+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
21
  SpaceX és Starlink jövőre
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Az elmúlt években azon igyekeztünk, hogy az Űrvilág olvasóit lehetőleg minden műholdindításról tudósítsuk. Mindig sejtettük, hogy egyszer ennek eljöhet a vége, hiszen olyan sok lesz belőlük, hogy már nehéz követni. Meglehet, hogy 2020 lesz az áttörés éve, hiszen egyre-másra érkeznek a hírek új hordozórakéták kipróbálásáról, a kereskedelmi űrtevékenység megélénküléséről, egyszerre felbocsátott CubeSatok tucatjairól. Csak Elon Musk űrcége, a SpaceX nem kevesebb, mint 24 indítást tervez jövőre az alacsony pályás, szélessávú internetes elérést ígérő Starlink távközlési műholdjai hálózatának kiépítésére. Mint emlékezetes, első lépésként 60 műhold idén májusban állt pályára.
Starlink műholdak a Föld körül. Még 2019 végéig akár négy további indítás is elképzelhető Falcon-9 rakétákkal, először októberben. A kiépítés végére majdnem 12 ezer hasonló műholdról lehet szó! (Fantáziakép: SpaceX)

A 24 Starlink indítás mellett a SpaceX – ahogy eddig is – természetesen külső megrendelők számára is folytatná az űrindításokat. Gwynne Shotwell, a vállalat elnöke szerint a többi megrendelő igényei prioritást élveznek majd. A Falcon-9 és Falcon Heavy rakétákat kínáló cég élő szerződései alapján azt becsülik, hogy 2020-ban megközelíthetik a 40 űrindítást. Ez jelentős növekedés lenne ahhoz képest, hogy idén eddig 10-et hajtottak végre, a 2018-as rekordévben pedig összesen 21-et.

A Starlink első sorozatainak tagjai 550 km magas, az egyenlítői síkkal 53°-os szöget bezáró pályákon keringenek. A múlt hónapban a SpaceX engedélyt kért az illetékes amerikai szövetségi távközlési hatóságtól (Federal Communications Commission, FCC), hogy legfeljebb 1584 későbbi Starlink holdat 72 különböző típusú pályára helyezzenek, a korábban kérvényezett 24 helyett. A változások lehetővé tennék, hogy az Egyesült Államok déli része fölött már 2020 második felében beindíthassák a szélessávú műholdas internetszolgáltatást, miközben a korábbi terveknél lassabb ütemben kéne pályára állítani az új műholdakat. A SpaceX alapítója, Elon Musk szerint 400 Starlink műhold már elegendő egy korlátozott földrajzi lefedettségű, és 800 egy „egészen kiterjedt” szolgáltatás biztosítására.

A SpaceX indításaiban most egyébként egy kis szünet tapasztalható. Legutóbb augusztus elején állították pályára az izraeli Amos-17 távközlési holdat egy Falcon-9 rakétával. A következő legkorábban október közepén várható, az újabb adag Starlink holddal. Az év végéig még várhatók startok, például novemberben a japán–szingapúri JCSAT-18/Kacific-1 geostacionárius távközlési műholdé. A tervekben egy Dragon teherűrhajó küldése is szerepel a Nemzetközi Űrállomáshoz, december elején. A SpaceX emberek szállítására készült Crew Dragon űrhajója is készen lehet egy repülésmegszakítási tesztre még az új év előtt, ehhez egy Falcon-9 rakétával indítják majd. (A kísérleteket a Crew Dragon áprilisi földi tesztjei során bekövetkezett robbanás hátráltatta.) A Falcon-9 rakéta mindegyik hátralevő 2019-es indítását Floridából végzik majd. A Crew Dragon Demo-2 jelű próbarepülése az űrállomáshoz, immár emberekkel a fedélzeten, reálisan számolva minden bizonnyal már 2020-ra tolódik.

forrás:/urvilag/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz