:: Fórumok :: Saját alkotások :: Köpködő (politikai fórum)
 
<< Előző téma | Következő téma >>
külpolitika
Oldal:   <<      
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, Róza
Szerző Üzenet
Solyom
k dec 25 2012, 03:34
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3085
Vissza az elejére
fulldragon
cs jan 17 2013, 03:27

Regisztrált tag #35
Regisztrált: v júl 04 2010, 02:40
Üzenetek: 593
Már csak egy hét, és széteshet az Európai Unió...
Január 22 fontos dátum lesz!


Hamarabb hullik darabjaira az unió, mint vártuk?
... Nagy-Britannia a jelenlegi felállás szerint nem kérne Brüsszelből.


A brit és európai politikai élet január 22-ére vár. David Cameron brit miniszterelnök ekkor tartja majd meg régóta várt beszédét, amelyben részletesen felvázolja a szigetország kormányának jövőbeli Európa-politikáját – írja a kitekinto.hu. Mára ugyanis világossá vált: dacolnak a britek az Európai Unióval. Nagy-Britanniában az uniós költekezés – ahogy David Cameron brit miniszterelnök korábban fogalmazott - „felháborító növelésének” szeretnének véget vetni. Ott ugyanis fontosnak tartják megvédeni a brit adófizetőket, így jelezték: megvétózzák az EU-s megállapodást a költségvetésről, ha az hátrányba hozza az állampolgárokat. Azt kérték, a költségvetést jelentősen, nagyjából 200 milliárd euróval fogja vissza az unió. Kérdés, meddig mennek el a britek, mivel próbálnak azért egy „újfajta egyezséget” elérni az Európai Unióval a hozzá fűződő viszonyrendszeréről. „A brit választóknak meg kell adni az esélyt, hogy erről véleményt nyilvánítsanak” - mondta David Cameron brit miniszterelnök. A britek legalább reménykedhetnek: lesz népszavazásCameron január végén Hollandiában megtartja régóta várt – és már többször elhalasztott – beszédét, amelyben felvázolja az Egyesült Királyság jövőbeli Európa-politikáját. A beszéd során várhatóan említésre kerül több fontos kérdés is. Például hogyan képzeli el a Konzervatív Párt Nagy-Britannia helyét az EU-n belül, s egyáltalán, milyennek képzeli a brit vezetés a jövő Európai Unióját? Amire pedig az euroszkeptikus brit tömeg leginkább kíváncsi: lesz-e referendum a brit EU-tagságról, s ha igen, mikorra várható?
David Cameron szavai egyaránt fognak szólni az amerikai elnöknek, aki európai érdekeltségének jövője miatt aggódik; a német kancellárnak, aki az Európai Unió jövője miatt aggódik; illetve a brit euroszkeptikusoknak, akik Nagy-Britannia szuverenitásáért aggódnak.


Amerika aggódik
Amerikában különösen izgulnak. Philip Gordon, az amerikai Külügyminisztérium vezető tisztségviselője korábban úgy nyilatkozott: bár az Egyesült Királyság mindig kulcsfontosságú szövetségese lesz az Egyesült Államoknak, s kizárólag rá tartozik saját érdekeinek meghatározása, Amerikának érdekében áll egy erős brit hang jelenléte az Európai Unióban. Hozzátette: fejlődő kapcsolatunk van az Európai Unióval, mint intézménnyel, amely egyre nagyobb hanggal rendelkezik a világban. Szeretnénk egy erős brit hangot látni ebben az EU-ban. Ez Amerika érdeke.
Nick Clegg liberális demokrata miniszterelnök-helyettes január 10-i rádiószereplésekor reagált a külügyminisztériumi tisztviselő nyilatkozatára, és egyebek mellett azt mondta, hogy „ha vezető szerepet akarsz betölteni a világban – és amiben dolgozunk, az egy globalizált környezet – az első dolog, amit tenned kell, hogy a saját vidékeden légy erős”.


Uniós kritikákA brit vezetés sorra kapja Európából a figyelmeztetéseket: rossz irányba tart, amikor az uniós alapszerződés módosítására törekszik, valamint rosszul tenné, ha kilépne az EU-ból, mivel az negatív hatással lenne mind a szigetországra, mind pedig az unióra. Egyebek mellett az euroszkeptikusok azon, gyakran emlegetett elméletét kifogásolják, amely szerint a britek az EU-tagságot EFTA-tagságra (Európai Szabadkereskedelmi Övezet) cserélhetnék. Egyesek durván fogalmaznak, és azt követelik Nagy-Britanniától, ne zsarolják Európa többi részét.


Egyre többen az unió ellen. Az euroszkeptikusok részéről erőteljes nyomás nehezedik belföldön a Cameron-kormányra: a Guardian brit ellenzéki napilap legfrissebb közvélemény-kutatása szerint ha másnap népszavazást tartanának az Európai Unió kérdéséről, a válaszadók több, mint fele (51 százalékuk) a kilépés mellett voksolna. A felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 40 százaléka szavazna a maradás mellett.
A brit miniszterelnök emellett kénytelen azzal is szembenézni, hogy saját pártján belül egyre egyértelműbben tapasztalható a szakadás EU-pártiak és euroszkeptikusok között. Az elmúlt év során több alkalommal is volt példa rá, hogy az unióhoz fűződő kérdésekben jelentős számú tory képviselő szavazott a hivatalos irányvonallal szemben.

Nigel Farage, az EU-ból való kilépést támogató UKIP (United Kingdom Independence Party) vezetője keményebben nyilatkozott. Szerinte Európa nem létfontosságú a brit üzleti élet szempontjából, és a briteknek az Európán kívüli világ felé is kell nyitniuk. Az Egyesült Államok nyilatkozatára pedig a következőképpen reagált: nemet mondtunk Amerikának Vietnamot illetően, és nemet fogunk mondani az EU-t illetően is, ha szóhoz engedik jutni az embereket.


Forrás: kitekinto.hu

[ Módosítva cs jan 17 2013, 03:36 ]
Vissza az elejére
Szofi
p jan 18 2013, 11:33
Regisztrált tag #205
Regisztrált: sze máj 11 2011, 02:36
Üzenetek: 37
Marha jó. Emlékszem, hogy a görögökről is ilyen dátumok jelentek meg annak kapcsán, hogy melyik hónap hányadikán megy csődbe.

A harc az USA és az EU között (mérleg Anglia) folyhat. Az USA azt szeretné, ha az EU purcanna ki előbb, az EU meg azt hogy USA.

Én meg azt, hogy a háttérhatalom és az összes szemét bankvezér a FED-del az élén, és vigyék magukkal a politikusaikat is, meg a világ adósságát, ami 4-szerese a vagyonának.

Na akkor jönne el számunkra a "hawai", amikor ezt a sok vérszívó naplopót nem kellene a nehezen megdolgozott pénzünkből fenntartani... Igaz, pénz se lenne.
Vissza az elejére
Szofi
p jan 18 2013, 01:40
Regisztrált tag #205
Regisztrált: sze máj 11 2011, 02:36
Üzenetek: 37
Lagarde:

Katasztrofális világgazdasági következményei lehetnek, ha nem születik meg időben a megállapodás az amerikai adósságplafon megemeléséről, Európában pedig folytatni kell a fiskális konszolidációt - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Reuters Insider tévécsatornának adott interjúban.

Christine Lagarde úgy vélekedett: ha nem emelik meg az adósságplafont a határidő lejárta előtt, az katasztrofális hatással lehet a világgazdaságra nézve. "Ezért is bízunk benne, hogy erre nem fog sor kerülni" - mondta. "Bízunk benne, hogy az amerikai gazdasági érdekeket és a világgazdasági érdekeket is szem előtt tartva a pártos álláspontok közelednek egymáshoz" - tette hozzá.

Teljes mértékben elképzelhetetlen, hogy az amerikai állam csődbe jusson, és ne legyen képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. "Reméljük, az amerikai döntéshozók tisztában vannak vele, hogy nemcsak saját nemzetüknek, de az egész világnak felelősséggel tartoznak. Én magam a legnagyobb mértékben tisztelem az Egyesült Államokat, és bízom benne, hogy a politikusok időben és a megfelelő módon megtalálják a megoldást a problémára" - hangoztatta a vezérigazgató.

Az európai válságrendezési megszorítások gazdasági növekedést hátráltató hatásáról szólva Christine Lagarde az interjúban hangsúlyozta, hogy pénzügyi konszolidációra ettől függetlenül is mindenképpen szükség van, mivel egyetlen ország sem nyújtózkodhat tovább, mint ameddig a takarója ér.

"Ha egy ország növekedni akar, ha munkahelyeket akar teremteni, ha javítani akarja a lakosság életkörülményeit, akkor nem halmozhat fel túlzott deficitet, nem cipelhet a hátán súlyos adóterheket. A fiskális konszolidációnak tehát mindenképpen meg kell történnie" - szögezte le Christine Lagarde.

"Az elmúlt évek eseményeit követve rá kellett jönnünk azonban, hogy a 2008 óta tapasztalt példátlan mértékű nemzetközi válság során a megszorításoknak a gazdasági növekedésre gyakorolt multiplikátor hatása jóval erőteljesebbnek bizonyult, mint azt bárki is sejtette volna még 2008 előtt. Ezért felülvizsgáltuk az álláspontunkat, és ezt nyilvánosan fel is vállaltuk. A fiskális konszolidációs folyamatnak azonban folytatódnia kell, mivel azt semmilyen fiskális multiplikátor hatás nem korlátozza" - mondta.
Vissza az elejére
Solyom
cs jan 31 2013, 09:50
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3085
Állampolgárság az illegális bevándorlóknak?

Katt ide!

[ Módosítva cs jan 31 2013, 09:51 ]
Vissza az elejére
Solyom
p márc 15 2013, 03:34
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3085
Észak-Korea embert küld az űrbe

Vissza az elejére
fulldragon
szo márc 23 2013, 02:59

Regisztrált tag #35
Regisztrált: v júl 04 2010, 02:40
Üzenetek: 593
sa

[ Módosítva szo aug 10 2019, 03:53 ]
Vissza az elejére
nordi
p aug 09 2019, 08:49
a ' r e b e l l i s

Regisztrált tag #4
Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14
Üzenetek: 922
[ Módosítva p aug 09 2019, 08:50 ]
Vissza az elejére
Oldal:   <<       

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System