:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Marsi vegyes
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, Róza
Szerző Üzenet
xiriux
cs dec 15 2011, 08:29
Regisztrált tag #356
Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35
Üzenetek: 24
Komolyra fordí­tva a szót...
Tűnődtem egy darabig, horpad, hogy az általad berakott, a fotoszintézis hatékonyságát a hőmérséklet függvényében bemutató grafikonon mi a kék, mi a zöld és mi a vörös görbe. Hosszas kutakodásnak az lett az eredménye, hogy mindhárom görbe a klorofill fotoszintézisének hatékonyságát mutatja be, csak a kék a hideg égövön élő növényekben levő klorofillét, a zöld a mérsékeltövi és szubtropikus, a vörös pedig a magas hőmérsékletekkel megáldott helyeken (pl. sivatagok, félsivatagok, bizonyos trópusi övezetek) honos növények fotoszintézisét mutatja.
Ez az ábra elvileg nem mond ellent annak az elvi, hőmérsékleten alapuló lehetőségnek, hogy a Mars egyenlí­tői övezetében, védettebb fekvésű kráterekben ne létezhetne fotoszintézises élettevékenység. Persze, sok egyéb is kellene hozzá, de pusztán a hőmérséklet mint környezeti tényező alapján nem lehet kizárni ebben az övezetben a fotoszintézist.
Két dolog jut erről az esezmbe:
- kb. 1 éve láttam a NatGeo csatornán egy kis összeállí­tást arról, hogy a messze(?) jövőben hogyan gondokják a Mars terraformázását a NASA-nál. Első lépésként zúzmókat telepí­tenének az egyenlí­tői övezetbe, majd néhány évtized múlva már fenyőfákkal, hidegövi örökzöldekkel folytatnák, és egyre inkább terjeszkednének a sarkok felé. stbstb Azaz a fotoszintézis lehetőségét a Marson eleve nem zárják ki.
- a nemrégiben elindult Curiosity marsrover több olyan felszerelést is visz, amelyek alkalmazásával eredményesen lehet fotoszintetizásó pigmentek után kutatni a Marson (UV lézer a klorofillok UV-stimulált spektrumához, fotoszintetizáló pigmentek elnyelési spektrumához illeszkedő szí­nszűrők, szí­nszűrős nagylátszögű és mikroszkopikus felvételek készí­tésére alkalmas kamerák)
Vissza az elejére
horpad
p dec 16 2011, 02:39
horpad
Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 674
Lebuktattál, xiriux! A diagramot egyébként innét csórtam: Katt ide!
Jó kis oldal, érdemes átfutni rajta.
í‰n személy szerint nem hiszek abban, hogy a Marsból valaha is sikerülhet egy második Földet csinálni. Ez csak a futuristák showműsora, amelyre a hálás közönség mindig vevő szokott lenni. (ílmodni jó…) Még ha feltételezzük is, hogy project akadálytalanul beindul, Achillesnek akkor is van még egy másik bokája, - a rendkivül alacsony légköri nyomás.
Mely azon túl, hogy minden 24 órában közel 100 fokkal lóbálja meg a hőmérsékletet, szolgál még egyéb kellemetlenséggel is. Hiába hevülnek a déli forróságban akár 25°C-ra is a besugárzott felületek, az árnyékos odalak akkor is mélyen fagypont alatt maradnak. Nem tudom az 500 év múlva telepí­tendő fenyőfáknak ez hogy fog majd tetszeni, de azt látom, hogy a sziklák sorra hasadoznak a nagy hőfeszültségek miatt. Vannak erről lementett képeim, csak elő kéne keresni őket.
Vissza az elejére
horpad
cs dec 22 2011, 02:07
horpad
Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 674
íœnnepi jókí­vánságok a Vörös Bolygóról…


Vissza az elejére
horpad
h dec 26 2011, 07:55
horpad
Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 674
A Mars valódi arculatának bemutatása 5 percben.

[ Módosítva k dec 27 2011, 02:48 ]
Vissza az elejére
horpad
k jan 03 2012, 09:06
horpad
Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 674
Sajnos az Oppy-t is egyre jobban belepi a mikroszemcsés vörös por.
- Stuart Atkinson honlapjáról: Katt ide!
Igazán jöhetne már egy porördög, hogy rendesen lesöpörje …
De a küldetés ilyen hosszú elhúzódásának mindenképpen örülni kell.


Vissza az elejére
nordi
sze jan 18 2012, 01:03
a ' r e b e l l i s

Regisztrált tag #4
Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14
Üzenetek: 922
Marsi közetek a Földön

A vörös bolygóról származó meteoritzápor hullott tavaly júliusban Marokkóra - ez az ötödik alkalom, amikor a tudósok kémiailag bebizonyí­tották az égi vendégek marsi eredetét. A vizsgálatok eredményeit kedden hozták nyilvánosságra a szakértők.

A tűzgömböt ugyan észlelték tavaly júliusban, ám csak december végén sikerült felfedezni a kőzetdarabokat. A tudósokat és a meteoritgyűjtőket lázba hozta az esemény, a kőzetdarabkák ugyanis vagyonokat érnek, hiszen a legritkább leletekhez tartoznak a Földön. A meteorit-szakértők most 7 kilogrammnyi összegyűjtött kőzet esetében bizonyí­tották a marsi eredetet, a legnagyobb meteorit 1 kilogramm súlyú.

A csillagászok meggyőződése szerint évmilliókkal ezelőtt valamilyen nagy kozmikus objektum csapódott a Marsba kőzetdarabokat kiszakí­tva a felszí­nből. Ezek vándorútra indultak, keresztül-kasul bejárva a Naprendszert, és a hosszú űrutazás után egyikük a Földön landolt. Amikor az égi vándor a légkörbe ért, kisebb darabokra hasadt fel, ezek egyike számtalan részre töredezett, amikor becsapódott a talajba.

A leletek rendkí­vül fontosak a tudósok számára, akik minél többet szeretnének megtudni az esetleges életről a Marson. Eddig azonban sem a NASA, sem az Orosz Űrkutatási Szervezet szondáinak nem sikerült akárcsak egy parányi marsi kőzetet a Földre hozniuk.

A Marsról származó kőzetminták többsége sok millió évvel ezelőtt érkezett a Földre, de a legfrissebbek is több évtizedesek, vagyis szennyezettek a földi életformákkal és anyagokkal. Az új kőzetminták, amelyek fél éve érkeztek, bár szintén szennyezettek, de mégis tisztábbak, í­gy alkalmasabbak a tanulmányozásra.

Legutóbb 1962-ben találtak "friss" marsi meteoritot. Eddig összesen 110 kilogramm olyan kőzetet gyűjtöttek össze, amelyek a vörös bolygóról származnak.

A friss mintákat a gyűjtőktől dí­lerek vásárolják fel, akik nagy haszonnal értékesí­tik a kőzeteket unciánként (1 uncia 28,35 gramm) 11-22 ezer dolláros áron. Ez azt jelenti, hogy a marsi kőzetek tí­zszer drágábbak, mint az arany

forrás:/mti/

[ Módosítva sze jan 18 2012, 01:08 ]
Vissza az elejére
xiriux
cs jan 19 2012, 12:57
Regisztrált tag #356
Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35
Üzenetek: 24
Naa, Horpad, nem olyan vészes az a porosodás. Az általad beidézett kép elég sütőtökpürés (NASA brand), de a sol2228-on még ilyen volt az Oppy (ld. alább).

<div class='spacer'></div>
Vissza az elejére
horpad
p jan 20 2012, 07:01
horpad
Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 674
Látom …… hosszú árnyék, késő délutáni napsütés.
De gondolom a képeid nem ezért sötétebbek a szokásos átlagnál. Inkább a monitorod mehet magasabb fényerővel.
Viszont a szí­nek aránya a sarokszegmensek alapján igazán tökéletes.

Ha képet teszel fel a PCd-ről, javasolnám az alábbiakat:
Megnyitás után azonnal kérj egy előnézetet. Ekkor már látható a piszkozatban – amit később elküldesz – a beillesztési parancssor. A szögletes zárójelek előtti és utáni részt egyszerűen töröld ki. Utána, ha gondolod, adhatsz hozzá egy középre illesztést, vagy beteheted a sorok közé is. Nem tudom ez mennyire etikus, de én í­gy szoktam csinálni… Ja, és a képméret max 800 pixel lehet, mert ilyenkor nincs automatikus átméretezés.
Vissza az elejére
xiriux
p jan 20 2012, 07:45
Regisztrált tag #356
Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35
Üzenetek: 24
í, nem a monitorom miatt sötétebbek az interneten (és a NASA berkeiben) látható képeknél. Egész egyszerűen a nyers pds képek linearizálása miatt, mint azt már egy másik fórumon is í­rtam többször is (alias yup).
Ez a bizonyos linearizálás okozza azt, hogy a képeimen a megvilágí­tottság, í­gy a szí­nek árnyalatai is szerintem sokkal inkább közel járnak a valósághoz, mint az ú.n. hivatalos true color képeken, mivel tapasztalatom szerint azok úgy készülnek, hogy a nyers pds képeket linearizáltnak veszik, pedig nem azok (kevés kivétellel). Ezért a sötétebb árnyalatok szineltolódásosan világosabbak lesznek, a világos részek kontrasztszegényen "laposak", és az egész képre ráül egy narancsos fátyol is, amit csak fokozhatnak a tristimulus szí­ntér értékeinek (XYZ) előállí­tásakor használt algoritmus bizonytalan faktorai illetve addití­v állandói.
Kösz a képbeillesztési tanácsot, nem gondoltam volna, hogy az előnézetet lezárva ottmaradnak a kép mellett a parancsok, amiket nem is én tettem oda, hanem a fórummotor. en

P.S. Ez a kép igazából azért sötétebb tónusú, mert a rover az autoexpozí­ciót a legfényesebb részletre állí­totta be, és az a szí­ntárcsa. Nézd me, az szinte tökéletesen van exponálva (1%-os túlexpozí­cióval...).
Vissza az elejére
horpad
szo jan 21 2012, 08:48
horpad
Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 674
Bocs.! Tudom, hogy í­zlések és pofonok nem egyformák… De azt is, hogy háromnál több komponenssel dolgozol…
Nem lehetséges, hogy ilyenkor az ’Y’ összetevő százalékos aránya is automatikusan lecsökken?
- Le szoktam tölteni a képeidet, hogy adhassak rájuk egy kis fényt, mert számomra úgy élvezetesebbek voltak.
Persze, ahogy minden más, ez is szubjektiv, de néha teret kell hagyni a szubjektivizmusunknak is….

(Beazonosí­tottalak én Téged már a legelején… A csudának kellett új névvel előjönnöd!
A réginek megvolt a maga varázsa, patinája.
Százak olvasták élvezettel a kettőnk barátságos ütésváltásait egy másik fórumon.)
Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System