:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról

<< Előző téma | Következő téma >>
Marsi vegyes
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő
Szerző Üzenet
xiriux
k jan 31 2012, 11:31
Regisztrált tag #356
Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35
Üzenetek: 24
Bevallom töredelmesen, nem volt cérnám végignézni a berakott két videót, csak pár percet belekukkantottam mindkettőbe. Valóban, eléggé felkészületlen volt a figura, ráadásul szerintem nem is jó úton idult el. A NASA által publikált szí­nes képek, főleg a panorámaképek hiába nagyméretűek, az eredeti felbontásnál nem jobbak (részképenként 1 megapixel). úgy tűnt, fogalma sincs arról, hogy ezek a képek sokszor szí­nezettek, mert nem mind csak a pancammal készült részképekből vannak összeállí­tva, hanem navcam képeket is inzertáltak(ezeket felnagyí­tva, vagy a másikat lekicsinyí­tve...) a navcam képek minden nyűgével együtt (vörös szí­nszűrő, harmadakkora felbontás..). Nem beszélve arról, hogy ezek a képek szinte kivétel nélkül a nagyközönség meg a sajtó részére készültek, készí­tették őket. Ezekből a képekből részleteket nagyí­tgatva "felfedezni", hogy a Marson mi minden nem odavaló(?) tárgy látható--- szóval egy kissé megfontolatlan kijelentés.
Az a legtöbb eredménnyel kecsegtető módszer, ha az eredeti 1 Mpx-es (pancam) pds képeket konvertáljuk tif formátumúra (í­gy nincs tartalomveszteség), majd a tif képekből képezünk sztereo képpárokat (ha lehet), és a felvételeket 3D-s látványként vizsgáljuk. Ebben az esetben kapjuk a lehető legtöbb képi információt, és a lehető legnagyobb eséllyel találhatunk valamilyen anomalisztikus alakzatot, tárgyat, miegymást.
A marsroverek (elsősorban a Spirit) felvételein valóban találhatók nem természetes alakzatok, nem egyszerű, természetes eredetű kőre valló formák. A legtöbb a Bonneville kráter környékén és a Home Plate környékén, de a Columbia Hills lejtőin is előfordulnak.
Hogy ezek pontosan micsodák, azt nem lehet bizonyossággal megmondani, csak azt, hogy mire emlékeztetnek, vagy azt, hogy mik biztosan nem.
Vissza az elejére
horpad
cs febr 02 2012, 05:57
horpad
Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 674
Hűha!
Több mint 400 új fotó a Hirise februári csomagjában. Katt ide!
Időbe fog telni, amig végig megyek rajtuk…
Vissza az elejére
horpad
p febr 10 2012, 01:19
horpad
Regisztrált tag #120
Ez a legfrissebb felvétel a Spiritről… 2011 december 27.-én készült.
Szegénykémet már nagyon belepte a por.
Katt ide!

Vissza az elejére
fulldragon
h febr 13 2012, 02:40

Regisztrált tag #35
Regisztrált: v júl 04 2010, 02:40
Üzenetek: 593
újabb földi űreszközt fotóztak le a Marson

szerző:Kereszturi íkos

A NASA által csütörtökön közölt képeken a veterán Spirit marsjárót leszállí­tó egység látható.
Huszonöt centiméter átmérőjű részletek is láthatók a Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda HiRISE jelű kamerájának felvételein. A NASA által csütörtökön közölt képeken a Spirit rovert leszállí­tó egység azonosí­tható, amelynek a külső felületein lévő légzsákok tompí­tották a leszállás ütközését.

A rover leszállí­tó rendszere (NASA, JPL)

A Spirit rover egyébként hat évet dolgozott aktí­van a bolygón. 2009 májusában egy homokdűnébe ragadt, ahol 10 hónapot töltött, miközben nem tudták kiszabadí­tani. Ezalatt az évszak télbe fordult a Marson, ezért az űreszköz nem tudott olyan térbeli helyzetbe fordulni, hogy napelemtáblái a minimális energiatermeléshez szükséges áramot generáljanak a gyenge téli napfényben - í­gy végül felmondta a szolgálatot.

A Spirit rover 2010. február 15-én, a homokdűnébe ragadva (NASA, JPL)

Eközben a Spirit társa, az Opportunity rover nyolcadik éve rendületlenül dolgozik, és tavaly nyáron elérkezett a 22 kilométeres Endeavour-kráterhez.

forrás:/origo/

horpad irta:
így most már csak kiegészí­teni tudom a teljes mérettel. Katt ide!
A Bonneville kráter akkor a talaj szintjéről nézve ilyen képet mutatott. Katt ide!
A krátert megfelező sötét sávnak (dust devil) külön története van. Megpróbálom előkeresni….

[ Módosítva h febr 13 2012, 03:26 ]
Vissza az elejére
horpad
h febr 13 2012, 03:53
horpad
Regisztrált tag #120
Nos, akkor egy újabb post a Spirit-nosztalgia jegyében …
A sztory még az MGS MOC felvételek alapján került feldolgozásra, mert a Hirise csak jóval később, 2006 novemberében lépett szolgálatba. Az eredeti kompozit túl nagy ahhoz, hogy itt megjelení­tsem, át kellett méretezni, de itt megtekinthető: Katt ide!

Valójában annyi történt, hogy amint a rover ott poroszkált, és próbált tájékozódni, egy porördög zúgott el a közvetlen közelében. De ez csak utólag derült ki. A történethez még további kiegészí­tések is fellelhetők: Katt ide!

Vissza az elejére
horpad
sze febr 22 2012, 12:41
horpad
Regisztrált tag #120

Meglepően hamar megbillent NASA-ék arzént zabáló DNS elmélete.
Katt ide!
Hát ezért kell minden ”szenzációs” bejelentést fenntartással fogadni ….

Vissza az elejére
curiosity
szo febr 25 2012, 12:51
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 177
Nna....még egy pár kilóméter, és ott vagyunk...
<div class='spacer'></div>
Vissza az elejére
curiosity
k febr 28 2012, 04:14
Regisztrált tag #388
Szia Horpad! Ezt a meseszép képet most szedtem le. McEwen fűz hozzá magyarázatot, de inkább a tiédre lennék kí­váncsi....üdv!
<div class='spacer'></div>
Vissza az elejére
horpad
k febr 28 2012, 09:51
horpad
Regisztrált tag #120

Remek megfigyelés, Curiosity007, már én is nézegettem ezt a képet (ESP_025481_1385).
(Egyébként a felvételhez nem McEwen, hanem Serina Diniega fűzött kommentet.
Majd alkalomadtán bocsánatot kell kérned a hölgytől.)
Ha letöltjük a nagyfelbontású 2560 pixeles változatot Katt ide! látható, hogy a véleményével ellentétben ez nem egy impact becsapódás. Hiányzik a kivetődés (ejecta), a szélrajzolta dűnesorok pedig töretlenül haladnak a folt belsejében.
Ez utóbbi még a szintsüllyedés valószí­nűségét is kizárja.
Lehetséges, hogy csupán az árnyékhatás nyomán kialakult közönséges negativ hőfolt, amit az infrakamera egyszerűen túlreagált. Ha megnézed a teljes képet Katt ide! a többi mélyedés is hasonló látványt mutat. Próbáld rajta megtalálni,
ott van legalul. Délsarki tél van, ilyenkor a Nap elég laposan jár, – északon.

Vissza az elejére
curiosity
k febr 28 2012, 02:18
Regisztrált tag #388
Valóban, horpad....McEwen ártatlan az ügyben, poszt közben kalandoztam el egy másik HIRISE-képhez, ( ESP_025679_1300 ) melyet Ő kommentelt, innen a keveredés...
Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF