+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
22
  A Hold körül az indiai űrszonda - lefékezett és pályára állt a Csándráján-2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor


Az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organisation, ISRO) közlése szerint a fő hajtóművel augusztus 20-án végzett, 1738 másodpercig tartó sikeres manőver (Lunar Orbit Insertion, LOI) után elnyúlt Hold körüli pályára állt a Csándráján-2 (Chandrayaan-2) űrszonda. A 114 km és 18 072 km között változó magasságú kezdeti pályát az elkövetkező napokban további manőverek segítségével úgy alakítják, hogy a Hold pólusai felett, a felszíntől kb. 100 km-re húzódjon. Innen kezdik majd meg a leszállást.A Csándráján-2 tervezett pályája... (Kép: ISRO)

Ha eljön az idő, a Vikram leszállóegység önállósul majd a szonda pályán maradó egységétől, és a Holdat 30 km-re is megközelítő pályára kerül. Összetett manőverek sorozatának végén a tervek szerint szeptember 7-én éri el a felszínt, ahol sima leszállást hajt végre magas déli szélességnél, közelebb a Hold déli sarkvidékéhez, mint bármeny más korábbi űreszköz. Ha mindez sikerül, India lesz a negyedik űrnemzet, amely leszáll a Holdon.

Mint legutóbb megírtuk, a programból a magyar űripar is kivette a részét. A BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ugyanis több kommunikációs berendezést szállított az ISRO megrendelésére, amelyeket az indiai szakemberek a Csándráján-2-vel való rádiós kapcsolattartáshoz használnak.

forrás:/urvilag/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz