+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
08
  Üveg adattárolót fejlesztett ki a Microsoft
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A Microsoft bejelentette, hogy üvegből egy olyan adattárolót készített, amelyről az elmentett tartalom akár 1000 év múlva is tökéletesen kiolvasható lesz. A megoldás alapját az a rendszer jelenti, amely lézerrel ír adatokat üveglemezekre és amelyet a Southamptoni Egyetem már 2016-ban megalkotott. A Microsoft ezt fejlesztette tovább a Silica projekt keretében és nemrég komoly áttörést ért el, mivel sikerült egy teljes filmet egy üveglemezre felírni.A redmondi cég az új eszközzel a merevlemezek és a CD-k legnagyobb problémáját akarja megoldani
A videó inditásához: Katt ide!

Az amerikai óriáscég mesterséges intelligenciát alkalmaz a felvitt adatok kiolvasására. A különböző tartalmakat egy lézer segítségével égetik bele apró 3D-s felületek formájában az üveg adattárolóba. Az eljárásnak köszönhetően egy egyedülálló textúra jön létre. A szakemberek a Warner Bros filmstúdió 1978-as Superman című filmjét vitték fel egy 7,5 x 7,5 centiméteres méretű és 2 mm vastag üveglemezre, majd a művet az Azure szolgáltatás által használt mesterséges intelligencia segítségével olvasták ki.
Mark Russinovich, a Microsoft menedzsere a blogbejegyzésében azt írta, hogy ez egy hatalmas mérföldkő, ugyanakkor rámutatott, hogy még közel sem oldottak meg minden problémát. Éppen ezért tovább dolgoznak a rendszer finomításán és újabb kísérleteket fognak elvégezni.

A Warner Bros szakembereivel való együttműködés egyébként nem véletlen, mert a filmipart már régóta foglalkoztatja az adatok hosszú távú és biztonságos megőrzésének a kérdése - különösen igaz ez a klasszikus művek esetében. Most a filmstúdiónak a színes és a digitális alkotásait minden harmadik évben új eszközökre kell másolnia. A Microsoftot pedig a felhőszolgáltatásaiban tárolt fájlok miatt érdekli a hosszú távú és biztonságos adatmegőrzési lehetőség. De az egészségügyi vagy az adózási adatok esetében is igény lenne a fájlok hosszú ideig való eltárolására. A költségek hatalmasak, miközben igazán megbízható és tartós megoldás jelenleg nem létezik.

Az üveglemezek mindenesetre elég strapabírónak tűnnek, hiszen a tesztek során előbb 500 Celsius-fokra hevítették azokat, majd mikrohullámokkal bombázták, végül pedig acélgyapottal dörzsölték, s még ezután is tökéletesen olvashatók voltak.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz