+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
31
  Sikertelen iráni start
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Augusztus 29-én az indítóállásban robbanhatott fel a rakéta, amellyel egy távközlési műholdat szerettek volna felbocsátani Iránból. A Nahid-1 nevű (jelentése: Vénusz) műhold sorsáról hivatalos információ nem látott napvilágot, de elemzők nagyfelbontású kereskedelmi földmegfigyelő műholdak felvételei alapján okkal feltételezik, hogy egy műszaki probléma miatti startbaleset történt. Feltehetőleg az előkészületek, esetleg a hajtóanyaggal való feltöltés közben keletkezhetett a robbanás. A kudarc tényét a Reuters hírügynökség beszámolójában egy név – és további részletek említése – nélkül nyilatkozó iráni illetékes is elismerte.
Az Irán északi részén fekvő, Khomeini ajatollahról elnevezett űrközpontban augusztus 29-én az indítóállásban robbant fel a hordozórakéta, legalábbis a füstfelhő erre utal. (Műholdkép: Maxar Technologies / Reuters)

Az űrindítási kísérletre az Egyesült Államok tiltakozása ellenére került sor. Az amerikaiak attól tartanak, hogy az űrprogram révén Irán valójában hosszú hatótávolságú, akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is alkalmas ballisztikus rakétáit fejleszti.Egy másik aznapi műholdkép a bázisról még nagyobb füstöt mutat. A Safir rakétával a baleset valószínűleg rövid idővel a földmegfigyelő műhold elrepülése előtt történhetett. (Kép: Planet Labs Inc. / Middlebury Institute of International Studies)

Idén év elején ugyancsak sikertelenül végződött egy (vagy két) indítási kísérlet Iránban. Az ország először 2009-ben állított pályára műholdat Omid (Remény) néven. Ezt 2011-ben a Rasad (Megfigyelés) követte. Irán harmadik műholdja a szintén hazai gyártású, 2012-ben indított Navid (Ígéret) volt. Negyedikként a Fajr (Hajnal) indult 2015-ben.

forrás:/urvilag.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz