye mellett. A képeken semmit nem állítottam, csupán méretre vágtam őket. így látszik csak igazán, mennyire más a Mars színvilága, és hogy mennyire összeegyeztethetetlen a földiével. … amikor â€valós†színekről beszélünk, jusson ez is eszünkbe. ![]() ![]() ![]() | ||
| yup |
| ||
![]() Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 172 | Phobos! Van egy jelenség, amin sokat tűnődtem. Emlékszel még arra, hogy a Curiosity sol13-tól jelentek meg fekete-fehér raw képek, amik a Bayer-mintás ccd pixelképnek feleltek meg. Nos, ezeket valódi raw képként kezelve, egy kiváló átalalkító algoritmusnak vetettem alá, amely a raw képből színes jpeg képet készít. Nekem is pont olyan zöldes négyzetecskék tarkították az egyébként vöröses talajú felszínt, mint azokon a képeken, amiknek a linkjét Horpad adta meg a múltkor. Nézd csak a képrészletet: ![]() Sajátos módon ez a jelenség az egyébként eléggé homogén színűnek tekinthető égbolton is látható. Nem a 8x8-as vöröses raszterrácsra gondolok, azt az okozza, hogy a "raw" képet jpeg formátumban adták elő. Ez a zöldes foltosodás szerintem nem lehet a jpeg kódolástól, hiszen szignifikánsan zöldes, akármilyen a háttér, amellett eléggé szabálytalannak tűnik az eloszlása, nem fedezek fel benne periodocitást. Szerinted mi lehet az oka? [ Módosítva k szept 18 2012, 08:03 ] | ||
| phobos |
| ||
![]() Regisztrált tag #446 Regisztrált: cs ápr 19 2012, 01:54Üzenetek: 23 | Szia Horpad! í‰rtem szavad... Tudnál mondani olyan gyakorlati példát a megvilágítás árnyalatokat módosító hatására, ami a legsötétebb tárgyakat kivilágosítja, a világosakat pedig tompítja? Ugyanis ez figyelhető meg a rover Marson készült "önarc" képein. í‰s a színekről még nem is beszéltünk... Szia Yup! Kár, hogy ilyen kicsi ez a kép. Biztos, hogy annyira kiváló az az átalalkító algoritmus? Nekem elsőre szellemképnek tűnt. Mintha az előző fotó maradványa lenne még a ccd-n és az piszkált bele a következőbe. Más tippem nincs. | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Szia Phobos! Ez történik akkor, amikor a meglévő színekhez hozzákeversz egy tejeskávé színű árnyalatot: A világos színek sötétebbek lesznek, a sötétebb színek kivilágosodnak… Ez a tejeskávé árnyalat a Marson mindenütt jelen lévő szórt fény... Ezért különböznek a marsi fotók a fehér fényű műteremben készült felvételektől. A színérzékelésünk alá van rendelve a megvilágításnak. Tiszta kék megvilágítás mellett a hófehér másolópapír kéket fog játszani, és az összes sárga felület zöldbe megy át. Valójában a direkt fény és a szórt fény százalékos megoszlása a meghatározó, a legjobb példa erre az előzőkben bemutatott uhf antennadoboz. Mivel a Földön a kettő közel egyező spektrumú, itt ritkán érzékeljük különbséget. A Marson viszont más a helyzet. Ott egy keskeny rozsdavörös árnyalat az uralkodó, mindenre az telepszik rá. így aztán hiába is keressük a földi színvilágot a marsi fotókon, soha nem fogjuk megtalálni… | ||
| yup |
| ||
![]() Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 172 | Phobos, mindenkinek ilyen zöld pöttyösek a "raw" képekből készült színes képek... Azt a "szellemképet" én nem hinném, ahhoz nagyon szart kellett volna csinálniuk 1.5 milliárd dollárért... Mellesleg a zöldes pöttyök területén a raw képen is a zöld pixelek értéke közel van a vörös pixelekéhez, sőt, néhol meghaladja őket. Amúgy a raw képekkel van még más bajom is: figyelmesen böngészgetve ezeknek a területeknek a környékét, az a meglepő tapasztalat lesz, hogy van, ahol két azonos színű "szomszédos" vörös pixel értéke akár 20%-kal is eltér egymástól, de hasonlók figyelhetők meg egyes zöld pixelpároknál is. | ||
| yup |
| ||
![]() Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 172 | "Valójában a direkt fény és a szórt fény százalékos megoszlása a meghatározó, a legjobb példa erre az előzőkben bemutatott uhf antennadoboz. Mivel a Földön a kettő közel egyező spektrumú, itt ritkán érzékeljük különbséget. A Marson viszont más a helyzet. Ott egy keskeny rozsdavörös árnyalat az uralkodó, mindenre az telepszik rá." Hű, ezt gondold végig, Horpad.. en A földi napfény spektruma ismeretes, ezt érzékeljük fehér fényként. Az égbolt szórt fénye (tiszta égbolt) viszont meglehetősen más spektrumú, kék színű. A spektrális eloszlási görbe a 430-440 nm környékén mutat maximumot, és kb. 480 nm után elég komoly meredekséggel csökken. Ez egy színes képen úgy mutatkozik, hogy 100% kék alapszínhez keveredik kb. 70% zöld és kb. 50% piros. Ismerve a Rayleigh szórás intenzitásának összefüggését, elmondható, hogy pl. a 670 nm hullámhosszú vörös fény intenzitása a szórt égbolt-fényben a 440 nm-esnek kb. a 18%-a mindössze. A földi égbolt szórt fényének az intenzitása a direkt napfényhez képest kb 5-8%, nem sok vizet zavar, de mindenesetre ennyiben befolyásolja a színérzékelésünket. A fölrdi felszíni környezetünknek a színe viszont igen sokféle, így a felszínről visszavert fény színe eléggé inhomogén, mondjuk fehérzaj jellegű. A Marson a felszínt elérő napfény színe a légkörben tartózkodó aeroszolok mennyiségétől és minőségétől függően változik: igen tiszta időben sokkal kékesebb, mint itt nálunk, ugyanakkor jelentékenyebb aeroszol mennyiség esetén határozott színszűrés is fellép, ami a spektrumban maximum-eltolódást okoz. A Spirit/Oppy mérések alapján ez a maximum a 600-650 nm közt van, de szokványos légköri helyzetben (tau=0.7-1.2) ez a maximum csak mintegy 20%-kal haladja meg a földi spektrumban a zöldhöz viszonyított értéket. Persze, porvihar esetén más a helyzet, de itt a Földön is... Az aeroszol anyagminőségétől is függ ez a szűrt fény, mivel nem mindig és nem csak vasrozsda lebeg a légkörben. Pl. elég komoly különbség volt az Oppy és a Spirit körüli légköri aeroszol okozta spektrális eltolódásban. Természetesen simán előállhat az a helyzet is, hogy a földi spektrummal szinte pontosan megegyező napfény éri el a marsi felszínt: ekkor a direkt fény fehér fény. A marsi égbolt szórt fénye persze jelentősen különbözik a földiétől. A Rayleigh szórás kicsi, így csak tiszta időben érvényesül a sötétkék színe, az ilyen szórás fényereje gyakorlatilag alig van. Amikor aeroszol van a légkörben, akkor koncentrációtól és anyagtól függően más a színe is és a fényereje is. úgy tűnt az eddigi fotók alapján, hogy a marsi égbolt szórt fényereje nagyobb, mint a földié (elég érdekes... ), de nem lépi túl a direkt fény 15-20%-át. Ennyit tudhat módosítani a direkt fénnyel keveredve. Az égbolt színe nem örökké vörös meg rózsaszín, hanem a szürkétől a sárgáson át a narancsosig és a zöldessárgáig, valamint a vörösesig és a rózsaszínig szinte bármi összejöhet a körülményektől függően. Ez bizonyára nagyon szokatlan lesz az első marsi expedícióban résztvevő emberek számára.Abban viszont meglehetősen igazad van, hogy nagy átlagban a felszín visszavert fényének a színe elég egyhangú: vöröses-narancsos-barnás, esetleg homokszínű, attól függően, hogy hol vagyunk . Persze,a sarkvidékeken vagy egy-egy kisebb árnyékos kráterben lehet akár fehér színű hó/jég is.. De hát a rétek és erdők zöldje, a virágok sokszínűsége, a nyílt vizek villódzása nagyon hiányzik onnan.. Nekem mindenesetre ezért volt meglepő a türkizes színű égboltszín a Curiosity felett.. [ Módosítva k szept 18 2012, 01:29 ] | ||
| Oldal: << >> | |