+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
10
  Műanyag palackokból készít aszfaltot egy cég: tízszer többet tart, mint a hagyományos utak
A világon óriás méretűvé duzzadt a műanyagpalack-probléma, nap, mint nap számtalan palackot dobunk ki, és ha ez így folytatódik tovább akkor lassan visszafordíthatatlanná válik a környezetszennyeződés.
Szerencsére léteznek még olyanok, akik számára fontos a környezetünk és Földünk épsége, és tesznek is azért, hogy az amúgy 450 év alatt lebomló palackokat újra lehessen hasznosítani.
A brit Macrebur nevű cég az újrahasznosított műanyagból utakat készít, úgy, hogy kis golyókká formálják a műanyagot, majd ezt teszik a bitumen helyett az útburkolatba. Ezáltal nem csak a műanyagot hasznosítják újra, de csökkentik a fosszilis tüzelőanyag használatát is.

A műanyag felhasználásával készült utak megépítése sokkal költséghatékonyabb, és később alakul ki rajtuk kátyú, mint a hagyományos utakon. Az alámosott aszfaltutakkal ellentétben ezek nem szakadnak be, és természetesen sokkal környezetkímélőbbek.

A világon évente 28 millió műanyagot dobunk ki, ami hihetetlenül rombolja a környezetet, éppen ezért érdemes minden olyan megoldást megfontolni, amely az újrahasznosítást alkalmazza.
A Macreub cég vezérigazgatója Dél-Indiában egy palackgyűjtési akciót szervezett az ottani lakosok számára, amely által számos rászoruló jutott munkához. A műanyag granulátumok segítségével készült aszfaltút 10-szer többet tart, mint a hagyományos utak. Az ötletnek köszönhetően pedig nagyon sok szennyeződéstől megóvják a tengereket és óceánokat.

forrás:/filantropikum/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz