| Kezdőlap Kezdőlap 2020 Archiv (2010-13) Top cikkek Fórum Regisztráció A Mars titkai Epsion |
| :: Fórumok :: Földönkívüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
| Marsi vegyes | ||
| Oldal: << >> | |
|
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő
|
| Szerző | Üzenet | ||
| xiriux |
| ||
![]() Regisztrált tag #356 Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35Üzenetek: 24 | Bevallom töredelmesen, nem volt cérnám végignézni a berakott két videót, csak pár percet belekukkantottam mindkettőbe. Valóban, eléggé felkészületlen volt a figura, ráadásul szerintem nem is jó úton idult el. A NASA által publikált színes képek, főleg a panorámaképek hiába nagyméretűek, az eredeti felbontásnál nem jobbak (részképenként 1 megapixel). úgy tűnt, fogalma sincs arról, hogy ezek a képek sokszor színezettek, mert nem mind csak a pancammal készült részképekből vannak összeállítva, hanem navcam képeket is inzertáltak(ezeket felnagyítva, vagy a másikat lekicsinyítve...) a navcam képek minden nyűgével együtt (vörös színszűrő, harmadakkora felbontás..). Nem beszélve arról, hogy ezek a képek szinte kivétel nélkül a nagyközönség meg a sajtó részére készültek, készítették őket. Ezekből a képekből részleteket nagyítgatva "felfedezni", hogy a Marson mi minden nem odavaló(?) tárgy látható--- szóval egy kissé megfontolatlan kijelentés. Az a legtöbb eredménnyel kecsegtető módszer, ha az eredeti 1 Mpx-es (pancam) pds képeket konvertáljuk tif formátumúra (így nincs tartalomveszteség), majd a tif képekből képezünk sztereo képpárokat (ha lehet), és a felvételeket 3D-s látványként vizsgáljuk. Ebben az esetben kapjuk a lehető legtöbb képi információt, és a lehető legnagyobb eséllyel találhatunk valamilyen anomalisztikus alakzatot, tárgyat, miegymást. A marsroverek (elsősorban a Spirit) felvételein valóban találhatók nem természetes alakzatok, nem egyszerű, természetes eredetű kőre valló formák. A legtöbb a Bonneville kráter környékén és a Home Plate környékén, de a Columbia Hills lejtőin is előfordulnak. Hogy ezek pontosan micsodák, azt nem lehet bizonyossággal megmondani, csak azt, hogy mire emlékeztetnek, vagy azt, hogy mik biztosan nem. | ||
| Vissza az elejére | | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Hűha! Több mint 400 új fotó a Hirise februári csomagjában. Katt ide! Időbe fog telni, amig végig megyek rajtuk… | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Ez a legfrissebb felvétel a Spiritről… 2011 december 27.-én készült. Szegénykémet már nagyon belepte a por. Katt ide! ![]() | ||
| fulldragon |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #35 Regisztrált: v júl 04 2010, 02:40Üzenetek: 593 | újabb földi űreszközt fotóztak le a Marson szerző:Kereszturi íkos A NASA által csütörtökön közölt képeken a veterán Spirit marsjárót leszállító egység látható. Huszonöt centiméter átmérőjű részletek is láthatók a Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda HiRISE jelű kamerájának felvételein. A NASA által csütörtökön közölt képeken a Spirit rovert leszállító egység azonosítható, amelynek a külső felületein lévő légzsákok tompították a leszállás ütközését. ![]() A rover leszállító rendszere (NASA, JPL) A Spirit rover egyébként hat évet dolgozott aktívan a bolygón. 2009 májusában egy homokdűnébe ragadt, ahol 10 hónapot töltött, miközben nem tudták kiszabadítani. Ezalatt az évszak télbe fordult a Marson, ezért az űreszköz nem tudott olyan térbeli helyzetbe fordulni, hogy napelemtáblái a minimális energiatermeléshez szükséges áramot generáljanak a gyenge téli napfényben - így végül felmondta a szolgálatot. ![]() A Spirit rover 2010. február 15-én, a homokdűnébe ragadva (NASA, JPL) Eközben a Spirit társa, az Opportunity rover nyolcadik éve rendületlenül dolgozik, és tavaly nyáron elérkezett a 22 kilométeres Endeavour-kráterhez. forrás:/origo/ horpad irta: így most már csak kiegészíteni tudom a teljes mérettel. Katt ide! A Bonneville kráter akkor a talaj szintjéről nézve ilyen képet mutatott. Katt ide! A krátert megfelező sötét sávnak (dust devil) külön története van. Megpróbálom előkeresni…. [ Módosítva h febr 13 2012, 03:26 ] | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Nos, akkor egy újabb post a Spirit-nosztalgia jegyében … A sztory még az MGS MOC felvételek alapján került feldolgozásra, mert a Hirise csak jóval később, 2006 novemberében lépett szolgálatba. Az eredeti kompozit túl nagy ahhoz, hogy itt megjelenítsem, át kellett méretezni, de itt megtekinthető: Katt ide! ![]() Valójában annyi történt, hogy amint a rover ott poroszkált, és próbált tájékozódni, egy porördög zúgott el a közvetlen közelében. De ez csak utólag derült ki. A történethez még további kiegészítések is fellelhetők: Katt ide! | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Meglepően hamar megbillent NASA-ék arzént zabáló DNS elmélete. Katt ide! Hát ezért kell minden â€szenzációs†bejelentést fenntartással fogadni …. | ||
| curiosity |
| ||
![]() Regisztrált tag #388 Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57Üzenetek: 177 | Nna....még egy pár kilóméter, és ott vagyunk... <div class='spacer'> | ||
| curiosity |
| ||
![]() Regisztrált tag #388 Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57Üzenetek: 177 | Szia Horpad! Ezt a meseszép képet most szedtem le. McEwen fűz hozzá magyarázatot, de inkább a tiédre lennék kíváncsi....üdv! <div class='spacer'> </div> | ||
| horpad |
| ||
horpad![]() Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 674 | Remek megfigyelés, Curiosity007, már én is nézegettem ezt a képet (ESP_025481_1385). (Egyébként a felvételhez nem McEwen, hanem Serina Diniega fűzött kommentet. Majd alkalomadtán bocsánatot kell kérned a hölgytől.) Ha letöltjük a nagyfelbontású 2560 pixeles változatot Katt ide! látható, hogy a véleményével ellentétben ez nem egy impact becsapódás. Hiányzik a kivetődés (ejecta), a szélrajzolta dűnesorok pedig töretlenül haladnak a folt belsejében. Ez utóbbi még a szintsüllyedés valószínűségét is kizárja. Lehetséges, hogy csupán az árnyékhatás nyomán kialakult közönséges negativ hőfolt, amit az infrakamera egyszerűen túlreagált. Ha megnézed a teljes képet Katt ide! a többi mélyedés is hasonló látványt mutat. Próbáld rajta megtalálni, ott van legalul. Délsarki tél van, ilyenkor a Nap elég laposan jár, – északon. ![]() | ||
| curiosity |
| ||
![]() Regisztrált tag #388 Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57Üzenetek: 177 | Valóban, horpad....McEwen ártatlan az ügyben, poszt közben kalandoztam el egy másik HIRISE-képhez, ( ESP_025679_1300 ) melyet Å kommentelt, innen a keveredés... | ||
| Oldal: << >> | |