| Kezdőlap Kezdőlap 2020 Archiv (2010-13) Top cikkek Fórum Regisztráció A Mars titkai Epsion |
| :: Fórumok :: Földönkívüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
| Viz a Marson ?... | ||
| Oldal: << >> | |
|
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, Róza
|
| Szerző | Üzenet | ||
| yup |
| ||
![]() Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 172 | Tényleg nagyon hasonló a kettő.. Tyű, ha odamegyünk, el ne tüsszentsük magunkat, mert egész gödröt ásnánk vele..! | ||
| Vissza az elejére | | ||
| curiosity |
| ||
![]() Regisztrált tag #388 Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57Üzenetek: 177 | Háát...akkor a fiúk nagyon vigyázhattak 62-ben, hogy véletlenül se tüsszentsenek, sikerült is nekik úgy "leszállni", hogy egy porszemet sem vertek fel...... . Katt ide! Persze,lehet,hogy nedves talajra érkeztek.... [ Módosítva cs febr 16 2012, 10:31 ] | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Nem csak én hiszek feltétlen a marsfelszíni jég létezésében … Sajnos már nem emlékszem, az alábbi képet honnét emeltem ki, de a színskála önmagáért beszél. ![]() Persze tudom, az ilyen bejegyzésekkel csak óvatosan, nehogy mi is a NASA állandó megfigyelése alá kerüljünk, mint egy másik fórum (biztos forrásból: ez Tí‰NY!). íltalában a â€Bing [Bot]†nicknevet szokta használni…. | ||
| yup |
| ||
![]() Regisztrált tag #409 Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25Üzenetek: 172 | A kérdés, amit nem tudom, feltettek-e már komolyan, és válaszoltak-e rá valaha is: Hogy került oda az a rengeteg víz, amiből a jég lett? | ||
| curiosity |
| ||
![]() Regisztrált tag #388 Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57Üzenetek: 177 | Ez jó kérdés Yup....jelenpillanatban még azt sem tudjuk biztosan, hogy a Földre hogy került a víz, de például ott van az Európa, brutális vízkészlettel, vajon honnan? Majdnem úgy tűnik, mintha "alapértelmezett" alkotóeleme lenne az Univerzumnak, és mindenütt megtalálható, ahol nincs túl nagy hő-sugárzásnak kitéve, vagy nem áll fenn olyan körülmény, amely képes elbontani a kémiai-kötését. Az üstökös-elmélet sem biztos hogy megállja a helyét, mivel a becsapódás energiája könnyen felszabadíthatta a hidrogént, ami visszaszökhettett a világűrbe... Találtam egy gyönyörű képet, megpróbálom berakni, a Marsi-édenkert... ![]() [ Módosítva cs febr 23 2012, 03:59 ] | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Valóban jó a kérdés …. A marsi vízre ugyan nem, de földünk vízkészletére van saját elképzelésem. Szerintem teljesen felesleges faggatni, honnét érkezett, mivel a döntő hányada itt született helyben. Sajnos a földtörténeti kutatások lazán átlépik a kezdeti embrionális állapotot, pedig bolygónk jelenlegi arculata jórészt annak köszönhető. Amikor még nem volt más, mint izzó por- és gázfelhők halmaza. Amit aztán tovább hevített a gravitációs sűrűsödés…. Ismert, hogy magas hőmérsékleten vegyi reakció nem indul be, inkább a kémiai bomlás a jellemző. Példaként említhetném a mészégetést, fémkohászatot, vagy akár a termikus vízbontást is. Tehát léteznie kellett egy olyan időszaknak, amikor az atomsúlytáblázat elemei a natúr valóságukban voltak jelen. Aztán ahogy kezdetét vette a lehűlés, beindultak a kémiai reakciók. Elsőként talán a klór és a nátrium találtak egymásra, mivel mindkettő elég heves vérmérsékletű. A konyhasó (nátriumklorid) jelenleg is ott van feloldva az óceánok vizében. Az oxigén nem tagadta meg kikapós természetét, egyidejűleg flörtölt a hidrogénnel és a szénnel is. így jöhetett létre a víz a felszínen, továbbá a széndioxid a légkörben. A történet eléggé hosszú, most csak a végkifejletre, epilógusra hagyatkoznék. A top 100-ban létezik három elem (oxigén, szén, hidrogén), amely nem éri be a hagyományos monogám kapcsolatokkal (széndioxid, víz, metán), ennél többet akar. A tudomány számára ma is rejtély az az ajzószer, stimulátor, ami ezt a triót gruppenre készteti. De az eredmény ismert. Az alkohol, szőlőcukor, zsírok, fehérjék, szénhidrátok és cellulóz létrejöttéhez elégséges e három elem bonyolult szerveződése is. Tudnám még folytatni, amennyiben vegyész vagy biokémikus lennék, - de nem vagyok az. - Ezért inkább térjünk vissza a topik eredeti gondolatmenetéhez… | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Bocsánat! … szerintetek mi ez, ha nem jég egy 425 m átmérőjű kráter aljában? Katt ide! ![]() Tudom, a földi látványhoz szokott szemnek meglepő a jégfelület ilyen mértékű gyűrődése, de ennek a jégnek napi 80°-os hőmérsékletváltozásokat, tágulást és zsugorodást kell elviselnie évmilliók óta. í‰s ha képeket keresünk a világhálón a Michigan-tó befagyott jegéről, - akad belőle bőven, - hát az sem egy műjégpálya, pedig jóval kisebb stressznek van kitéve. De megnézhetjük ezt a krátert sokkal közelebbről is. ![]() Végül a nyomaték kedvéért vegyünk elő egy másik krátert a kép tetejéről. Ugyanezt a látványt nyújtja. ![]() Talán magyarázat lehet ezekre az egykori elárasztásokra az a hatalmas iszapvulkán, amely kettejük között található. De az már megérdemel egy külön posztot is. | ||
| fulldragon |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #35 Regisztrált: v júl 04 2010, 02:40Üzenetek: 593 | "...A NASA-megfigyeléssel kapcsolatban, konkrét példa: egy másik fórumon Horpad közétett egy tanulmányt, és kis idő múlva egy NASA -szakértő szinte ugyanazt publikálta....( persze, mint saját megállapítását...)... " ...örülök hogy megbiztok az oldalban (valóban biztonságos, nem ingyenes és reklámmentes) viszont azt mi sem tudjuk megakadályozni, hogy a Nasa vagy bárki más átvegye és újraközölje a munkátokat ... ...de büszkék vagyunk arra, hogy ilyen komoly dolgok a mi portálunkon jelennek meg elöször... | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Semmi gond, fulldragon! Volt már, hogy a munkámat más fórumra is feltették anonim, például Katt ide! , de az ilyesmi nálam nem okoz lelki válságot. Egy legyintéssel át szoktam lépni. Az internet Mindenkié. (Elnézést, ha ez most relámnak minősül, kitörölhetem … ) ---- â€â€¦ A kérdés, amit nem tudom, feltettek-e már komolyan, és válaszoltak-e rá valaha is: Hogy került oda az a rengeteg víz, amiből a jég lett? … †Yup! MrAndersohn személyesen próbál meg válaszolni neked. | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | úgy látom, a marsi vízkereső technológiát a Szaharában is alkalmazzák. Ezek szerint, ha a MARSIS mégsem találna vizet, akkor a hiba nem az í–n készülékében van … | ||
| Oldal: << >> | |