:: Fórumok :: Rejtélyek, Eltünt világok :: Epsion (julius videók)
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Válaszút - Crossroads (HunSub)
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, Róza
Szerző Üzenet
julius
p márc 29 2013, 07:07
Regisztrált tag #96
Regisztrált: h dec 27 2010, 03:18
Üzenetek: 110
Válaszút - Crossroads (HunSub)

Válaszút: egy új világkép születése (*Crossroads: Labor Pains of a New Worldview* ) egy dokumentum film, mely feltárja a jelenlegi emberi állapotokat és egy új világkép megjelenését vetíti előre, amely egy új reneszánsz korszakot hoz a földre.
Egybeszövi a különféle tudományterületek eredményeit. Ezek a területek a biológia, a pszichológia, hálózatok tudomány, rendszerek tudománya, az üzleti, a kultúra és a média. A film feltárja a 21. századi emberi kapcsolatok belső működését, sürgetve a nézőket, hogy lépjenek ki a dobozból, és vizsgálják felül a feltételezéseiket arról, hogy kik is vagyunk valójában, és miért tesszük, amit teszünk.
A *Válaszút* az egyre inkább eszkalálódó világunkat vizsgálja a mai társadalmi elégedetlenségek, a természeti katasztrófák és a gazdasági válságok összefüggéseiben. Megvilágít egy integrált világképet, megvilágítja a társadalmi hálózatok erejét, mely lényege a személyes és kollektív tudatosságunk.
--------------------------------------------------
Zaj van. Szemét van. Szmog van. Válság van. Depresszió van. Időjárási anomália van. Éppen most tanuljuk az alaszkai tavaszt. Mindezért lehet, hogy én is felelős vagyok? Én, aki dízel autóval járok, aki gázzal fűtök, aki műanyag palackos vizet iszom. Én, aki a gyermekének szépen csomagolt csokoládét és műanyag játékokat veszek. Én aki hormonkezelt húst hozok a multiktól, mert ott olcsó. Én, aki notebookon írom e sorokat, én, aki két-háromévente telefont cserélek.
Pedig nem dobom el a csikket, nem dobom el a szemetet, inkább szelektíven gyűjtöm. Külön a papírt, külön a komposztot, külön az elektronikai hulladékot. Nem töröm le a fák ágait és nem lövöldözök fókákra. Nem szigonyozok bálnát, de fogyasztom a papírt, eszem a tonhalat és bort is iszom. Hát akkor miért is lennék pont én a felelős? Mert becsukom a szemem, befogom a fülem és nem beszélek. Nem tudom pontosan honnan van a papír, nem tudom hogyan kerül a konzervdobozba a tonhal, nem tudom hová viszik a szemetem. Miért nem? Mert a versenyző gyártók hazudnak. Az üzletek hazudnak, a marketing hazudik. S teszik ma már mindezt intézményesített keretek között állami felügyelettel. Tudja valaki, mi van a C_ca-C_lában? És ha ezt nem tudjuk, akkor ez nem is hazugság? Ráírta valaha valaki a konzerv tonhalra, hogy a halászatakor hány delfin döglött meg? Rajta van az ásványvizes palackokon, hogy a Midway sziketeken hány albatroszfióka döglik meg naponta iszonyú kínok között kapálózva a lenyelt kupakoktól? Láttad már a notebookod ismertetőjén az indiai, afrikai füstölgő szeméthegyek képét? Miért csak a cigarettán vannak elriasztó képek a dohányos tüdejéről?
A NOTEBOOK KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE! -Na ezt biztosan nem olvasod ott, pedig így van. Mindaddig káros, amíg a gyártók az eldobhatóságot tartják szem előtt és nem a FÖLD egészségét, továbbá, amíg nem oldjuk meg a hulladékkezelést igazán. A következőt kellene ráírni a ma nem javítható elektronikákra, azaz mindegyikre: VIGYÁZAT! SZENNYEZI A FÖLDET!
Ha ezt a kedves gyártó nem mondja, akkor az elhallgatás az nem hazugság? Ám nem az egyes gyártók hibásak ebben, hanem így együtt mind, azaz a mai versenyszféra, a versenyző gazdaság. És akkor most mit tegyek? Egyek füvet? Inkább szívjak? Vonuljak el kolostorba? Inkább Tibetbe és meditáljak? Menjek ki tüntetni a térre? Ki ellen? Mutassátok meg nekem, ki ezért a felelős?!
HÁT ÉN.
Bocsássatok meg nekem, de én vagyok a felelős, mert csöndben vagyok. Én vagyok a felelős, mert félrenézek s elfogadom: ma ez így van és nem is lehet másképp. Én vagyok a felelős, mert igyekszem nem meghallani, hogy is van ez. Én, egyedül én vagyok a felelős... AZAZ VOLTAM!
Egészen eddig hernyó voltam. Mától imágósejt leszek! Tudod, az a sejt, amelyik a hernyó bebábozódása után kitalálja, miből lesz a cserebogár, akarom mondani: pillangó. Az a sejt a bábban, amelyik elképzeli a jövőt. Elképzeli, hogyan fog ez a feloldódott sejttömeg-massza, ami inkább trutyi, mintsem más, egyszer csak átváltozni! Átalakulni pillangóvá! Legyél te is egy sejt a többi között. Legyél te a változás. Legyél egy imágósejt, mely elképzeli a többieknek, hogy ugyan most hernyók vagyunk, ám pillangóvá válunk. Higgyél ebben, s így is lesz. Csak nézd meg a filmet figyelmesen, s terjeszd, ha megértetted, mit is jelent mindez. Örömmel fordítottam Nektek, azért pedig bocsássatok meg, hogy eddig hernyó voltam...

Kecskemét, 2013.03.25.
Rausch Zoltán





[ Módosítva p máj 10 2013, 12:08 ]
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System